CETĂȚEAN DE ONOARE, DAR EVACUAT

În România nu contează ce ai făcut pentru țară, pentru imaginea ei în lume. Aici, valorile, campionii care au urcat tricolorul pe cea mai înaltă treaptă la marile competiții ale lumii sunt marginalizați, sunt tratați fără niciun respect. Statul se folosește de imaginea lor când sunt în plină glorie, după care îi ignoră.

Leonard Doroftei, campion mondial la box, este silit de autorități să evacueze pub-ul construit din banii lui, pe motiv că blocul la parterul căruia se află localul prezintă un grad seismic ridicat. Primăria Ploiești, orașul natal al „Moșului” nu face nimic pentru a-l ajuta pe cel pe care, în urmă cu 11 ani îl numise cetățean de onoare al urbei. Așa e în România, azi ești cetățean de onoare, mâine poți fi aruncat în stradă, se uită faptul că un mare campion a ales să trăiască lângă ai lui, deși avea cetățenie canadiană. Acolo unde, asta e sigur, nu ar fi fost tratat în acest fel, nu ar fi fost aruncat în stradă, ca ultimul boschetar.

d3

Deși avea cetățenia canadiană, Doroftei, la finalul meciului care îi va aduce tilul de campion mondial s-a înfășurat în steagul României, așa a apărut în toate imaginile transmise de agențiile de presă. Când a revenit în țară, toți oportuniștii care nu puteau rata o astfel de ocazie, mai ales cei de la Primăria Ploiești, se înghesuiau să facă poze alături de cel devenit un simbol al orașului. Atunci s-a luat și decizia că Moșul merită titlul de cetățean de onoare al orașului, atunci a primit și spațiul în care să-și facă un local. Un local care a fost vizitat de foarte mulți români, dar și de mulți străini, un local unde fostul mare campion stătea de vorbă cu clienții și povestea marile meciuri ale carierei sale.

Să ne înțelegem. Nimeni nu susține ideea că Doroftei este deasupra legii, nimeni nu cere ca autoritățile să ocolească legea în cazul unui mare sportiv, doar pentru că vorbim despre o celebritate. Dacă respectiva clădire chiar reprezintă un grad ridicat de pericol în cazul unui cutremur, atunci e foarte bine că se iau măsurile necesare. Dar dă-i unuia care a amenajat acel pub din banii lui o altă alternativă, ajută-l să-si deschidă în altă locație restaurantul, nu-i spune că dacă la un anumit termen nu și-a luat catrafusele îl arunci în stradă. Păi daca așa procedează autoritățile în cazul unuia care este cetățean de onoare, campion mondial, îmi închipui cam cum este tratat un om obișnuit.

Sigur că în mediul virtual oamenii și-au manifestat indignarea față de felul în care autoritățile înțeleg să se poarte cu un mare campion. Doroftei a anunțat că pleacă în Canada, dezamăgit de felul în care este tratat, și nimeni nu-l poate condamna pentru această decizie. Ceea ce deranjează este felul pervers în care procedează cei de la primării. Dacă îl evacuezi pe Doroftei, care a pus pe picioare un local doar din banii lui, din munca lui, de ce nu primesc astfel de somații și zecile de localuri din Centrul Vechi al Bucureștiului, de exemplu? De ce pe proprietarii de acolo, și din alte multe locuri care prezintă pericol în caz de cutremur, nu îi evacuează nimeni, deși acele clădiri sunt foarte șubrede și chiar reprezintă un pericol pentru clienți? Vorba lui Doroftei: „Daca eram membru al vreunui partid, oare mai eram evacuat, sau se găsea cumva o soluție pentru mine?”

d4

Leonard Doroftei a fost un mare campion, a reprezentat România cu cinste, și merită să fie tratat cu respect de autorități. Dar la noi e greu așa ceva, statul are alte priorități. În loc să ajute un fost mare sportiv, un simbol național, care a făcut ceva pentru imaginea României în lume, statul are grijă de parlamentarii corupți, și de interlopii care au relații cu lumea politică. Îi îmbogățește pe unii care nu au făcut nimic pentru acest popor atâția ani și îl aduce la disperare pe un mare campion, făcându-l să plece din România, țara unde a vrut să trăiască, deși avea cetățenie canadiană. Rușinos, domnilor primari!

Cristian Huluban

loading...
loading...