Cele mai populare tipuri de garduri pentru împrejmuirea curții

Gardul reprezintă, într-un fel, cartea de vizită a unei locuințe, fiind primul element care se înfățișează privirii celor aflați dincolo de el. Din acest motiv, aspectul vizual este foarte important, însă, trebuie să iei în considerare și rolul său practic. Acesta delimitează proprietatea și o protejează, astfel că, trebuie să se constituie și într-o barieră greu de trecut de musafirii nepoftiți. Dacă nu te-ai decis asupra unui anume tip de gard, iată-le pe cele care conduc în topul preferințelor, astfel încât să poți face o alegere bine documentată.

Gardul din lemn

Lemnul este folosit, din cele mai vechi timpuri, ca material pentru construcția gardurilor, astfel că acest tip reprezintă varianta clasică. Un gard din lemn se potrivește perfect cu o locuință sau o curte amenajată în stil rustic, însă, poate fi ușor adaptat și pentru un design mai modern. În varianta clasică, scândurile din lemn sunt așezate vertical, fie lipite între ele, fie spațiate, pentru a nu crea aspectul unei fortărețe. Un gard din lemn mai modern poate avea scândurile amplasate și pe orizontală, îmbinate cu elemente metalice. Mulți preferă acest tip de gard pentru că este ușor de montat, ieftin și ușor de întreținut.

 Gardul din fier forjat

Dacă vrei un gard impunător, care să-ți confere și un plus de siguranță, fierul forjat este cel mai potrivit material. Poți alege dintr-o sumedenie de modele pe cel care se potrivește cel mai bine casei tale, iar, odată montat, va rezista zeci de ani. Avantajul gardurilor din fier forjat constă în faptul că lasă să se vadă întreaga curte, oferindu-i protecție fără a face asta în mod ostentativ. Ornamentele ascuțite din vârful barelor metalice punctează foarte bine la capitolul estetic, făcând, totodată, imposibilă escaladarea gardului de către eventuali intruși.

Gardul din piatră naturală

Piatra naturală este un material care se adaptează la orice fel de design, astfel că nu trebuie să îți faci griji că gardul va face notă discordantă cu imobilul. Gardurile din piatră sunt foarte rezistente, iar aspectul lor nu se degradează odată cu trecerea timpului, așa cum se întâmplă în alte cazuri. În plus, materialul este ușor de procurat, astfel că investiția pentru construirea unui astfel de gard nu este foarte mare. Cel mai des se folosește piatra tăiată și piatra de râu. În primul caz, e vorba despre pietre prelucrate după un anumit model, în timp ce pietrele de râu își păstrează forma și aspectul natural.  

Gardul viu

Dacă vrei să conferi curții tale un aspect cât mai natural și să fii înconjurat de verdeață, nu poți apela la altceva decât la gardul viu. Este acel tip de gard realizat din arbuști sau alte plante, care înconjoară proprietatea ca un zid natural. Dacă vrei un gard mai înalt, va trebui să aștepți o vreme pentru ca arbuștii plantați să ajungă la dimensiunea dorită. Totodată, un gard viu are nevoie de îngrijire permanentă, pentru că arbuștii trebuie tunși și toaletați, periodic. De asemenea, este necesară și stropirea acestora cu substanțe care să îi protejeze de boli și dăunători.

Gardul din beton

Mulți preferă această variantă pentru că betonul este recunoscut drept unul dintre cele mai rezistente materiale de construcții. Odată montat, gardul de beton va rezista zeci de ani, fără a avea nevoie de niciun fel de reparație. Este stabil și rezistent la intemperii și poate arăta foarte bine, din punct de vedere estetic. Cele mai rezistente sunt gardurile turnate, însă, poți monta unul din panouri sau din bolțari de beton.

Indiferent de tipul de gard ales, porțile trebuie să fie bine securizate, pentru a nu permite accesul intrușilor. Automatizările pentru porți culisante Nice îți pun la dispoziție o serie de variante adaptate nevoilor tale. Pe lângă gradul sporit de siguranță, porțile automatizate reprezintă și o soluție modernă și eficientă, ce oferă un plus de valoare proprietății.

loading...
loading...