Coniacul este o băutură nobilă. Nu este potrivit pentru toate ocaziile și doar cu o degustare adecvată veți putea aprecia gustul său de neegalat și aroma bogată
Tradițiile de savurare a coniacului sunt legate de dorința de a-i simți calitățile organoleptice cât mai complet posibil. Coniacul este una dintre băuturile spirtoase de elită. Nu degeaba Victor Hugo a numit coniacul: „o băutură a zeilor”. Culoarea sa este la fel de sofisticată și nobilă, de la chihlimbar auriu și auriu deschis la chihlimbar închis și culoarea aurului vechi.
Disputele apar cu privire la modul de a bea în mod corespunzător coniacul
Știu oamenii că băutura alcoolică tare, obținută prin distilarea anumitor sorturi de vin trebuie băut conform unor reguli importante? Acum sute de ani, o astfel de băutură era turnată la grămadă, mâncată cu orice produse și alimente. Astăzi, adevărații cunoscători ai alcoolului de înaltă calitate cunosc foarte bine băuturile și iubesc coniacul în vârstă. Ei respectă toate regulile pentru a se bucura din plin de miros și gust.
Fanii adevărați de coniac respectă tradițiile consacrate și cultura acestei băuturi nobile
Entuziaștii coniacului consideră această băutură atât de nobilă încât mai întâi creează o anumită atmosferă, apoi îl beau în tihnă. Consumul coniacului în haine de casă este chiar considerat o lipsă extremă de respect față de această băutură nobilă, ba chiar se recomandă purtarea unei rochii de seară sau a unui costum elegant.
Ne-am gândit la un ghid excelent pentru a bea corect coniacul, deci iată cele 5 reguli importante pentru a-l bea ca un adevărat expert:
- Crearea mediului potrivit: Coniacul este o băutură nobilă, nu este deloc potrivit pentru o petrecere zgomotoasă. Este necesar să arătați respect pentru băutura scumpă, să creați un mediu adecvat în jur. Procedura de degustare ar trebui să aibă loc în camera de zi, sala întâlniri sau birou, restaurant și cu o ocazie specială. Coniacul îmbătrânit este potrivit într-un mediu însoțit de costume elegante și rochii de seară. Dar dacă decideți să vă răsfățați oaspeții cu această băutură, nu ezitați să o puneți pe masa festivă. Un pahar din această băutură va adăuga varietate cinei. La urma urmei, utilizarea unei astfel de băuturi acasă, în bucătărie, nu va aduce plăcere oaspeților, mai ales împătimiților de coniac.
- Sensul alegerii paharelor: Următorul pas este să nu serviți coniacul în orice tip de pahar, ci în pahare largi, clasice, înguste în partea de sus. Alții le mai numesc „sniffer”, care în engleză înseamnă „a adulmeca”. Acest tip de pahar vă permite să concentrați aromele, de aici și denumirea sa. De ceva timp, paharele au început să fie înlocuite cu opțiuni similare sub forma unei lalele. Profesioniștii cred că un astfel de pahar este capabil să transmită mai bine aroma băuturii. Deși fanii băuturilor alcoolice nu văd prea multe diferențe între un pahar sniffer și un pahar în formă de lalea.
- Temperatura contează: Este important să beți băutura încet, cu un sentiment de bucurie la fiecare înghițitură. Pentru a realiza acest lucru, coniacul trebuie să fie la o anumită temperatură atunci când este necesar. Nu poate fi depozitat în frigider sau în alte locuri reci. Cea mai bună alegere este un raft, în care sticla va fi depozitată permanent. Alcoolul se servește la o temperatură ideală de 20-25 de grade, în general la temperatura ambiantă. Trebuie să fie deschis cu o jumătate de oră înainte de utilizare. Nu puteți umple complet paharul cu coniac. Băutura ar trebui să ocupe a patra parte a paharului și să fie servită cu un trabuc și o cafea. Paharul sniffer trebuie ținut astfel încât fundul său să se încălzească cu palma. Se crede că, cu o ușoară creștere a temperaturii, buchetul se deschide mai bine. Paharul în formă de lalea, pe de altă parte, trebuie ținut de picior pentru a evita încălzirea. Această procedură se bazează pe opinia că, atunci când este încălzit, coniacul eliberează arome. Încercați-le pe amândouă și găsiți-o pe cea potrivită pentru dumneavoastră.
- Rolul important al savurării: Beți coniacul cu înghițituri mici și lente, păstrând băutura în gură și lăsând-o să se răspândească de-a lungul limbii. Astfel aroma sa se dezvăluie treptat. Prima înghițitură trebuie să fie mai mică decât următoarea, scopul său este de a pregăti papilele gustative pentru percepția varietății bogate de arome a acestei băuturi nobile.
- Nu adăugați apă sau gheață: Apa tinde să transforme coniacul într-o băutură prea blândă. În general, serviți băutura spirtoasă sec, la temperatura camerei sau puțin mai rece.
Degustarea coniacului este o adevărată artă. Respectarea acestor reguli vă vor face să apreciați coniacul la adevărata sa valoare. Bucurați-vă de băutură, simțindu-i toate subtilitățile!