miercuri, 22 martie 2023
Stiri.rol.ro
  • ACASĂ
  • INTERNAȚIONAL
  • SPECIAL
  • TIMP LIBER
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • ACASĂ
  • INTERNAȚIONAL
  • SPECIAL
  • TIMP LIBER
miercuri, 22 martie 2023
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Stiri.ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Actualitatea » Cel mai scump condiment din lume este cultivat în România. Cât costă „aurul roşu” şi în ce zone din țara noastră se cultivă

Cel mai scump condiment din lume este cultivat în România. Cât costă „aurul roşu” şi în ce zone din țara noastră se cultivă

in Actualitatea
Cel mai scump condiment din lume este cultivat în România. Cât costă „aurul roşu” şi în ce zone din țara noastră se cultivă

Un spaniol cultivă în comuna gorjeană Bustuchin 1.000 de metri pătraţi din condimentul supranumit „aurul roşu”, care se vinde la un preţ de 8.000 de euro pe kilogram.

În comuna gorjeană Bustuchin a fost înfiinţată una dintre foarte puţinele plantaţii de şofran din România. Supranumit şi „aurul roşu“, pentru că este cel mai scump aliment din lume, cultura de şofran se întinde, deocamdată, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Planta a fost cultivată de către spaniolul Aparicio Guzman, cel care a fondat, cu ajutorul primarului localităţii, Ion Ciocea, şi singura cooperativă agricolă din Gorj.

Citește și...

Vacanța all inclusiv – cele mai bune destinații pentru 2021

Vacanța all inclusiv – cele mai bune destinații pentru 2021

Cum alegi biroul potrivit pentru copilul tău?

Cum alegi biroul potrivit pentru copilul tău?

646x404-1

Spaniolul a ajuns în România acum opt ani: „E prima producţie din toată România. Am făcut un experiment şi am văzut că a fost bine şi că planta a rezistat la clima de aici. La Bustuchin, temperatura a ajuns şi la minus 25 şi planta a rezistat. Am început să cultivăm o producţie mai mare. E singura cultură de şofran din România. La anul, sper să scoatem o cantitate de două kilograme ucat. Preţul la care se vinde în Spania este de 8.000 de euro kilogramul şi în Europa ajunge şi la 14.000 de euro, iar în SUA ajunge la 25.000 de dolari. Este un condiment care se foloseşte la hoteluri de cinci stele şi restaurante de lux. La anul sperăm să ajungem la două kilograme de şofran vândut. A fost plantat de un specialist din Spania. Ne dorim să ajungem la o suprafaţă de un hectar“, spune Aparicio Guzman.

646x404

Localnicii sunt dispuşi să renunţe la porumb sau grâu Ion Ciocea spune că şofranul s-a adaptat foarte bine şi că nu este o plantă pretenţioasă: „Este o plantă extraordinară. Nu cere apă. Nu a fost irigată deloc, dar terenul trebuie să fie puţin în pantă să nu băltească. Vrem să extindem cultura din şofranul pe care deja l-am cultivat. Se înmulţeşte la fel ca şi cartoful. Intenţia noastră este anul viitor să dublăm suprfaţa cultivată. Se pune la fel ca ceapa. Am stat şi eu când s-a plantat şi am văzut. Oamenii sunt foarte încântaţi şi chiar se gândesc că va fi o sursă de venit pentru ei“.

Ion Ciocea spune că şofranul s-a adaptat foarte bine şi că nu este o plantă pretenţioasă: „Este o plantă extraordinară. Nu cere apă. Nu a fost irigată deloc, dar terenul trebuie să fie puţin în pantă să nu băltească. Vrem să extindem cultura din şofranul pe care deja l-am cultivat. Se înmulţeşte la fel ca şi cartoful. Intenţia noastră este anul viitor să dublăm suprfaţa cultivată. Se pune la fel ca ceapa. Am stat şi eu când s-a plantat şi am văzut. Oamenii sunt foarte încântaţi şi chiar se gândesc că va fi o sursă de venit pentru ei“.

Localnicii din Bustuchin sunt dispuşi să renunţe la porumb sau grău şi să cultive şofran. „Am lucrat la şofran. Se lucrează mai uşor decât porumbul, ce cultivăm noi. Nu este greu. Doar am săpat pentru a nu creşte buruieni“, spune Maria Santa, de 50 de ani, din Bustuchin. Şi Ioana Cucăilă a lucrat şi ea la plantaţia de şofran şi s-a îndrăgostit de această plantă: „Planta asta este de o frumuseţe rară. Dacă o să meargă bine cu şofranul, o să cultivăm şi noi. Renunţăm la grâu sau la porumb. Se lucrează uşor, de drag. Am auzit că se vinde foarte scump. Am copilul plecat în Danemarca şi mi-a spus că este un ingredient foarte scump“.

646x404-2

Localnicii din Bustuchin sunt dispuşi să renunţe la porumb sau grău şi să cultive şofran.

„Am lucrat la şofran. Se lucrează mai uşor decât porumbul, ce cultivăm noi. Nu este greu. Doar am săpat pentru a nu creşte buruieni“, spune Maria Santa, de 50 de ani, din Bustuchin. Şi Ioana Cucăilă a lucrat şi ea la plantaţia de şofran şi s-a îndrăgostit de această plantă: „Planta asta este de o frumuseţe rară. Dacă o să meargă bine cu şofranul, o să cultivăm şi noi. Renunţăm la grâu sau la porumb. Se lucrează uşor, de drag. Am auzit că se vinde foarte scump. Am copilul plecat în Danemarca şi mi-a spus că este un ingredient foarte scump“.

Sursa

SharePinTrimiteTrimite

Articole Similare

Diferența între mijloace fixe și obiectele de inventar
Actualitatea

Diferența între mijloace fixe și obiectele de inventar

Cum alegi cea mai potrivită măsuță de cafea pentru casa ta?
Actualitatea

Cum alegi cea mai potrivită măsuță de cafea pentru casa ta?

iPhone 11 Pro: de ce este cel mai performant iPhone creat vreodată
Actualitatea

iPhone 11 Pro: de ce este cel mai performant iPhone creat vreodată

Ce zice Elon Musk despre venirea Tesla în România
Actualitatea

Ce zice Elon Musk despre venirea Tesla în România

România nu se mai află printre ţările cu cel mai bun internet. Ce viteză medie avem şi pe ce loc am coborât la nivel mondial
Actualitatea

România nu se mai află printre ţările cu cel mai bun internet. Ce viteză medie avem şi pe ce loc am coborât la nivel mondial

Schimbarea de la WhatsApp de care să profiți dacă ții la nervii tăi
Actualitatea

Schimbarea de la WhatsApp de care să profiți dacă ții la nervii tăi

Articole Populare

  • Sare siguranta prea des? Cum identifici cauza principala si solutia necesara

    Sare siguranta prea des? Cum identifici cauza principala si solutia necesara

    0
    Share 0 Tweet 0
  • „Casa aia frumoasă pe care au filmat-o, nu a fost niciodată a mea!” O celebră emisiune din România foloseşte traumele oamenilor necăjiţi doar pentru audiență? Sau adevărul e cu totul altul? Iată ce am aflat

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Untura de bursuc – proprietăţi, beneficii şi utilizări

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Renovarea unei case vechi – sfaturi utile

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Emilia Ghinescu a luat decizia și a făcut anunțul în direct! Au trei copii, familia refuză să fie de partea ei

    0
    Share 0 Tweet 0
ROL.ro

© 2022 ROL.ro

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • fastupload.ro
  • femina.ro
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • ACASĂ
  • INTERNAȚIONAL
  • SPECIAL
  • TIMP LIBER

© 2022 ROL.ro

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici