Ceasuri electronice vs. ceasuri mecanice – alegerea cea mai bună pentru un cadou

In plină eră digitală, iată că ceasurile de mână rezistă foarte bine, nefiind chiar deloc în pericol de a fi eliminate din piață de gadgeturile de ultimă generație. Desigur că utilitatea ceasurilor de mână este mai redusă decât în trecut (poți verifica ora de pe o mulțime de alte dispozitive pe care le ai la îndemână), însă ceasurile rămân articole funcționale și mai ales cu stil.

Ceasurile electronice au apărut relativ recent, dacă le comparăm cu ceasurile mecanice, cu mecanisme clasice care ne duc cu gândul la Elveția. Ceasurile electronice, consacrate în Asia, au devenit populare cu câteva decenii în urmă și sunt astăzi asociate mai ales stilului sportiv. Ceasurile electronice, cu baterie, sunt ceasuri de precizie, consacrate în lumea modernă, o variantă în același timp destul de ieftină de producție. Vedem astăzi în colecțiile cu prețuri accesibile multe ceasuri cu ecran digital, cu spirit modern, activ, dinamic. Lipsește însă acea eleganță a ceasurilor clasice pe care foarte multe persoane și-o doresc, în ciuda preferinței pentru gadgeturi electronice ale momentului.

Când alegem un ceas, dacă nu suntem cunoscători, ne raportăm mai mult la partea estetică (foarte importantă de altfel) și la brand. Prețurile depind de materialele utilizate, dar si de mecanismul folosit. Există ceasuri mecanice și ceasuri quartz. Tradiționale sunt mecanismele mecanice, cu rotițe dințate, utilizate de secole chiar și în cazul ceasurilor din turnuri ale unor clădiri istorice. Ceasurile mecanice sunt de obicei destul de scumpe, tocmai pentru că mecanismul este mai dificil de produs.

Ceasurile cu baterie, variante mai degrabă low cost, pot avea însă o strălucire deosebită atunci când imită modele clasice, reinterpretate în stil modern. Este cazul multor colecții de ceasuri bărbătești de calitate ce pot fi comandate din magazine online din România la prețuri foarte accesibile oricui. Ceasurile quartz pot avea aspect clasic, cu limbi, ori pot fi digitale, cu ecran electronic.

De fapt, ceasurile cu adevărat clasice sunt cele care se întorc cu ajutorul unei cheițe. Altfel, vor rămâne în urmă și vor trebui potrivite din nou. Ceasurile mecanice pot fi astfel automate / automatice sau manuale. Cele din prima variantă folosesc mișcările mâinii pentru a transmite energia necesară. Cele manuale au un farmec clasic aparte, apreciat foarte tare de pasionați și colecționari de ceasuri de mână. Din acest punct de vedere al mecanismelor, probabil cele mai apreciate ceasuri sunt ceasuri bărbătești mecanice. Ceasurile de damă își transmit valoarea mai degrabă prin bijuteriile încorporate decât prin mecanism.

Un respect deosebit îl poartă pasionații de ceasuri pentru modelele cu mecanism Tourbillon, produs în Franța. Astfel de ceasuri de mână sunt tot ceasuri mecanice automate, cu o inovație aparte ce poate fi aprofundată de pasionații de tehnică din mecanica fină.

În ceea ce privește ceasurile electronice moderne, merită amintită o funcție des dorită la ceasuri bărbătești sport, casual, fashion si chiar business: cea de cronometru. Unele ceasuri pot oferi cronometrare cu afișare simultană a orei. Se merge în prezent pe mai multe cadrane, ceea ce oferă ceasurilor atât funcționalitate sporită, cât și stil.

Cei care caută ceasuri online găsesc astăzi o mulțime de modele ce pot să fie comandate de pe internet. Iată cum smartphone-urile, tabletele și laptopurile, dispozitive mobile ce indică ele însele ora exactă chiar la nivel ultra precis și automat, sunt utilizate pentru a comanda ceasuri de mână. Trendul actual, la nivel de mase, este alegerea de ceasuri de mână ceva mai ieftine, produse accesibile care pot fi schimbate mai des, alternate chiar ca accesorii fashion în funcție de ținută și context. Magazinele online facilitează cumpărarea de ceasuri la prețuri accesibile, oferind în același timp un nivel ridicat de calitate, garanție și chiar service la nevoie.

loading...
loading...