CE VA REUȘI IOHANNIS?

După o lungă perioadă de letargie, președintele României a decis să intervină. A participat, in premieră, la o ședință de guvern, și așa am aflat că doi elefanți se leagănă deasupra executivului.

Problema  ordonanței de urgență referitoare la amnistie și grațiere face ca apele politicii românești să dea în clocot. Guvernanții, îngrijorați, vezi Doamne, de suprapopularea închisorilor, se gândesc cum pot să rezolve această problemă. Iohannis se declară total împotriva oricărei măsuri care poate duce la eliberarea marilor corupți, care astfel ar beneficia de clemență din partea autorităților. Fie că urmărește doar recucerirea capitalului de simpatie care l-a dus la câștigarea alegerilor prezidențiale, fie chiar se consideră ultima redută în fața dominației PSD, președintele a făcut o mișcare apreciată de mulți cetățeni.

klaus-iohannis-sorin-grindeanu-sedinta-guvern-1024x576

Prezența președintelui la sedința de guvern a confirmat zvonurile, care apăruseră până acum doar pe surse, privind planurile guvernului PSD de a discuta o ordonanță de urgență privind grațierea unor categorii de infracțiuni. Mulți sunt de părere că președintele nu va reuși decât să amâne o decizie care oricum va fi luată. Ei sunt convinși că Iohannis nu poate lupta cu justiția din România, a carei imagine, în cazul luării acestei măsuri de grațiere va fi, din nou, serios șifonata. Președintele a început ședința de guvern atrăgând atenția asupra ”celor doi elefanți despre care nu vrea să vorbească nimeni, amnistierea și modificarea codului penal”. Un discurs, să recunoaștem, destul de surprinzător, față de obișnuita limbă de lemn pe care o folosesc oficialii noștri.

Sigur, foarte mulți români sunt sensibili când vine vorba despre amnistiere și modificarea codului penal, fiind convinși că această ordonanță de urgență nu este dată doar  pentru a se rezolva problema aglomerației din închisori, cât pentru spălarea unor dosare ale politicienilor, începând chiar cu șeful partidului aflat la guvernare, Liviu Dragnea. Sau, alt exemplu dat, pentru ca Ion Iliescu să beneficieze de noile prevederi, în cazul în care va fi condamnat pentru dosarul Mineriadei. O decizie foarte riscantă pentru noul guvern, în cazul in care se va adopta ordonanța de urgență, o decizie care poate avea consecințe greu de anticipat. Deocamdată, vorba unui cântecel faimos, putem spune doar că doi elefanți se legănau chiar deasupra guvernului.

unnamed

În acest moment, gestul lui Iohannis este aplaudat de unii, condamnat de alții. În mod firesc, societatea se împarte, în funcție de interese sau simpatii. Am asistat la o premieră în timpul mandatului președintelui, care s-a decis să acționeze, să fie, așa cum spune o expresie consacrată în politica românească, un președinte-jucător. Ce va reuși Iohannis prin acest gest neașteptat? A fost doar o mișcare în scop electoral, sau președintele chiar încearcă să se opună unei ordonanțe de urgență care nu este deloc văzută cu ochi buni de societatea românească?

Cristian Huluban

 

loading...
loading...