Pilonul II de pensii face parte din noile modificări legislative pe care statul le-a adoptat pentru suplimentarea pensiilor de stat. Astfel, acesta poate fi definit prin direcționarea unei cote din contribuțiile de asigurări sociale către un fond de pensii private obligatorii. Contribuția la Pilonul II se plătește pe toată durata în care o persoană plătește contribuții de asigurări sociale, cu excepția cazurilor când optează să redirecționeze contribuțiile viitoare de la Pilonul II către Pilonul I (pensia publică).
Cum se calculează pensia privată?
Un prim aspect important de știut despre pensia pe care o vei primi la bătrânețe din Pilonul II este că aceasta se calculează pornind de la contribuțiile lunare, care se acumulează într-un cont personal de Pilon II și care sunt investite de administratorii fondurilor de pensii, generând randamente. Banii din contul de Pilon II aparțin participantului, acesta având certitudinea contribuțiilor nete. Concret, suma totală de care vei beneficia la pensie din Pilonul II nu poate fi mai mică decât contribuțiile făcute în perioada activă, considerând comisioanele de administrare și eventuale costuri pentru transferul contribuțiilor de la un fond la altul, dacă este cazul.
În al doilea rând, este esențial să remarcăm faptul că Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private are îndatorirea să garanteze drepturile participanților şi ale beneficiarilor, după caz, dobândite în cadrul sistemului de pensii private.
Pentru a beneficia de Pilonul II este necesar ca participantul să atingă vârsta de pensionare în sistemul public, devenind astfel eligibil și la privat. Excepție fac cazurile de invaliditate gradul I sau II nerevizuibil, participantul primind banii din cont imediat, chiar dacă nu a ajuns la vârsta pensionării. Iar în eventualitatea decesului, banii nu se pierd, ci ajung la moștenitori.
Cum aderi la un sistem de pensii private obligatorii?
Procedura de aderare la un fond de pensii privat este una destul de simplă. Primul pas constă în completarea unui formular care se numește Act unic de aderare. A doua etapă este și ea la fel de simplă și necesită atașarea unei copii semnate după actul de identitate.
Fiecare salariat are dreptul să cotizeze la un singur fond de pensie privată obligatorie. În cazul în care acesta semnează mai multe acte de aderare, va fi redistribuit automat de către sistem, în mod aleatoriu, la un singur fond. Aceeași regulă este valabilă și în cazul angajaților care intră în câmpul muncii și care nu optează pentru un fond de pensii privat obligatoriu.
Unul dintre avantajele Pilonului II este că ai posibilitatea de a te transfera de la un fond de pensii private obligatoriu la altul, dacă îți dorești acest lucru. Totuși, acest pas poate implică anumite costuri de transfer. O astfel de opțiune poate fi luată în calcul în situația în care consideri că fondul de pensii la care te-ai înscris nu are un randament bun.
Alte detalii importante de știut despre Pilonul II
- Angajatorul nu are dreptul de a impune înscrierea într-un anumit fond de pensii obligatorii cu administrare privată, acest lucru fiind ilegal. Informează-te despre pensia privată obligatorie și despre drepturile și beneficiile pe care ți le aduce.
- La alegerea unui fond de pensii private trebuie să ținem cont de mai multe criterii, cum ar fi: experiența și renumele administratorului fondului de pensii ales, numărul de participanți și activele pe care le are în administrare sau randamentele obținute anterior pentru participanții.
- Contribuția pentru Pilonul II se calculează din totalul de 25% din salariul brut. Mai exact, contribuția către Pilonul II a pornit de la 2% în 2008, la lansare, și a fost prevăzută să crească până la pragul de 6% în 2016. În prezent, această cotă este însă de 3,75%.