Alimentele bio (organice sau eco) au devenit foarte populare în ultimii ani. Spre deosebire de alimentele convenționale, acestea pot fi mai nutritive, mai gustoase, mai sărace în compuși nocivi pentru sănătate și mai prietenoase cu mediul înconjurător. Cu toate că prețul alimentelor bio este mai ridicat decât al celor convenționale, beneficiile adiționale aduse de acestea merită efortul. Costul acestora este crescut de practicile utilizate în această industrie. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că alimentele obținute tradițional sunt periculoase pentru sănătate. Totuși, rămâne la latitudinea consumatorului tipul de alimente pe care le include în dieta zilnică. Iată ce trebuie să știi despre alimentele bio.
Fără ingrediente artificiale
Spre deosebire de alimentele convenționale, în tehnologia de producție a alimentelor bio nu este permisă utilizarea antibioticelor, hormonilor, organismelor modificate genetic, pesticidelor sintetice și nici a fertilizatorilor sintetici. Aceste ingrediente sunt asociate cu riscuri pentru sănătate. În agricultura produselor bio se utilizează capcane pentru dăunători, îngrășăminte naturale, combatere biologică cu prădători (insecte), rotația culturilor. Rareori se utilizează pesticide naturale sau unele tipuri de pesticide sintetice, însă doar ca ultimă soluție. Animalele din fermele bio sunt hrănite cu alimente organice și trăiesc în condiții sănătoase, de calitate.
Mai puține metale toxice
Conform studiilor desfășurate până în prezent, alimentele din culturile bio conțin un nivel mai scăzut de cadmiu (un metal toxic) decât alimentele din culturile convenționale. Cadmiul se găsește în sol și este absorbit de plante. Diferențele dintre aceste alimente sunt puse pe seama metodelor diferite de fertilizare utilizate.
Cantitate mai mare de antioxidanți
Spre deosebire de vegetalele convenționale, cele bio ar conține unele tipuri de antioxidanți în cantitate mai mare. Un astfel de tip de antioxidanți îl reprezintă flavonoidele. Diferențele variază de la mici la moderate. Antioxidanții sunt compuși bioactivi cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului și îmbătrânirii, datorită efectului de contracarare a radicalilor liberi.
Cantitate mai mare de acizi grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți cu beneficii dovedite mai ales în ceea ce privește sănătatea sistemului cardiovascular și nervos. Studiile au sugerat o cantitate mai mare de acizi grași Omega-3 în ouăle, lactatele și carnea bio, decât în variantele convenționale ale acestora. Acest lucru a fost pus pe seama hranei utilizate în creșterea animalelor.
Prietenoase cu mediul înconjurător
În timp, unele pesticide se acumulează în sol în loc să dispară, iar altele au un timp de înjumătățire prelungit. Pentru că nu se utilizează pesticide în industria bio, poluarea solului și apei este semnificativ redusă datorită acesteia. Practicile utilizate în această industrie reduc eroziunea solului și utilizează mai puțină energie. În plus, este protejată inclusiv sănătatea vietăților (păsări, iepuri și altele) și a populației din jurul culturilor organice.
Mai proaspete
Alimentele convenționale conțin conservanți care prelungesc durata de valabilitate a produselor. Cu alte cuvinte, alimentele convenționale pot părea proaspete, chiar dacă nu sunt. În schimb, în cazul produselor bio, poți fi sigur că acestea sunt proaspete. Totuși, acest lucru înseamnă că sunt și mai perisabile, dezavantajul fiind că trebuie consumate într-un timp scurt.
Gust mai savuros
Deoarece alimentele bio sunt consumate în starea proaspătă și uneori sunt mai nutritive decât cele obișnuite, acestea au adesea un gust mai plăcut. De asemenea, acestea nu conțin aromatizanți artificiali care să modifice gustul natural.
Așadar, alimentele bio au o serie de avantaje în comparație cu acelea obișnuite. Dacă decizi să adopți o alimentație bio, asigură-te că produsele alese sunt certificate în acest sens și conțin sigla eco pe ambalaj, așa cum este cazul super alimentelor de la Obio.