Ce tipuri de uși există și cum să le alegi

La fel ca orice alt element dintr-o locuință, ușile sunt esențiale pentru a crea un decor armonios. Însă, spre deosebire de alte articole, de pildă mobilă, covoare, tablouri sau electrocasnice, acestea nu pot fi schimbate prea ușor, așa că este necesar să le alegi cu atenție și să te asiguri că se potrivesc casei tale. Atât ușile exterioare, cât și cele montate în interior trebuie selectate după criterii funcționale și decorative, dar totodată luând în considerare și tipul lor. Iată ce trebuie să știi despre aceste elemente vitale pentru amenajarea și compartimentarea unei case.

Ce tipuri de uși există

Pe piață există o gamă foarte largă de uși realizate din diferite materiale, cu forme inedite și numeroase variante de dimensiuni. Practic, nici nu proprietar nu trebuie să-și facă griji cu privire la aceste elemente deoarece poate găsi foarte ușor uși care să-i confere spațiului aspectul ideal și un confort excepțional. Ba mai mult, chiar și în ceea ce privește siguranța uși puternice, anti-destructive, care rezistă la deformare, efracție sau incendiu. Mai mult, sunt elemente care împiedică răspândirea incendiilor și dispun chiar și de accesorii uși antifoc pentru protecție maximă. Haide să vedem însă care sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de uși:

 • Uși clasice – sunt cele mai simple modele, au textură netedă pe ambele părți și se deschid ușor, spre interior sau exterior, prin tragere ori împingere;
 • Uși franceze – acestea separă încăperile, dar permit luminii să treacă prin ele, au un aspect luxos și sunt, în esență, panouri de sticlă, încastrate în lemn;
 • Uși duble – foarte rezistente și durabile, aceste uși se găsesc într-o varietate de stiluri și tipuri, cu opțiuni de geamuri și finisaje;
 • Uși glisante – sunt uși cu șină, care se instalează în locurile unde nu este suficient spațiu pentru deschiderea ușilor standard, cu balamale;
 • Uși pliante – numite și armonică sau evantai deoarece, la deschidere, segmentele ușii se strâng unele peste altele;
 • Uși pivotante – economisesc spațiu și oferă un stil unic, dar necesită mai mult efort pentru că balamalele sunt așezate în partea de sus și de jos;
 • Uși Filomuro – au tocul complet integrat în perete și balamalele ascunse, astfel că ușa nici nu se vede atunci când este închisă.

Cum alegi ușile pentru locuința ta

Ușile sunt primele elemente cu care intră în contact orice persoană care îți trece pragul casei, iar asta înseamnă că ele vor determina încă din prima clipă percepția pe care o vor avea oamenii față de locuința ta. Alegerea ușilor este o decizie importantă și trebuie să fie făcută ținând cont de câteva aspecte:

 • Stilul casei

Cu siguranță, creativitatea nu are limită, însă ușile alese trebuie să se potrivească cu stilul de decor al locuinței tale. De pildă, într-o clădire modernă vor fi necesare uși simple, în timp ce într-o locuință clasică se potrivesc ușile elegante, mai deosebite, în nuanțe de maro, bej ori crem.

 • Izolarea termică și fonică

Este un criteriu foarte important și face referire la grosimea stratului izolant din lemn, vată minerală sau alte materiale folosite în interiorul foii de ușă.

 • Culoarea și accesoriile ușii

Fără îndoială, trebuie să existe o perfectă armonie între culorile alese pentru uși și celelalte nuanțe folosite în restul casei. Iar ca să te asiguri ă faci o alegere potrivită este indicat să ții cont de culoarea parchetului și a gresiei.

 • Funcționalitatea spațiului pe care îl delimitează

Ușile trebuie să fie decorative, dar totodată și adaptate spațiilor pe care le delimitează. Pentru anumite camere pot fi montate, de exemplu, uși din sticlă, care să permită trecerea luminii, însă în alte spații sunt necesare uși care să nu aibă inserții  sau alte elemente prin care se poate vedea în încăpere.

Cu siguranță, alegerea finală va fi luată în funcție de tipul ușilor, materialul din care sunt fabricate sau avantajele pe care le prezintă, dar să nu uităm că și bugetul alocat acestora are întotdeauna un cuvânt important de spus.

loading...
loading...