Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei Coca Cola, Pepsi și alte sucuri acidulate

Indiferent care este sucul tău acidulat preferat, atâta timp cât nu bei doar apă, din cauza unor cantități semnificative de zahăr, te expui la mai multe probleme de sănătate. Corpul tău reacționează imediat, indiferent dacă este vorba de Pepsi, Coca Cola, Fanta, Sprite, 7up, Mirinda și multe alte lichide dominate de zahăr.

– Grăbesc îmbătrânirea. Cei care consumă două pahare de cola pe zi îmbătrânesc mai repede decât cei care nu consumă astfel de băuturi. O analiză ADN realizată de specialişti în SUA a arătat faptul că celulele se modifică şi îmbătrânesc cu 4,6 ani.

– Cauzează dependenţă de zahăr. Pentru că zahărul e strâns legat de sistemul de “recompensare” al creierului, oamenii ajung să aibă nevoie mai des de astfel de “răsplată” dulce. Şi asta de la două doze (2 x 330 ml) de suc carbogazos pe zi. Chiar şi apa minerală poate induce pofta de zahăr, de aceea cea plată e de preferat.

– Pot produce cancer. Femeile care beau în medie 500 ml de suc acidulat pe zi sunt mai predispuse la cancerul mamar, susţin medicii. Motivul? Substanţele din aceste băuturi produc o densitate semnificatică a ţesutului – factor de risc major.

– Afectează oasele. Consumul de carbogazoase afectează oasele din cauza nivelului foarte mare de acid fosforic – mai ales în cele pe bază de cola. Un studiu care a monitorizat timp de cinci ani băutori de sucuri acidulate colorate a scos la iveală faptul că acestora le-a scăzut densitatea minerală osoasă, mai ales în zona şoldurilor, predispunându- i la fracturi şi la osteoporoză.

– Cauzează balonare. Când consumi băuturi carbogazoase, gazul – adică acidul carbonic – umple stomacul cu aer, creând presiune ce trimite aerul înapoi pe esofag, rezultând eructaţii (râgâieli), care produc răni pe esofag. În plus, pot cauza sindromul colonului iritabil.

– Atacă dantura. Zahărul reacţionează cu bacteriile aflate pe smalţul dinţilor şi produc acizi dăunători care atacă dantura. Medicii avertizează că o cola “normală” (cu zahăr) este de 10 ori mai corozivă decât sucurile din fructe în primele trei minute de la ingerarea ei, din cauza acidului citric conţinut. Chiar şi un singur pahar poate cauza modificări microscopice la nivelul smalţului.

– Bombardează ficatul. Sucurile acidulate din fructe duc la creraea unui strat de grăsime pe ficat (steatoza hepatică). Persoanele care beau două doze de astfel de suc pe zi sunt predispuse la această afecţiune, care este un precursor al cirozei. Mai mult decât atât, pot dezvolta cancer hepatic.

loading...
loading...