Ce investigații trebuie să faci în cazul unui rezultat anormal al testului Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Un rezultat anormal apare atunci când celulele recoltate de la nivelul cervixului prezintă unele modificări suspecte. Însă acest lucru nu demonstrează automat prezența cancerului.

Celule colului uterin se pot modifica din cauza unor bacterii sau ciuperci dezvoltate la acest nivel. Altă situație în care acestea devin anormale este îmbătrânirea, atunci când femeile ajung în perioada menopauzei. De asemenea, celulele se pot modifica din cauza fumatului sau unui sistem imunitar deficitar. Însă acestea pot fi afectate și de virusul HPV (Human Papilloma Virus), transmis prin contact sexual. Acest virus este cel care cauzează cancerul de col uterin. 

De aceea, în cazul unui rezultat anormal, medicul va recomanda investigații suplimentare, care să confirme sau să infirme existența unui cancer.

Testul HPV

Virusul HPV este un factor declanșator al cancerului de col uterin, care se transmite prin contact sexual sau chiar prin contactul zonelor ano-genitale. Cancerul de col uterin poate să apară la ani de zile distanță de momentul contactării virusului. Deseori, acesta este asimptomatic. 

Testul de genotipare HPV presupune analiza moleculară a ADN-ului. Sunt prelevate probe de la nivelul colului uterin, zonei perianale sau din cavitatea bucală. Acestea sunt examinate la laborator printr-o metodă sensibilă, specifică, care depistează tulpinile de HPV. Tulpinile detectate pot avea risc oncogen redus, intermediar sau crescut.

Cum te pregătești pentru test?

  • Evită dușurile vaginale
  • Nu folosi tampoane intravaginale sau medicamente cu administrare intravaginală în ultimele 48 de ore
  • Pentru un rezultat corect este indicat să urinezi înaintea testului
  • Testul nu se efectuează în timpul menstruației, ci la 8-12 zile după oprirea sângerării.

Colposcopia 

Colposcopia este o investigație care presupune vizualizarea vaginului și colului uterin cu ajutorul unui instrument special numit colposcop. Metoda este utilizată pentru diagnosticarea celulelor cervicale anormale, leziunilor precanceroase și a celor canceroase de la nivelul colului uterin, vaginului sau vulvei. De asemenea, colposcopia detectează negii genitali și inflamația cervixului, dar ajută și la monitorizarea post-terapeutică.

Această investigație este rapidă și nedureroasă. Se efectuează asemănător unui examen ginecologic obișnuit. Pacienta este întinsă pe masa ginecologică, apoi medicul introduce un speculum în vagin, pentru a-l dilata, ceea ce poate crea un disconfort. Medicul poziționează colposcopul la aproximativ 30 cm distanță de vagin, apoi folosește soluții speciale care evidențiază structurile anormale.

Dacă sunt depistate celule anormale, medicul va face fotografii cu ajutorul aparatului și, eventual, o biopsie pentru analize suplimentare.

Biopsia

Biopsia presupune prelevarea de țesut, care este ulterior analizat în laborator. Aceasta se poate face în continuarea procedurii de colposcopie. Deși colposcopia nu este dureroasă, prelevarea țesutului pentru biopsie provoacă sângerare și durere. Medicul îți va recomanda să iei un calmant cu 30 de minute înainte de recoltarea probei sau poate face o anestezie locală.

Prelevarea este chirurgicală și se poate face în mai multe moduri: 

  • Ciupire – se extrag (se ciupesc) una sau mai multe fragmente suspecte de mici dimensiuni, cu ajutorul unui instrument numit biotom.
  • Excizia electrochirurgicală cu ansa – se utilizează un bisturiu electric prin care se taie leziunea.
  • Conizația – se folosește bisturiul clasic pentru a extirpa leziuni extinse, în formă de con, a colului uterin.
  • Curetajul și periajul endocervical – se recoltează țesut mai profund din interiorul colului uterin cu ajutorul unei periuțe sau unui instrument în formă de lingură.
  • Dilatația și curetajul fracționat al cavității uterine – se recoltează țesut cervical și uterin, dacă se bănuiește extinderea leziunilor la nivelul uterului.

Biopsia depistează cu certitudine leziunile precanceroase și canceroase. Leziunile ușoare vor fi monitorizate timp de doi ani, iar cele cu risc ridicat impun începerea tratamentului.

După biopsie, este posibil să apară dureri vaginale, secreții închise la culoare și sângerări vaginale în următoarele zile. Nu utiliza tampoane intravaginale, dușuri intravaginale și evită relațiile sexuale timp de o săptămână de la efectuarea biopsiei.

Acestea sunt investigațiile suplimentare pe care medicul ți le va recomanda în cazul unui rezultat anormal al testului Papanicolau. Doar prin aceste proceduri poate fi confirmat sau infirmat cu certitudine diagnosticului de cancer de col uterin.

loading...
loading...