Programul de Înnoire a Parcului Auto, denumit la începutul anilor 2000 „Rabla” şi rămas în mentalul colectiv cu acest nume, a fost o măsură guvernamentală pentru scoaterea din uz a autovehiculelor vechi. Administraţia Fondului pentru Mediu este instituţia publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor care gestionează acest program. Oferta statului pentru stimularea renunţării la o maşină veche în schimbul unui voucher cu ajutorul căruia poţi cumpăra un automobil nou a fost îmbunătăţită în fiecare an.
Rabla Clasic
Rabla Clasic este continuatorul programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, lansat în 2005. La acea vreme, primeai un voucher în valoare de 3.000 de lei în schimbul casării unui vehicul vechi în reţeaua de centre Remat. Această sumă se considera prima rată pentru achiziţia unei maşini noi de la producători sau importatori validaţi în program. În 2009, suma a crescut la 3.800 de lei, în timp ce din 2010 au fost invitate şi persoanele juridice să-şi înnoiască flotele prin acest program. Tot o noutate era posibilitatea cumulării a trei tichete valorice de către aceeaşi persoană fizică sau juridică. În 2013 s-a revenit la un singur tichet, de această dată în valoare de 6.500 de lei, însă acesta putea fi cumulat cu alte avantaje financiare în cazul achiziţionării unui vehicul prietenos cu mediul înconjurător. Pe lângă prima de casare de 6.500 de lei mai primeai un eco-bonus de 500 de lei dacă alegeai să cumperi un autovehicul nou cu norma de poluare Euro 6, unul cu motor cu emisii de CO2 mai mici de 100 g/km sau un hibrid. În caz că maşina aleasă se încadra în două din criteriile de mai sus, primeai maxim două eco-bonusuri, aşadar 1.000 de lei. Eco-bonusurile au crescut în 2015 la 750 de lei pentru motor cu emisii de CO2 mai mici de 100 g/km, 1.500 de lei pentru hibrid şi 2.500 de lei pentru electric hibrid, cu posibilitatea cumulării primului cu unul dintre celelalte două. În 2016, Rabla Clasic oferea prima de casare (6.500 de lei) şi două eco-bonusuri cumulate (750 de lei pentru emisiile de CO2 sub 100 g/km şi 1.500 de lei pentru hibrid), aşadar o finanţare maximă de 8.750 de lei.
Rabla Plus
Extensia Rabla Plus a apărut în 2016, când AFM a început să ofere două noi tipuri de eco-tichete: unul de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric hibrid sau unul de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice. Beneficiarii Rabla Plus puteau cumula bonusul cu prima de casare clasică, în valoare de 6.500 de lei, dacă ofereau la schimb un vehicul vechi eligibil. În prezent, dacă doreşti să cumperi un autovehicul nou full electric, primeşti de la stat un ecotichet în valoare de 45.000 de lei. Pentru un vehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, primeşti un ecotichet de 20.000 de lei. Şi acestea se pot cumula cu tichetul clasic de 6.500 de lei, dacă oferi la schimb o maşină veche, poluantă. Anul 2020 a adus şi o premieră: posibilitatea finanţării achiziţiei de motociclete full electric, în valoare de până la 1400 de euro. Condiţia este ca tichetul să nu depăşească 50% din valoarea maşinii.
Cum poţi beneficia de finanţare
Pandemia anului 2020 a dus la o debirocratizare a acestor programe, cererile de finanţare fiind depuse exclusiv online. De oricare dintre aceste avantaje beneficiezi dacă alegi oferta Program Rabla Ford la Roadhill. La înscriere trebuie să prezinţi actul de identitate în calitate de solicitant şi documentele rablei, dacă doreşti primă de casare: act de identitate proprietar, certificat de înmatriculare, carte de identitate, certificat de atestare fiscală. La toate acestea trebuie să adaugi declaraţia pe proprie răspundere că te angajezi să cumperi o maşină nouă. În termen de 30 de zile trebuie să prezinţi certificatul de distrugere a rablei şi ai la dispoziţie 120 de zile pentru achiziţionarea noului autoturism. Certificatul de radiere se poate obţine online. În cazul Programului Rabla Plus, procedura este mult mai simplă şi se rezolvă în incinta producătorilor sau dealerilor auto autorizaţi de ANM, unde vei fi ghidat de personalul angajat.
În cei peste 15 ani de stimulare a înnoirii parcului auto naţional prin tichete valorice oferite de stat, câteva sute de mii de maşini vechi, poluante, au fost înlocuite cu altele noi. Cei 10.000 de euro oferiţi pentru achiziţia unei maşini full electric reprezintă cea mai mare primă la nivel european. Indiferent în ce palier al programului guvernamental se încadrează maşina nouă pe care o doreşti, acest tip de finanţare este binevenită.