Ce este diabetul și ce tip riști să faci

Afecțiune metabolică, diabetul zaharat cauzează, printre altele, valori crescute ale glucozei din sânge. O altă trăsătură în diabet este legată de faptul că organismul persoanei suferinde fie nu poate produce suficientă insulină, fie nu o poate folosi eficient pe cea produsă.

Cele mai frecvente tipuri de diabet

Există mai multe tipuri de diabet zaharat, care se diferențiază prin anumite caracteristici, însă cele mai frecvente sunt cel de tip 1 și cel de tip 2.

În cazul diabetului de tip 1, pancreasul nu produce deloc insulină sau produce o cantitate prea mică. Persoanele cu această formă au nevoie de injecții cu insulină, pentru a-și ține glicemia sub control. Statisticile medicale arată că diabetul de tip 1 este cea mai frecventă formă a acestei boli la persoanele cu vârste sub 30 de ani. Cu toate acestea, diabetul de tip 1 se poate declanșa la orice vârstă, chiar și în copilărie. Diabetul de tip 1 era denumit în trecut și diabet cu debut juvenil ori, simplu, diabet juvenil, pentru că debuta, cel mai adesea, în copilărie.

În diabetul de tip 2, acea formă de diabet cu debut la vârsta adultă, pancreasul produce insulina, dar fie aceasta nu e suficientă, fie nu își îndeplinește corespunzător rolul. Acest tip de diabet se declanșează cel mai adesea la persoanele care au peste 40 de ani, însă, dacă sunt prezenți anumiți factori de risc, el se poate declanșa chiar și în copilărie. Explicația e simplă: din ce în ce mai mulți tineri sunt supraponderali sau obezi.

Alte tipuri de diabet

La femei se poate declanșa în anumite condiții diabetul gestațional, care reprezintă o formă de boală cu valori ridicate ale glucozei din sânge (glicemiei) în lunile de sarcină. Hormonii pe care placenta gravidei îi secretă în această perioadă blochează insulina și cauzează declanșarea acestui tip de diabet.

Stilul de viață și tipul de boală

În funcție de stilul de viață și de anumiți factori de risc, unele persoane au o susceptibilitate mai mare de a dezvolta anumite forme de diabet zaharat.

Diabet zaharat de tip 1

Oamenii de știință cred că diabetul zaharat de tip 1 ar fi cauzat de o combinație de factori, cum ar fi predispoziția genetică și factorii de mediu, deși în prezent este încă neclar care sunt aceștia. Greutatea persoanei însă nu ar fi un factor de risc implicat în dezvoltarea diabetului de tip 1.

Diabet zaharat de tip 2

Și în privința diabetului de tip 2 se crede că genetica și factorii de mediu îndeplinesc anumite condiții în dezvoltarea acestei boli. Totodată, dacă o persoană este supraponderală, acest factor este puternic asociat cu debutul diabetului de tip 2, însă nu toți pacienții cu această formă a bolii sunt supraponderali.

Diabet gestațional

Medicii specialiști în diabet și boli metabolice arată că printre femeile care au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional se află cele care au vârsta peste 35 de ani, femeile supraponderale, femeile care au în familie rude diagnosticate cu diabet, cele cu antecedentele medicale sau cu sindromul ovarelor polichistice. Totodată, femeile care au avut în sarcină diabet gestațional au un risc ridicat de a dezvolta mai târziu diabet de tip 2. 

Factori importanți

În concluzie, este bine să reții că stilul de viață ar putea juca un rol în dezvoltarea unei forme de diabet. Cu cât o persoană are mai mult țesut adipos (grăsime) în jurul abdomenului și în jurul organelor importante, cu atât celulele ei vor deveni mai rezistente la insulină, așadar va crește riscul de a dezvolta diabet.

Sedentarismul este un alt factor de luat în seamă. Cu cât o persoană e mai puțin activă fizic, cu atât riscul de diabet este mai mare. Din fericire, activitatea fizică regulată (cel puțin 30 de minute pe zi) ajută la controlul greutății pentru că este folosită glucoza din sânge pentru a produce energie și a sensibiliza celulele la insulină.

Unele persoane, însă, au un stil de viață și, implicit, o alimentație care crește valorile colesterolului și ale trigliceridelor. Pentru a ține sub control grăsimile din sânge, dar și pentru a menține glicemia în parametri optim, medicul tău curant îți poate recomanda anumite suplimente alimentare pentru diabet.

loading...
loading...