Ce este Cuba Libre? Istorie și mod de preparare

Cuba Libre este unul dintre cele mai faimoase și consumate cocktailuri din lume. Rețeta cocktailului format din rom și cola datează din anul 1900, iar odată cu trecerea timpului și-a câștigat popularitatea datorită faptului că este simplu de preparat, gustos și aromat, perfect pentru momentele în care îți dorești să te relaxezi.

Istoria cocktailului Cuba Libre

În traducere, Cuba Libre înseamnă “Cuba Liberă” și este o sintagmă emblematică. Povestea a început în timpul războiului de Independență din Spania. Războiul dintre Spania și America a început în anul 1898, când scufundarea inexplicabilă a navei americane Battleship Maine, în portul din Havana, a stârnit tensiuni între cele două state. Spania nu a luat în seamă ultimatumul dat de SUA de a prelua controlul asupra Cubei, însă a ieșit învinsă din războiul care s-a sfârșit în același an. Pentru a celebra independența față de iberici, cubanezii au celebrat alături de americani, iar din contopirea celor două culturi a rezultat această băutură răcoritoare și aromată.

În anul 1900, Cuba se afla sub ocupația Statelor Unite ale Americii, iar în acest timp, americanii au introdus pe piața cubaneză celebra băutură Cola Cola. Poveștile despre Cuba Libre sunt numeroase. Cert este că cineva a amestecat rom cu Cola și a inventat acest  cocktail al libertății.

Lucruri neștiute despre Cuba Libre

 • Cuba Libre și Mojito sunt cele mai populare băuturi din lume
 • Cuba Libre are mai multe denumiri, însă cea mai cunoscută este băutura piraților.
 • În Puerto Rico, băutura este preparată din rom cu diverse arome, cum ar fi Cola Cherry sau Cola Van și suc de lime, așa că denumirea ei este de Spicy Cherry sau Spicy Vanilla.
 • În anul 1945, trupa Andrew Sisters a compus melodia Rum and Cola Cola care a fost un adevărat hit.

Rețea cocktailului Cuba Libre

Rețeta clasică a celebrului cocktail a fost interpretată de nenumărate ori. Spre exemplu, australienii nu o prepară cu suc de lime, însă adaugă o linguriță de zahăr brun. Fiecare popor o pregătește după o rețetă proprie, însă rețeta clasică folosește doar ingredientele de bază. România urmează această rețetă, iar dacă vrei să o încerci și tu, găsești rom calitativ la un magazin de băuturi alcoolice

Ingrediente Cuba Libre

 • 50 ml rom
 • 150 ml Coca Cola
 • 20 ml suc de lime
 • Gheață
 • O linguriță de zahăr brun (opțional)

Mod de preparare Cuba Libre

Tamponează marginea paharului de cocktail cu o felie de lime, apoi zdrobește cuburile de gheață, până când le pisezi. Toarnă în pahar zeama de lime, romul și cola. Taie câteva felii de lime și adaugă-le in băutură, iar cu alte două feli decorează paharul.

Cuba Libre- valoare nutrițională

 • Număr calorii – 200
 • Grăsimi – 0%
 • Glucide- 4%
 • Proteine – 0%

Valoarea unui pahar de Cuba Libre

Cocktailul Cuba Libre este accesibil pentru toată lumea. În România prețul este de aproximativ 25 de lei pentru că nu este o băutură complexă care să conțină ingrediente multe. Însă, există locuri unde această băutură poate fi destul de scumpă. Spre exemplu, în Florida, există un bar celebru specializat în prepararea acestui cocktail, unde prețul este de 30 de dolari. Bineînțeles că romul folosit în prepararea lui este unul de calitate, vechi de aproximativ 15 ani.

Așadar, cu un mod de preparare extrem de simplu și cu un gust intens și relaxant, Cuba Libre este o băutură accesibilă, dar și ușor de preparat acasă. 

loading...
loading...