Cauți un laptop „rapid”? Află ce componente susțin această funcție a sa

Putem spune astăzi că a dispărut acea mașinărie grea și zgomotoasă care nu performa, nici la capitolul viteză de procesare, nici la accesul datelor stocate, numită generic laptop. În trecut, soluțiile hardware se prezentau drept adaptări stângace la nevoile de mobilitate ale unor componente destinate sistemelor desktop, iar sistemele de operare erau încă rudimentare și neoptimizate pentru o funcționare eficientă.

În ultima perioadă tehnologia a evoluat fulminant, iar acum chiar și laptopurile din clasa entry level funcționează impecabil, iar datorită sistemelor de operare de ultimă generație aplicațiile se încarcă aproape instantaneu și sistemul de operare se lansează în timpi de ordinul secundelor. 

Dar ce anume trebuie să cauți la configurația unui laptop pentru a te asigura că vei avea un dispozitiv rapid? Este absolut necesar să plătești o sumă exorbitantă pentru ultimul model lansat sau e suficient să evaluezi oportunitatea de a-ți achiziționa, de exemplu, laptopuri Lenovo la reducere? Pentru a te lămuri asupra detaliilor tehnice, găsești mai jos o listă care te va ajuta să știi ce să urmărești.  

Sistemul de operare

Acesta reprezintă cea mai importantă componentă a unui laptop. Este ansamblul de programe interconectate, a cărui misiune este de a controla resursele fizice ale laptopului. Trebuie să fie stabil, bine optimizat, astfel încât accesul la funcțiile unei componente sau ale unui grup de componente să se realizeze rapid, fără sincope.

Procesorul

Componenta care dictează, în cea mai mare măsură, viteza unui laptop este procesorul sau unitatea centrală de prelucrare – CPU. Acesta stabilește cine, ce și când să efectueze o anume operațiune. Viteza unui procesor se măsoară în cicluri pe secundă (milioane cicluri – Mhz, miliarde cicluri – Ghz). Pe un singur cip pot fi înglobate unul sau mai multe nuclee – denumite generic core – care să execute operații simultan.

Procesorul este încorporat într-un socket aflat pe placa de bază. Aceasta reprezintă circuitul integrat ce unește toate celelalte componente și conține magistralele – căile circuitelor electrice – care asigură comunicarea între componente și chipset-ul care e componenta principală ce permite „dialogul” între procesor și restul componentelor. 

Memoria

Memoria RAM (Random Acces Memory) este zona de memorie care poate fi accesată în mod direct de către procesor. Dimensiunea și viteza de lucru influențează în mod direct performanțele unui procesor, caracteristica sa principală fiind aceea că stocarea și accesarea datelor se face într-un mod nonsecvențial, orice cantitate de date putând fi accesată direct.

Hard disk-ul

În trecut, acesta era cea mai slabă componentă a unui laptop, „vinovatul” pentru viteza redusă, pe care sunt stocate atât sistemul de operare și aplicațiile, cât și datele salvate, conținutul multimedia etc. Evoluția tehnologiei a permis îmbunătățirea considerabilă atât a interfețelor de acces (SATA în loc de IDE), cât și a suportului fizic pe care sunt stocate informațiile – chip de memorie flash pentru SSD în loc de platane pentru HDD. Viteza de scriere și de citire superioară s-a remarcat prin ameliorarea dramatică a timpilor de încărcare a sistemului de operare și ale aplicațiilor.

Placa video

Dacă te interesează jocurile moderne sau realizarea de proiecte multimedia performante, o placă video dedicată este absolut necesară unor performanțe notabile pentru laptopul tău. Pe de altă parte, dacă nu jocurile sau prelucrarea de material video reprezintă scopurile tale, un chipset video integrat în procesor este arhisuficient pentru nevoia de procesare grafică. 

Carcasa de calitate

Toate aceste componente funcționează la capacitatea lor maximă și chiar dincolo de ea – overclocking – dacă este asigurată o răcire corespunzătoare. Prin urmare, un ansamblu de componente hardware performante trebuie să fie „îmbrăcat” într-o carcasă dintr-un material de calitate – aluminiu, de pildă – pe care să fie montate ventilatoare ce asigură fluxul de aer necesar eliminării căldurii generate.

Portul USB

Acesta reprezintă o altă componentă care în trecut putea provoca încetiniri evidente ale sistemului unui laptop, din cauza vitezelor de acces slabe. Creșterea considerabilă a acestor viteze a eliminat problema, accesul materialelor de pe stick-urile USB nemaifiind de natură a provoca încetinirea evidentă a funcționării sistemului de operare.

Senzația de laptop „rapid” depinde în foarte mare măsură de sarcinile pe care laptopul trebuie să le îndeplinească: un laptop pentru utilizare office – care, de obicei, dispune de un chipset video integrat și de o configurație hardware nu foarte pretențioasă – se va mișca greu în jocuri sau aplicații de editare video. Acest lucru se întâmplă deoarece nu reprezintă scopul pentru care a fost creat, la fel cum un laptop pentru gaming va fi mult peste necesarul de putere de procesare a unui web designer. Așadar, este fundamental să stabilești exact ce activitate vrei să dezvolți cu ajutorul laptopului și să urmărești cu atenție indicațiile tehnice și ofertele pieței. Astfel, vei putea să întocmești o listă cu preferințe, dintre care să alegi în final pe aceea care ți se potrivește cel mai bine. 

 

loading...
loading...