Câte tipuri de mâncare pentru câini există?

Dezvoltarea și cercetarea continuă în domeniul nutriției pentru animalele de companie au permis pieței să ofere o gamă extrem de diversificată de hrană pentru câini din care astăzi ai posibilitatea să alegi. Pentru că înțelegerea diferitelor tipuri de mâncare pentru câini și alegerea uneia cât mai adecvate pentru animalul tău de companie nu trebuie să conțină niciun element de „întâmplare”, în rândurile următoare îți voi explica diferitele tipuri de hrană existente pe piața de specialitate.

Hrana uscată

Cunoaștem cu toții acest tip de mâncare pentru câini exemplificată prin crochete, pelete, uneori fulgi sau biscuiți. Principala caracteristică a acestui tip de hrană este faptul că ea are un conținut foarte mic de umiditate (doar 10%). Acest lucru face ca hrana uscată să fie cea mai populară și mai obișnuită dietă pentru câini.  Are avantajele de a fi cea mai economică dintre toate opțiunile și se deteriorează cel mai greu. Cu toate acestea nu reprezintă, așa cum probabil intuiești, și cea mai bună opțiune de nutriție.

Având cel mai scăzut conținut de umiditate, rezultă că patrupedul tău va avea nevoie de o cantitate sporită de apă care va trebui să-i fie pusă la dispoziție în orice moment. Crochetele vor consuma rapid lichidele din corp și va fi nevoit să surmonteze acest deficit printr-o hidratare suplimentară. Se recomandă chiar în timpul hrănirii să se toarne puțină apă peste acest tip de mâncare.

De asemenea, hrana uscată este mai consistentă, beneficiind de un conținut foarte concentrat de substanțe nutritive față de celelalte tipuri de hrană. În același timp, în compoziția acesteia poate intra și un amestec benefic de cereale, legume și fructe.

Un alt mare dezavantaj al alimentației uscate este faptul că aceasta poate conține o cantitate apreciabilă de coloranți artificiali, arome și conservanți.

Hrana umedă

Mâncarea umedă pentru patrupedul tău este într-un fel opusul hranei uscate. Are în compoziție un aport ridicat de lichide (între 70 și 80%) un aspect foarte benefic pentru câini, mai ales pentru cei cu afecțiuni renale. Găsită pe piață în general sub forma conservelor, dar și a tăvilor cu folie sau în pungi, hrana umedă pentru câini este mult mai ușor de consumat și de digerat.

Aceasta poate avea în compoziție un sos gros sau bucăți de jeleu ceea ce o va face deosebit de delicioasă pentru câini. De asemenea, stimulează pofta și poate satisface până și capriciile celor mai pretențioase exemplare canine.

Va trebui în schimb să fii atent la conținutul etichetei de pe aceste produse. Cu cât conținutul de apă este mai mare, cu atât cantitatea de nutrienți va fi mai mică. Ceea ce înseamnă ca animalul tău de companie va fi nevoit să consume în compensație mai multe alimente. Este recomandat să alegi acele produse care conțin specificația „complet”, pentru  te asigura că vei avea  toți nutrienții recomandați pentru o dietă completă.

Hrana semi-umedă

Acest tip de mâncare conține  50 -65 de procente umiditate. Este mai moale, mai ușor de mestecat și puțin mai apetisantă decât hrana uscată. Chiar dacă are un gust mai plăcut decât aceasta, hrana semi-umedă nu înseamnă că este mai sănătoasă pentru câinele tău. Asta pentru că are cel mai mic conținut nutrițional dintre toate.

Ambalată de obicei în pliculețe, acest fel de hrană este susceptibilă de a avea în compoziție, pentru compensare, pe lângă coloranți și arome chimice, o cantitate însemnată de sare și zahăr, ceea ce va dăuna intestinului câinelui tău.

Hrana deshidratată, liofilizată și congelată

Chiar dacă vorbim de procedee diferite în titlul acestui subcapitol, produsul final al acestora este unul relativ similar, adică superior calitativ, pentru că în esență oferă o hrană proaspătă pentru câini. 

Prin liofilizare avem un proces de evaporare, urmată de un vid la presiune ridicată pentru îndepărtarea moleculelor de apă rămase. Acest procedeu păstrează cei mai importanți nutrienți și nu provoacă deteriorare pentru mult timp, conservând și o mare parte din aromele hranei. 

Hrana deshidratată simplu, fără a fi congelată, beneficiază și ea de lipsa tratării termice, a aditivilor și conservanților și reține o mulțime de minerale, aminoacizi, antioxidanți și vitamine, doar că într-o măsură puțin mai mică decât cea a procedeului anterior. Este la fel de rezistentă, însă doar până la desfacerea produsului, când hrana crudă se poate contamina de bacterii dacă nu este menținută la temperaturi scăzute.

Hrana crudă

Dacă ești adeptul teoriei conform căreia toți câinii de azi se trag din lupul sălbatic, ori chiar dacă nu ești, este bine să reții faptul că aceste animale de companie adoră absolut carnea proaspătă, crudă și măruntaiele. 

Există o opinie care spune că prin hrana existentă în comerț se obține un amestec nutritiv care doar „imită” dieta naturală a câinelui, pe când hrana crudă o asigură în totalitate. Nu este prea departe de adevăr această opinie, însă conține în sine unele neadecvări și riscuri. Acest tip de hrană pentru câini este format din ingrediente proaspete neprelucrate: carne crudă, organe și oase nepreparate. Va menține puternic și în formă câinele tău, deoarece ea ajută la crearea mușchilor tonifiați.

Aceasta trebuie însă balansată prin completarea dietei cu celelalte elemente nutritive necesare. Iar în final, totul depinde de un sistem imunitar rezistent pe care câinele tău trebuie să-l aibă, întrucât această hrană este cea mai expusă la bacterii care pot provoca boli periculoase. 

Întotdeauna pentru acest tip de dietă beneficiază, pentru o siguranță sporită, și de sfatul unui medic veterinar.

 

loading...
loading...