Cât de mare trebuie să fie ecranul unui laptop? Ponturi pentru alegerea celui mai bun produs.

Achiziționarea unui laptop nou reprezintă o provocare pe mai multe planuri, iar alegerea dimensiunii ecranului este una dintre chestiunile esențiale de care se leagă atât plăcerea, cât și eficiența utilizării. În general, dimensiunile ecranelor se situează în intervalul 11-18 inch (1 inch = 2,54 cm), iar dimensiunea perfectă este o chestiune pur personală. Prin urmare, este important să știm exact care sunt așteptările și ce anume ni se potrivește.

Determinarea modului în care va fi utilizat laptopul

În primul rând, este important de știut că unele aplicații sunt puse mult mai bine în valoare de o anume dimensiune a ecranului. De pildă, atunci când laptopurile HP sunt utilizate în mod special pentru prelucrarea sau redarea conținutului multimedia, ori pentru proiectare în aplicații de tip AutoCad, atunci o dimensiune mare va fi perfectă. Sau dacă jocurile reprezintă o destinație favorită de utilizare, cu siguranță este nevoie de un ecran cât mai mare, pentru a accentua imersivitatea în acțiunea virtuală și pentru a pune în valoare experiența.

Atunci când laptopul trebuie să fie utilizat pentru cursuri online sau pentru tehnoredactare, un ecran de dimensiuni reduse este suficient, altele fiind prioritățile în alegere – spațiul de stocare, performanțele tehnice. În egală măsură, pentru a utiliza un laptop la intervenții tehnice și diagnoze pe diferite echipamente, este inutilă și chiar contraproductivă o diagonală mare a ecranului.

Portabil sau mai degrabă un desktop-replacement?

Nevoia unui echipament în esență portabil va impune o suprafață redusă a ecranului, greutatea mică și dimensiunile compacte fiind, alături de o autonomie ridicată a bateriei, criteriile prime în alegerea noului laptop. Un spațiu de lucru mic este un alt factor de constrângere, dimensiunile reduse fiind alegerea perfectă pentru o utilizare confortabilă.

Dacă, însă, avem nevoie de un dispozitiv care să ofere performanțe similare unui computer desktop și spațiul de lucru este unul dimensionat corespunzător, atunci un ecran de 17-18” este mai mult decât indicat. În asemenea situații, autonomia nu este neapărat un criteriu de alegere, nevoia de mobilitate fiind relativ redusă.

Avantajele și dezavantajele oferite de dimensiunile ecranului

Cel mai mare avantaj pe care îl oferă utilizarea unui ecran de dimensiuni generoase este unghiul larg de vizualizare, însemnând că distanța față de laptop poate fi mai mare și, în pofida acestui lucru, posibilitatea de vizualizare confortabilă a detaliilor să rămână aceeași. Un alt avantaj este acela de a oferi posibilitatea unei experiențe de lucru îmbunătățite, multi-tasking, fără a fi necesar un al doilea monitor sau permanenta trecere în bară a unora dintre aplicații. În mod uzual, laptopurile cu ecran mare sunt și mai generoase din punct de vedere al performanțelor, un spațiu mai mare însemnând posibilități multiple de procesare și stocare.

De obicei, un ecran mare vine la pachet cu inconvenientul unor dimensiuni ale laptopului destul de mari și o greutate semnificativă, mai ales în condițiile în care este transportat adeseori. |Există și ultra-portabile cu ecran de 17”, însă prețul poate fi unul prohibitiv.

Cel mai mare avantaj pe care îl oferă un display de dimensiuni reduse este un laptop compact, cu o greutate aproape insesizabilă, ceea ce înseamnă portabilitate optimă. Designul acestora este un alt element forte, în mod uzual laptopurile cu ecran mic având aspectul unor bijuterii ce oferă, pe lângă performanțe, o tentație irezistibilă de a le folosi. Performanțele oferite sunt, însă, limitate de dimensiuni: laptopurile cu ecran mic sunt suficient de puternice pentru aplicații office, pentru redarea de material multimedia (poate chiar unele prelucrări foto sau video), navigare web. Ele nu reprezintă o alternativă profesională pentru computerele de tip desktop.

În definitiv, alegerea unui astfel de aparat rămâne o chestiune ce ține de alegerea personală, în funcție de necesități și preferințe deopotrivă. Decizia finală asupra unui tip de laptop în funcție de criteriul dimensiunii ecranului ar trebui să fie făcută cunoscând în detaliu experiența utilizării. Doar în acest mod putem evita dezamăgirea sau chiar disconfortul utilizării unui ecran nepotrivit.

 

loading...
loading...