Casă cu mansardă sau fără? Avantaje și dezavantaje

Atunci când te hotărăști să îți construiești o casă, e posibil să-ți fie dificil să alegi între o structură cu mansardă sau una fără. Sfaturile și părerile pe care le-ai ascultat până acum mai mult ți-au adâncit starea de incertitudine, așa că vom încerca să te ajutăm, oferindu-ți opiniile pe care le-am cules de la câțiva specialiști în domeniul construcțiilor.

Despre nici una dintre cele două variante nu se poată spune că este alegerea perfectă, pentru că fiecare prezintă avantaje și dezavantaje, însă, în funcție de preferințele tale și bugetul pe care îl ai la dispoziție, vei putea lua decizia cea mai potrivită.

Cheltuielile de construcție

Atunci când construiești o casă, cea mai mare parte a bugetului este alocata executarii fundației și a acoperișului. Cu cât suprafața casei este mai mare, cu atât și costurile de execuție vor crește, iar din acest punct de vedere, o casă fără mansardă este mai scumpă.

În acest caz, întreg spațiul de locuit se desfășoară pe un singur nivel – la parter – ceea ce înseamnă că e nevoie de o suprafață mai mare, iar asta se reflectă și în costul fundației și acoperișului.

O casă cu mansardă are, însă, spațiul de locuit dispus și la nivelul superior, astfel că suprafața poate fi mai mică, la fel ca și suma de bani necesară pentru fundație și acoperiș.

Eficiența energetică

În cazul unei case fără mansardă, este mai ușor să asiguri confortul termic, atât în sezonul rece, cât și pe timp de vară, toate încăperile fiind la același nivel. Cu toate acestea, pierderile de căldură la nivelul acoperișului sunt mai mari, dat fiind faptul că acesta are o suprafață mai întinsă.

La fel și în cazul pardoselii, astfel că o casă fără mansardă ar trebui să aibă sub placă un strat de cel puțin 10 centimetri de polistiren extrudat.

În cazul unei case cu o mansardă bine izolată, pierderile de căldură sunt mai mici, atât la nivelul acoperișului, cât și prin pardoseală.

Spațiul interior și accesibilitate

O casă fără mansardă oferă mai multă libertate de mișcare, pentru că nu vei fi nevoit să urci și să cobori de fiecare dată scara care duce la etaj. În plus și camerele de la mansardă sunt mai puțin spațioase decât cele construite la parter.

Totodată, scara care asigură accesul la mansardă ocupă spațiu la parter, fiind vorba de aproximativ 10 metri pătrați, care se câștigă în cazul unei locuințe fără mansardă.  

Spațiul de depozitare

O locuință fără mansardă nu are pod sau, în cel mai bun caz, spațiul căruia să îi poată fi dată o astfel de destinație este unul restrâns. În schimb, la o casă  doar cu parter ai la dispoziție un pod generos, suprafața de sub acoperiș fiind mai mare decât în cazul unei case cu mansardă.

Și mobilarea locuinței iți va pune unele probleme dacă vei alege o casă cu mansardă, pentru că este destul de dificil să urci piesele grele la etaj.

Când îți calculezi bugetul pentru construcția casei, nu trebuie să ignori faptul că acestea trebuie să includă și cheltuielile pentru amenajarea curții și construcția dependințelor. În acest sens, ai nevoie de materiale precum stâlpi pentru gard, ciment, cărămidă, pavele, borduri și multe altele, în funcție de modul în care te-ai gândit să își amenajezi curtea.

În cazul în care îți dorești o casă mică, similară ca dimensiuni ale spațiului construit cu un apartament de 3 sau 4 camere, cel mai bine a fi să alegi varianta de locuință cu parter, fără mansardă. Casa cu mansardă este recomandată în cazul în care vei să ai o locuință cu mai multe băi, dormitoare și spații de depozitare.

Prin urmare, alegerea îți aparține și se face ținând cont de necesitățile tale și ale familiei, precum și de bugetul pe care îl ai la dispoziție.

loading...
loading...