Care sunt temperaturile optime pentru păstrarea vinului?

Vinul este o băutură vie care își schimbă gustul și textura de-a lungul timpului. Pentru a te bucura de aroma sa autentică, trebuie să îi asiguri vinului câteva condiții optime de păstrare. Mai presus de rigorile învechirii unui vin de soi ales, care au fost deja studiate un timp îndelungat, există și reguli simple, care garantează păstrarea vinului în condiții bune. Pentru că orice iubitor de vin trebuie să știe aceste reguli simple, astăzi ți le vom prezenta pentru a știi și tu să le aplici acasă.

Aspecte principale pentru depozitarea vinului

Dacă este păstrat într-un loc neadecvat unde este prea cald sau prea rece, vinul își poate pierde calitățile pe care le are. Pentru a asigura condițiile optime de păstrare, trebuie să ții cont de 4 lucruri importante: temperatura, lumina, umiditatea și vibrațiile.

Temperatura ideală pentru depozitarea vinului

Vinul se păstrează cel mai bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius. Vinurile albe și rose se păstrează la temperaturi mai joase, iar vinul roșu la temperaturi mai ridicate. Trebuie evitat plasarea sticlelor de vin în congelator , chiar și pentru câteva minute. Aflat sub 0 grade, vinul este în pericol de îngheț și își pierde savoarea. Foarte important este ca vinul să nu se afle într-un loc în care există fluctuații de temperatură.

Lumina – un alt factor important pentru păstrarea vinului

Lumina puternică afectează în mare măsură vinul, indiferent de tip. Vinurile nu trebuie depozitate în aer liber pentru că temperatura nu este constantă, dar și pentru că mediul este prea luminos. Vinurile trebuie păstrare în locuri întunecoase, tocmai de aceea beciurile, pivnițele și cramele sunt locurile ideale pentru ele.

Nivelul de umiditate

Umiditatea este un alt factor important pentru păstrarea vinurilor. Prea multă umezeală poate duce la apariția sporilor de mucegai, iar un aer prea uscat poate determina uscarea dopului de sticlă, astfel încât aerul să pătrundă în interior, alterând vinul. Oenologii recomandă ca în încăperile unde se păstrează vinul să fie o umiditate de 70% sau cuprinsă între 50% și 80%.

Efectul vibrațiilor

În orice vin există sediment, care trebuie să decanteze, fie în sticlă, fie în decantor. Vibrațiile fac ca aceste sedimente să se miște în sticlă și să schimbe aroma, textura și culoarea vinului. Tocmai din acest motiv, vinul nu trebuie păstrat în locuri intens circulate.

Păstrarea vinului după ce ai desfăcut sticla

Dacă ai comandat vinuri online și nu ai apucat să termini sticla începută, iată ce trebuie să faci pentru a-i păstra savoarea în continuare:

  • Cumpără un dop vacuum care să scoată aerul din sticlă și apoi să-l împiedice să ajungă la vin.
  • Păstrează sticla într-un loc unde temperatura este constantă și cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius.
  • Pune sticla într-un loc care să fie departe de soare și lumină.
  • Vinul rămas trebuie consumat în maximum 4 zile.
  • Sticla de vin desfăcută nu trebuie așezată în frigiderul cu alimente pentru că acolo temperatura este prea scăzută.
  • Nu așeza sticla pe ușa frigiderului, deoarece temperatura se schimbă de fiecare dată când frigiderul se deschide.

Nu este greu să oferi condițiile ideale unei sticle de vin. Cu puțină atenție și ținând cont de regulile prezentate mai sus, te poți bucura de savoare vinului chiar și după achiziționare 

 

loading...
loading...