Care sunt etapele inserarii unui implant dentar?

implant dentar

In momentul in care unul sau mai multi dinti lipsesc de pe arcada, se poate declansa o serie de efecte negative. Spre exemplu, osul maxilarului se atrofiaza, dantura se va inclina spre partea libera si creste riscul aparitiei cariilor sau parodontozei. Pentru a preveni aceste probleme, vei avea nevoie de un implant dentar! Iata la ce sa te astepti daca vrei si tu sa-ti faci unul!

Etapa pregatitoare si consultatia

Inainte de a se realiza operatia, va fi necesara o consultatie care sa stabileasca sanatatea cavitatii bucale si nivelul de risc la care se expune fiecare pacient. Daca exista anumite afectiuni precum gingivita, carii netratate sau bruxism, acestea trebuie rezolvate inainte de a merge mai departe. Exista si contraindicatii absolute, cum ar fi bolile grave de inima, cancerul sau diabetul.

 

O consultatie de specialitate pentru un implant dentar poate dura pana la 2 ore si va cuprinde urmatorul set de investigatii:

  • Tomografie dentara
  • Radiografii
  • Fotografii diagnostice
  • Consultul clinic

 

Pe baza acestora se vor face si recomandari ulterioare!

Inserarea implantului dentar

Acest proces se realizeaza cu anestezie locala si nu vor exista dureri! Implantul dentar va fi plasat in os printr-o procedura chirurgicala, care poate sa difere in functie de materialele si formele modelului ales. Exista mai multe modalitati prin care se poate trece prin aceasta etapa! In general, implantarea nu se va face imediat dupa extractia unui dinte. In schimb, se va astepta o luna sau mai mult pentru a se vindeca gingia.

 

Cat despre inserarea unui implant dentar, aceasta poate fi efectuata imediat. Daca se decide insa sa fie facuta ulterior, implantul va fi acoperit cu un surub de vindecare, ce va avea rol de protectie pentru filetul intern. Poate exista si un conformator gingival, ce va ajuta la modelarea corecta a gingiei si va necesita o igienizare specifica.

Etapa vindecarii sau osteointegrarea

Dupa inserarea implantului, urmeaza o perioada in care acesta se integreaza in os. In acest timp, tesuturile se vindeca si se verifica viabilitatea operatiei. Pot aparea cateva simptome neplacute, cum ar fi sangerari usoare, umflaturi si vanatai la nivelul fetei. Dar acestea vor disparea in final.

 

Vei primi indicatii si contraindicatii, o reteta medicamentoasa si o dieta speciala pentru fiecare tip de implant dentar! Durata de vindecare difera insa de la o persoana la alta. Pentru a accelera rezultatele, este bine sa nu fumezi si sa mentii o igiena orala impecabila. Stabilitatea primara este una mecanica si trebuie sa treaca de obicei cateva luni pana cand devine una biologica! Dupa ce se intampla asta, pe suprafata implantului creste os si acesta ajunge sa-l cuprinda in totalitate.

Lucrarea definitiva

Imediat ce vindecarea este completa, se va atasa si coroana dentara. Aceasta este alcatuita din portelan si se poate cimenta sau insuruba in bontul protetic! In primul caz, suprafata va fi neteda si va arata mai bine estetic. Prin infiletare, insa, ai ca avantaj faptul ca poti da jos coroana dentara daca este nevoie.

implant dentar
implant dentar

Care este durata de viata a unui implant dentar?

Pentru a determina raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa tii cont de starea generala de sanatate si de igiena orala. Daca acestea sunt in regula si te prezinti periodic la cabinet pentru a-ti rezolva problemele cu dintii, un implant dentar are toate sansele sa dureze minimum 10 ani sau chiar pentru tot restul vietii.

 

loading...
loading...