Pielea este cel mai întins organ al corpului, organ care, prin structura sa complexă formează o barieră de protecție împotriva agresiunilor mediului exterior. Fiind cel mai mult expusă influențelor exterioare, este de multe ori ținta factorilor de risc și a invadatorilor de tip radiații ultraviolete, infecții, bacterii sau virusuri.
Mâncărimile sau iritațiile pe care le simțim, uneori, pe pielea mâinilor nu sunt, neapărat, doar afecțiuni de moment, ci pot avea drept cauză probleme mai grave de sănătate. Acestea se pot manifesta ocazional sau frecvent, în funcție de anumiți factori declanșatori sau chiar de anotimp. Fiind primul scut de apărare a organismului împotriva factorilor externi, pielea e predispusă, constant, îmbolnăvirii.
Cauze care duc la afecțiuni ale pielii
Cauzele care declanșează afecțiuni ale pielii pot fi factorii iritanți atât externi cât și interni: alergii, iritații, condiții nefavorabile de climă, reacții agresive ale sistemului imunitar, dezechilibre hormonale și altele. Aceste dezechilibre ale organismului se manifestă, cel mai des, prin umflături, mâncărimi, roșeață, arsuri, piele deshidratată sau închisă la culoare, eczeme sau chiar edeme. În funcție de cauzele declanșatoare, există mai multe tipuri de probleme ale pielii.
Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii
-
Acneea
Acneea este un tip de afecțiune des întânită la adolescenți, dar se poate manifesta și în rândul adulților. Conform statisticilor, circa 80% dintre pacienții cu probleme dermatologice suferă de forme ușoare sau mai grave de acnee. Deși nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, ea poate produce efecte asupra psihicului, spun medicii de specialitate.
-
Urticaria
Această afecțiune se manifestă sub formă de umflături mici și roșii pe piele, însoțite de mâncărimi. Urticaria apare, cel mai frecvent, ca răspuns alergic al organismului la anumite alimente sau aditivi alimentari, infecții sau chiar stres. În mod normal, dispare de la sine în momentul în care organismul a produs anticorpii necesari pentru a neutraliza substanțele străine. În caz contrar, se pot administra medicamente antihistaminice.
-
Eczemele sau dermatita atopică
Eczemele reprezintă un grup de afecțiuni necontagioase și se manifestă prin inflamarea sau înroșirea pielii, însoțită, uneori, de declanșarea pruritului, adică o senzație de mâncărime generalizată ori locală, sau chiar erupții cutanate. Factorii care favorizează apariția eczemelor sunt agenții iritanți din săpunuri sau detergenți, alergenii, stresul, schimbările climatice.
Dermatita atopică este deja o boală cronică a pielii, ce apare sub forma unor mâncărimi intense sau a unor porțiuni uscate, care pot crăpa și secreta fluid. Atunci când rana se vindecă, în regiunea afectată apare o crustă solzoasă. Dermatita de contact, declanșată de contactul cu substanțe iritante din produse cosmetice, de curățenie sau de metale (de obicei nichel) din bijuterii, poate fi însoțită la rândul ei de prurit.
-
Rozaceea
Rozaceea apare, cel mai des la femei, și se poate intensifica odată cu vârsta. Se manifestă prin tendința accentuată de înroșire a feței, în special, pe fondul unor trăiri emoționale intense. Pe măsură ce boala progresează, pigmentul roșiatic, care evidențiază micile vase sanguine de pe față, este mai vizibil, mai ales în zona pomeților. Rozaceea se poate corecta cu ajutorul terapiei laser sau chiar a medicamentelor specifice.
-
Alunițele
Deși fiecare persoană are un anumit număr de alunițe pe corp, uneori, chiar de la naștere, ele sunt catalogate drept patologii dermatologice deoarece, în anumite cazuri, se pot transforma în melanom, o formă severă de cancer de piele. Totuși, aceste situații apar doar în unul din zece cazuri, caz în care un consult medical este necesar. Consultația se impune în condițiile în care alunițele își schimbă aspectul, devenind anormal pigmentate, cu margini neregulate și însoțite de mâncărimi.
Alunițele pot apărea pe corp pe orice porțiune a acestuia, singure sau grupate, iar multe își schimbă dimensiunea și aspectul odată cu trecerea timpului. Controlul de specialitate este recomandat la orice tip de schimbare mai importantă survenită.
Recent, un grup de cercetători ai Academiei Spaniole de Dermatologie a efectuat cercetări pe un număr însemnat de pacienți din Spania confirmați cu virusul SARS-Cov-2, pentru a stabili dacă există o eventuală legătură între existența acestui virus și cea a erupțiilor cutanate apărute pe pielea acestora. Deși nu s-a putut stabili dacă afecțiunile au fost cauzate direct de coronavirus sau au existat complicații, boala se poate manifesta și asupra pielii, prin leziuni sau erupții. Comandă dezinfectanți cu o concentrație de minim 70% alcool, pentru a preveni pătrunderea în piele a microorganismelor sau agenților patogeni reprezentați de bacterii sau virusuri, inclusiv SARS-Cov-2.