Te-ai gândit să dezvolți o aplicație mobilă pentru afacerea ta dar nu știi exact ce caracteristici ar trebui să aibă aceasta și ce ar trebui să conțină?
În ultimele 6 luni cei mai mulți deținători de afaceri au înțeles că mutarea în online a devenit o condiție obligatorie pentru a supraviețui și chiar genera profit. Așa cum era de așteptat, numărul magazinelor online și a aplicațiilor mobile dedicate a crescut semnificativ ca efect al modificărilor din comportamentele de cumparare.
Evoluția tehnologiei și, odată cu ea, a așteptărilor consumatorilor a dus, așadar, la o creștere a numărului de aplicații mobile dezvoltate.
- în Apple App Store există la ora actuală peste 2.2 milioane de aplicații mobile;
- peste 2.8 milioane de aplicații sunt disponibile în Google Play Store;
- aproximativ 57% din accesările digitale vin din aplicații mobile.
(sursa: Buildfire)
Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine care sunt, în momentul de față, cele mai cunoscute și folositoare aplicații mobile pentru business, îți oferim în continuare răspunsuri la 3 întrebări-cheie:
- ce tipuri de aplicații mobile poți dezvolta?
- ce ar trebui să conțină o aplicație mobilă dedicată pentru afacerea ta?
- care sunt cele mai atractive tipuri de aplicații mobile?
Ce tipuri de aplicații mobile poți dezvolta pentru afacerea ta?
Aplicații mobile native sunt create special pentru device-urile mobile și putem vorbi fie de dezvoltare de aplicații pentru Android, fie pentru iOS. De obicei, limbajele de programare folosite pentru dezvoltarea unei aplicații de tip native sunt Java, Kotlin, Python, Swift, Objective-C, C++, and React. Fiind dezvoltate cu un focus exclusiv, aplicațiile Native sunt mult mai performante și oferă utilizatorilor o experiență superioară. În plus, oferă o flexibilitate mult mai mare din perspectiva conectivității (la Bluetooth, coduri NFC, camera telefonului, etc).
Aplicațiile web sunt, de fapt, website-uri cu reactivitate ridicată care își adaptează interfața în funcție de tipul de dispozitiv mobil folosit de utilizator. Aparenta instalare pe care o solicită utilizatorilor se referă, de fapt, la o plasare de bookmarks în URL-ul website-ului, fără a ocupa din spațiu de stocare al telefonului mobil. Avantajul oferit de aplicațiile Web se referă, în special, la adaptabilitatea la diferitele tipuri de dispozitive mobile, fără a necesita dezvoltări dedicate. Acest avantaj aduce beneficii majore la nivel de cost.
Aplicații hibrid sunt aplicații mobile web care arată și se comportă ca aplicații native. Folosite de multe ori pentru crearea unui MVP (un prototip care permite testarea viabilității unei aplicații native), aceste tipuri de aplicații sunt considerate alegeri optime mai ales pentru că oferă performanță la costuri semnificativ mai mici.
Ce ar trebui să conțină o aplicație mobilă dedicată pentru afacerea ta?
Stabilirea arhitecturii aplicației și a conținutului este, cel mai adesea, o provocare pentru companiile care vor să își extindă vânzările cu ajutorul acestui canal. Lipsa de experiență mai complexă în domeniul digital împreună cu lipsa cunoștințelor tehnice duc la blocarea dezvoltării proiectelor și, implicit, la întârzieri de adaptare la cererile din piață.
De aceea, în realizarea unui astfel de proiect un rol esențial este jucat de echipa de dezvoltare aplicații mobile. Externalizarea unui proiect către o echipă dedicată de developeri care are experiență pe o diversitate de proiecte îți va reduce semnificativ efortul de a găsi soluția potrivită.
În plus, o companie de dezvoltare software de încredere va avea capacitatea de a-ți oferi nu doar o soluție, ci și consultanță tehnică pentru alegerea celei potrivite nevoilor tale punctuale și contextuale.
Care sunt cele mai atractive tipuri de aplicații mobile?
Dintre aplicațiile care se regăsesc în Apple App Store și Google Play Store, doar cele care știu să răspundă punctat unor nevoi sau cele care propun o soluție inovatoare au cu adevărat succes.
Iată câteva exemple de tipuri de aplicații:
- aplicații cu focus pe utilitate (weather-apps, passwords-maters apps, aplicatii cu pedometre, etc);
- aplicații cu focus pe relaxare (jocurile fiind cele mai căutate și utilizate aplicații);
- aplicații cu focus pe productivitate (portofel digital, plăți, transmiterea și formatarea de documente, etc);
- aplicații de informare (care oferă utilizatorilor acces rapid la informațiile de care ei sunt interesați);
- aplicații lifestyle (pentru sport, întâlniri, mâncare, etc).
Aplicațiile mobile joacă, așadar, un rol esențial în promovarea și evoluția afacerii tale. Pentru a te asigura că o dezvolți pe cea potrivită, evaluează oportunitatea acestui proiect nu doar prin prisma eficienței de cost ci, mai ales, prin prisma comportamentului de cumpărare și de consum al informației digitale manifestat de potențialii tăi clienți.