Există numeroase tipuri de mâncare pentru pisici din care poți alege, disponibilă în diferite forme, cu diverse arome, ingrediente și proprietăți. Din această cauză, alegerea sortimentului perfect pentru prietena ta blănoasă poate deveni cu adevărat dificil. În astfel de situații, este important să îi cunoști nevoile animăluțului tău și, astfel, vei opta pentru o formulă benefică pentru acesta.
De asemenea, este important să știi și care sunt principalele tipuri de mâncare. Desigur, poți alege, de exemplu, hrană uscată sau hrană umedă pentru pisici de la Purina, însă există numeroase rețete adaptate pentru diverse categorii de vârstă (life stage) sau pentru anumite nevoi speciale (lifestyle) ale animalului.
Tipuri de hrană în funcție de life stage
Nevoile nutriționale ale pisicilor se modifică odată cu înaintarea în vârstă, așa că au fost create tipuri speciale de hrană pentru fiecare etapă a vieții. Până în jurul vârstei de 2 ani, pisica va avea nevoie de hrană cu formula junior. Aceasta este mai bogată în nutrienți, pentru a susține dezvoltarea echilibrată și transformarea într-un adult sănătos.
După vârsta de 2 ani, este momentul să treci la hrana pentru adulți, deoarece ingredientele prezente în hrana pentru juniori nu sunt suficiente pentru nevoile pisicii mature. Trecerea va trebui să se realizeze treptat, amestecând din ce în ce mai mult din hrana nouă în cea veche, până când aceasta o va înlocui complet. Pe măsură ce îmbătrânesc, pisicile devin mai sensibile, așa că vei vrea să optezi pentru mâncarea senior după ce felina împlinește 6 ani.
Tipuri de hrană în funcție de lifestyle
Pentru a servi anumite nevoi mai specifice ale pisicilor, au fost create și alte variante de hrană care conțin ingrediente adaptate. Astfel, micile feline vor primi nutriția de care au nevoie pentru a evita diverse probleme de sănătate la care pot fi predispuse din cauza stilului de viață sau ai altor factori.
Unul dintre cele mai utilizate tipuri de hrană pentru pisici de acest fel este cel dedicat pisicilor de apartament. Deoarece sunt expuse la mai puțini anticorpi și mai puțini factori extremi, ele sunt mai sensibile și au nevoie de o alimentație dedicată. Astfel de hrană le poate oferi toate substanțele care le lipsesc și de care au nevoie.
Pisicile de apartament sunt de foarte multe ori sedentare, lucru care poate duce la acumularea unor kilograme în plus. Dacă acestea sunt deja predispuse la astfel de probleme, poți încerca hrana pentru controlul greutății, deoarece menținerea unei greutăți optime este esențial pentru pisici. În aceeași categorie de “nevoi speciale” putem include și hrana pentru pisici sterilizate, care asigură nutriția necesară pentru un stil de viață cât mai sănătos în urma castrării.
Hrană pentru diferite probleme de sănătate
Există și situații în care pisica suferă de diverse probleme de sănătate sau este predispusă la acestea, caz în care este nevoie să fii foarte atent la alimentația sa. Pe baza celor mai comune afecțiuni care pot apărea la pisici, au fost create diverse tipuri de hrană dedicate îngrijirii acestora.
Printre acestea se numără hrana pentru probleme urinare, dedicată motanilor care pot dezvolta astfel de afecțiuni după sterilizare, sau sortimentul creat pentru sensibilitatea și afecțiunile digestive. În aceeași categorie putem include și hrana cu formulă specială pentru piele și blană. Aceasta este de obicei recomandată de medicii veterinari în cazul afecțiunilor cutanate, dar poate ajuta orice pisicuță să își păstreze blănița mătăsoasă.
Secretul pentru a alege hrana potrivită pentru pisica ta este să îi cunoști nevoile. Dacă nu știi exact ce nutrienți îi sunt benefici, cere sfatul medicului, iar acesta îți va recomanda formula ideală pentru ca animalul tău să aibă un stil de viață cât mai sănătos.