Când este necesar un consult cardiologic și la ce trebuie să te aștepți

Bolile cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente, încă de la vârste fragede, iar aceste afecțiuni reprezintă și principala cauză de deces la nivel mondial. Din păcate, bolile cardiovasculare sunt deseori silențioase până în momentul apariției complicațiilor – infarct miocardic acut și accident vascular cerebral. Iată care sunt situațiile în care consultul cardiologic este absolut necesar.

În mod normal, vizita la medic trebuie să fie anuală, pentru efectuarea controlului și investigațiilor de rutină, dar există și anumite situații în care este necesară consultarea unui specialist cardiolog.

Simptome ale bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare includ o listă lungă de afecțiuni la nivelul inimii și vaselor de sânge. Simptomele bolilor cardiovasculare sunt nenumărate, diferă de la persoană la persoană și de la o afecțiune la alta. Poate fi vorba de o durere în piept apărută la efort, de intoleranță la efort, furnicături la nivelul membrelor, palpitații sau de dificultăți de respirație. În cazul în care apar aceste simptome, este important să mergi la medic pentru investigații. Astfel, pot fi depistate din timp eventualele probleme de sănătate.

Rezultate anormale ale unor analize de sânge

Unele analize de sânge de rutină pot ajuta la evaluarea stării de sănătate a sistemului cardiovascular. Profilul lipidic este o analiză de sânge al cărei rezultat anormal poate anunța prezența unei boli cardiovasculare des întâlnite – ateroscleroza. Aceasta reprezintă acumularea unor plăci de grăsimi la nivelul pereților vasculari, fapt ce îngreunează circulația sangvină și crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. 

Profilul lipidic măsoară nivelul de colesterol total, colesterol LDL (rău), colesterol HDL (bun) și trigliceride din sânge. Valorile optime ale acestor grăsimi în sânge sunt: sub 200 mg/dL colesterol total, sub 150 mg/dL trigliceride, sub 130 mg/dL colesterol LDL, peste 55 mg/dL colesterol HDL în cazul bărbaților și peste 65 mg/dL colesterol HDL în cazul femeilor.

Hipertensiune arterială 

Tensiunea arterială ridicată poate cauza unor afecțiuni cardiovasculare sau poate fi doar un simptom al acestora. De asemenea, hipertensiunea arterială crește riscul de accident vascular cerebral.

Dacă ai tensiune arterială mai mare de 140/90 mmHg, trebuie să mergi la medic pentru depistarea cauzelor și prevenirea complicațiilor.

Stil de viață dezechilibrat

Lipsa de activitate fizică, consumul excesiv de zahăr (dulciuri, sucuri), de grăsimi de origine animală (unt, untură, șuncă, carne roșie) și trans (prăjeli, fast-food, produse de patiserie, mezeluri), fumatul, consumul abuziv de alcool, odihna insuficientă, stresul excesiv sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Stilul de viață dezechilibrat este cea mai frecventă cauză a aterosclerozei.

Diabet zaharat

Dacă suferi de diabet zaharat, este indicat să mergi mai des la medic pentru monitorizarea sistemului cardiovascular. Diabetul este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar nu mai recunoaște țesuturile proprii și produce anticorpi împotriva acestora. De asemenea, nivelurile ridicate de glucoza din sânge afectează pereții vasculari și favorizează apariția aterosclerozei.

Parodontoza

Bolile de la nivelul gingiei, sângerările gingivale și pierderea dinților sunt afecțiuni care trebuie să te trimită la medic. Și nu doar la medicul stomatolog. Aceste probleme favorizează apariția unor infecții care se pot transmite în sânge și astfel pot să afecteze inclusiv inima. Studiile au arătat legătura dintre parodontoză și ateroscleroză: n structura plăcilor de aterom au fost găsite bacterii care provoacă parodontoză.

Predispoziție genetică la boli cardiovasculare

Dacă în familia ta există persoane care suferă de afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, este posibil ca acestea să fie transmise genetic. Așadar, ești predispus la dezvoltarea bolilor respective. 

Ce presupune un consult cardiologic

În cadrul unui consult de specialitate, medicul cardiolog va efectua anamneza (discuție privind motivul prezentării, simptome, istoric medical) și te va asculta cu stetoscopul. Apoi, va recomanda diferite investigații:

  • Analize de sânge 
  • Electrocardiograma – înregistrarea activității electrice a inimii în repaus. Această investigație este cea mai utilizată pentru depistarea bolilor cardiovasculare. Poți face o electrocardiogramă la Centrele Ares sau în alte clinici medicale unde există medici specializați în cardiologie.
  • Test de efort EKG – electrocardiogramă în condiții de efort 
  • Dacă va considera că este necesar, medicul poate recomanda și alte investigații mai elaborate: ecografie cardiacă, radiografie toracică, angiografie, holter EKG, RMN, CT.

În concluzie, consultul cardiologic trebuie efectuat cât mai repede, atunci când există simptome care pot indica o afecțiune a inimii sau în cazul unor factori de risc.

loading...
loading...