BRIGADA DIVERSE S-A REUNIT ÎN CERURI

A plecat din această lume, la vârsta de 85 de ani, regizorul Mircea Drăgan, creatorul celebrei serii de filme Brigada Diverse. A fost unul din numele mari ale cinematografiei românești, autor al multor filme de referinţă, precum „Setea”, seria „Brigada Diverse”, „Columna” „Explozia”, „Frații Jderi”, „Aurel Vlaicu”, „Cuibul Salamandrelor”, „Coana Chirița” sau „Neamul Şoimăreştilor”.

Mircea Drăgan s-a născut pe 3 octombrie1932, la Gura Ocniţei. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955, ca şef de promoţie la secţia Regie. Din 1964 a început să predea arta regizorală în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia de Regie Film, devenind mai târziu rector al instituţiei.

b2

Categoric, cea mai îndrăgită realizare a lui Mircea Drăgan rămâne seria Brigada Diverse, care a făcut istorie în rândul iubitorilor de film din România. Apreciatul regizor a avut inspirația de a-i aduce în distribuția acestui film pe cei mai mari actori de comedie, crema artei cinematografice de le noi. Toma Caragiu (în rolul căpitanului Panait), Dumitru Furdui (sergentul Cristoloveanu), Dem Rădulescu (Gogu Steriade), Jean Constantin (Patrulea), Sebastian Papaiani (plutonierul Căpșună), Puiu Călinescu (Maestrul Trandafir) și Iurie Darie (maiorul Dobrescu) au dat viață unor personaje care nu pot fi uitate.

b3

Acum, toate aceste nume mari au plecat dintre noi, dar au rămas în amintire ca maeștri ai artei interpretative. Au lăsat în urmă roluri memorabile și imaginea unor adevărați profesioniști. Regizorul Mircea Drăgan spunea că obișnuia să lase actorilor o libertate destul de mare în timpul filmărilor. Introduceau uneori și replici improvizate, grație talentului cu care erau înzestrați. Regizorul le oferea multă încredere și se amuzau copios, râdeau, lucrau într-o atmosferă destinsă. Era o lume diferită de cea a zilelor noastre, era mai multă relaxare, mai multă amiciție, oamenii nu erau așa încrâncenați cum sunt astăzi. Așa s-a scris povestea unei serii de filme care și acum, la atâția ani de la apariție, încă are un succes foarte mare în rândul cinefililor de la noi.

b4

Una din ultimele declarații ale marelui regizor vorbește despre el mai mult decât orice descriere: „M-am săturat de tot ce se întâmplă. Ce filme mi-au rămas la suflet din toată cariera mea? Cele pe care nu le-am făcut. Pe ele le iubesc cel mai mult. Nu am fost lăsat să mai fac filme, tot ceea ce-mi doream mai mult, deci ce să spun? Dacă vreţi ca oamenii să ştie despre mine, vă rog să le spuneţi să vadă filmele pe care le-am făcut. Ele vorbesc mult mai bine decât mine!”. Așa este, filmele lui Mircea Drăgan stau mărturie pentru talentul și pasiunea unuia din marii regizori ai cinematografiei noastre.

Odihnește-te în pace, maestre!

Cristian Huluban

loading...
loading...