Problemele ridicate de bolile, dăunătorii și buruienile din culturile agricole reprezintă unele din principalele provocări ale fermierilor. Acestea cuprind mai multe categorii de organisme care atacă plantele în diferite etape ale procesului vegetativ. În urma acestor atacuri, dezvoltarea plantelor este afectată, ceea ce duce la diminuarea productivității și a calității recoltei. În multe cazuri, dacă nu se intervine la timp, întreaga cultură poate fi compromisă, plantele suferă și producția poate afectată în mod iremediabil.
Din categoria dăunătorilor, cele mai cunoscute sunt insectele, rozătoarele, anumite specii de păsări și unele moluște. Pentru a proteja culturile împotriva acestora, dar și pentru a limita pagubele atunci când atacul s-a produs, există o gamă largă de produse pentru protecția plantelor, specifice împotriva fiecărei grupe de dăunători. Aceste produse se aplică sub formă de tratamente fitosanitare, aplicate cu echipamente și în volume de apă specifice fiecărei culturi.
Produsele de protecția plantelor, denumite generic „pesticide”, sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de tipul substanței active și a dăunătorilor pe care îi combat. În cele ce urmează îți prezentăm care sunt principalele grupe de pesticide și cum te pot acestea ajuta să scapi de diferitele probleme ridicate de organismele dăunătoare .
Erbicidele
Din această categorie fac parte produsele fitosanitare destinate combaterii buruienilor. Buruienile apar și se dezvoltă în interiorul culturilor, având un ritm de creștere mai rapid decât al plantelor de cultură. Lăsate să se dezvolte necontrolat, buruienile consumă resursele nutritive din sol și ajung să sufoce plantele cultivate. De aceea, folosirea erbicidelor este foarte importantă, atât pentru a preveni apariția buruienilor cât și pentru a le elimina din culturi.
Erbicidele sunt selective și au capacitatea de a ataca doar buruienile, protejând în același timp plantele de cultură. Există însă și erbicide totale, care distrug toate plantele existente pe terenul aplicat. Acestea se folosesc pentru curățarea terenurilor de toate buruienile, în cazul unor îmburuienări puternice, pe terenuri necultivate, canale de irigații, sau în cazul în care în urma recoltării unei culturi avem o cantitate mare de buruieni răsărite ulterior.
Insecticidele
Insecticidele sunt produse omologate pentru combaterea insectelor din culturi.
În lipsa unor tratamente eficiente, insectele pot distruge total o cultură. Trebuie să folosești insecticide eficiente împotriva dăunătorilor de cultură, dar înainte de acest lucru este necesar să știi cu ce fel de insecte ai de-a face, pentru a alege produsul potrivit.
Ca și mod de acțiune insecticidele pot fie omorî indivizii prezenți pe plante în momentul tratamentului limitând efectele atacurilor , fie pot împiedica înmulțirea lor prin acțiuni asupra pontei acestora, prevenind apariția unei noi generații de insecte dăunătoare.
În funcție de modul de absorbție în plantă și de modul de circulație în interiorul acesteia,insecticidele se împart în două grupe principale.
Astfel, avem grupa insecticidelor sistemice, care se absorb în plantă, circulă împreună cu seva acesteia și au o acțiune reziduală de lungă durată și grupa insecticidelor de contact, care rămân pe suprafața plantei, acționează imediat împotriva dăunătorilor și sunt eficiente pe termen scurt.
Fungicidele
Bolile plantelor de cultură sunt datorate în mare parte ciupercilor și altor organisme (bacterii, virusi, micoplasmoze), care se pot transmite foarte rapid în culturi și pot afecta în timp foarte scurt suprafețe foarte mari de culturi agricole.
Pentru a preveni astfel de situații, tratamentele cu fungicide trebuie să fie aplicate după un program de tratamente stabilit în funcție de fiecare cultură, program care trebuie respectat în fiecare sezon.
Fungicidele împiedică germinarea sporilor, care ajung pe suprafața plantelor purtați de vânt sau combat ciupercile care deja s-au instalat pe plantele de cultură. Prin aplicarea acestor tratamente, întreaga cultură este protejată. Programul de tratamente, cuprinde și intervalul la care se repetă acestea, pentru a asigura o protecție eficientă pe tot parcursul vegetației.
După aplicarea tratamentelor este indicat să monitorizezi atent cultura, pentru a depista la timp simptomele bolilor și a interveni când este nevoie pentru repetarea acestora.
De asemenea, este util să cunoști care sunt principalele boli ce pot afecta plantele pe care le cultivi, inclusiv manifestările acestora, pentru a le putea identifica și a alege fungicidele potrivite.
Indiferent de tipul de produse fitosanitare pe care le vei folosi, este important să citești cu atenție eticheta produsului și instrucțiunile de utilizare. Unele dintre acestea sunt toxice pentru oameni și animale, iar atunci trebuie să iei măsuri pentru prevenirea unor accidente. De asemenea, nu uita să te protejezi și pe tine însuți folosind echipament adecvat, în funcție de gradul de toxicitate al pesticidelor pe care le utilizezi și să respecți regulile de protecția muncii recomandate de producătorul produselor folosite.