Micul dejun și-a câștigat statutul de cea mai importantă masă a zilei. Pe bună dreptate! Organismul are nevoie de hrană pentru a funcționa corect, de aceea, un mic dejun coresponzător aduce avantaje incontestabile pentru sănătate.
Dacă nu mănânci dimineața, riști ca senzația de foame ce apare la jumătatea zilei să fie acută și să ducă la excese alimentare, pe care trebuie să le eviți. Află care sunt beneficiile aduse de consumul mic dejunului atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic, din articolul nostru! În plus, ține cont de cele mai potrivite alimente pentru micul dejun, care să te pregătească pentru o zi nouă, plină de energie.
Îți oferă energie
Primul avantaj datorat mic dejunului este energia căpătată! Hrana de dimineață îți asigură necesarul de vitamine, nutrienți și minerale- fie că vorbim despre fier, calciu sau vitamina B- pe care le poți lua din cereale, ouă sau lactate. Dacă mănânci dimineața, nu vei simți senzația cruntă de foame spre prânz și nici nu vei da iama în gustări bogate în zahăr sau grăsimi.
Pe lângă faptul că micul dejun îți oferă energia necesară pentru a-ți duce toate sarcinile la bun sfârșit, te ajută să menții o greutate optimă. De regulă, alimentele mâncate la micul dejun au un număr redus de calorii și grăsimi, dar sunt bogate în carbohidrați.
Îți stimulează creierul
Masa de dimineață nu oferă beneficii doar corpului, ci și creierului. Atât în cazul copiilor, cât și al adulților, micul dejun aduce avantaje asupra performanței, a concentrării și a abilității de a rezolva diferite probleme. Mai mult, micul dejun îți pune la dispoziție și necesarul de glucoză, substanță ce ajută creierul să funcționeze la parametrii optimi.
Nu reușești să te concentrezi la job? Poate fi și din cauză că nu iei micul dejun, masă care stimulează activitatea cerebrală. Dacă nu ai timp să mănânci acasă, ia cu tine un iaurt cu cereale sau un sandviș sănătos, renunțând la produsele de patiserie pe care le poți cumpăra în drumul spre birou.
Te relaxează
Nu în ultimul rând, micul dejun îți asigură o mică relaxare înainte să începi o nouă zi. Pentru familiile cu copii care iau masa împreună, cei mici pot prelua acest obicei sănătos și nu vor mai renunța la el. Nu este necesar să mănânci mult, chiar și un fruct sau un iaurt sunt suficiente, pentru ca micuții să înțeleagă importanța hranei.
Totodată, pregătirea micului dejun alături de copii îi poate responsabiliza și educa în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase.
Alimente ideale pentru micul dejun
Ce mâncăm la micul dejun? O masă echilibrată trebuie să conțină carbohidrați, proteine și fibre, care se transformă în energie și îți oferă senzația de sațietate. Din lista alimentelor indicate pentru prima masă a zilei pot face parte:
- Cereale și fulgi de ovăz, care conțin fibre, potasiu și acizi grași. Aici poți comanda cereale gustoase, pe care le poți mânca, alături de lapte sau iaurt, pentru un mic dejun hrănitor.
- Ouă, surse sănătoase de nutrienți esențiali și proteine.
- Iaurt, o sursă ideală de calciu și probiotice.
- Banane și grapefruit, care furnizează antioxidanți, vitamine și proteine.
- Pâine din făină integrală
- Semințe de in, care se pot adăuga în salate, cereale sau smoothie, cu grăsimi esențiale Omega-3.
Micul dejun are o importanță mare la orice vârstă, în special pentru copiii care au nevoie de o dezvoltare armonioasă. Totodată, este cheia siluetei de invidiat! Dacă obișnuiești să iei micul dejun, organismul are timp să ardă caloriile, care nu se vor transforma în grăsime.