Bei mai mult de o cafea pe zi? Iată ce poți păți!

Cafeaua este o băutură iubită de majoritatea oamenilor. Atât de iubită, încât a ajuns să facă parte din cea mai des folosită invitație cunoscută, „bem o cafea cândva?”. Are foarte multe proprietăți și te poate energiza în câteva minute. Conține antioxidanți, deci îți va hrăni celulele și le va menține pentru mai mult timp tinere. Se poate bea cu lapte, cu frișcă, cu rom sau în multe alte combinații, atât de multe, încât nu ar încăpea într-un singur rețetar de băuturi dintr-o cafenea. Este cea mai consumată băutură de pe glob, după apă, desigur, e foarte accesibilă ca preț și poate deveni cel mai bun prieten al tău, mai ales în diminețile care încep greu sau în după-amiezile care au nevoie de puțină energie.

Băută în cantități prea mari, însă, cafeaua îți poate dăuna. Problemele care pot apărea în urma consumului în exces nu sunt deloc de ignorat și pot duce la afecțiuni grave. Care sunt riscurile la care îți expui organismul, dacă nu respecți limita maximă admisă de cofeină pe zi?

Tensiunea o va lua razna

Probabil ai observat cum, în câteva secunde de când ai pus cana de cafea la gură, corpul tău începe să se dezmorțească și prinzi mai mult chef de viață. Acest lucru se datorează faptului că inima pompează cu o forță mai mare sângele, deci tot organismul se revigorează. Dacă, însă, continui să bei cafea și după ce ritmul cardiac a crescut destul de mult, e posibil ca tensiunea arterială să ajungă la un nivel care nu e deloc natural sau benefic, iar asta să ducă, în timp, la boli de inimă foarte serioase. Ar fi foarte indicat, mai ales dacă știi că ai avut antecedente în familie sau ai simțit măcar o dată înțepături sau palpitații în zona pieptului, să ții aproape un aparat prin care îți poți ține inima sub control. Tensiometrele digitale ar trebui să devină cei mai buni prieteni ai tăi în cazul în care ieși prea des și prea mult la cafea.

Vei avea insomnii

Așa cum e și logic, cafeaua băută în exces și după ora prânzului ar putea să îți provoace, pe lângă dependență, insomnii. Nimic nu e mai grav decât să nu poți dormi, după ce te-ai epuizat toată ziua la muncă sau prin diverse activități care te seacă de energie. Curând, creierul tău va începe să obosească, randamentul tău va scădea drastic, vei avea pierderi de memorie și îți vei pierde entuziasmul și cheful de viață. Așadar, încearcă să nu bei mai mult de două cafele pe zi, și acelea dimineață.

Poți ajunge la depresie

Deși pare un pas mare, corpul tău se obișnuiește foarte repede cu orice îi oferi și se adaptează mereu la schimbări. Dependența de cafea poate fi asemănată ușor cu cea de tutun sau droguri, deși nu te va afecta atât de puternic cum fac ultimele două. Dar nevoia de a ingera cofeină va fi continuă și din ce în ce mai mare. Dacă deja ai impresia că nu te poți trezi decât cu cafea, ar trebui să iei în considerare o înlocuire a ei cu ceai sau lapte cald, pentru că senzația este falsă. Corpul tău se trezește de la sine cu ajutorul cortisolului, care este un hormon produs natural de organism, nu cu cafea. Nu spune nimeni să renunți total la tabieturile tale, însă încearcă să nu pierzi controlul asupra consumului de cofeină, ca să nu ajungi la depresie sau anxietate.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot apărea dacă bei prea multă cafea. Încearcă să îți începi ziua cu o sesiune de înviorare sau cu un ceai din fructe, mai ales dacă ai regăsit simptomele de mai sus în comportamentul tău din ultima perioadă.

loading...
loading...