Aur alb sau aur galben? Ce este mai bine să cumperi?

De obicei, cele mai frumoase și prețioase bijuterii sunt considerate cele confecționate din aur. Brățări, lanțuri, cercei, pandantive sau inele, există o gamă foarte variată de accesorii realizate din acest metal prețios, însă una dintre cele mai importante caracteristici a pieselor deosebite o reprezintă tipul aurului folosit în procesul de prelucrare. Cu câteva decenii în urmă, dilema de a alege între aurul galben și cel alb nu era o problemă pentru cei care își doreau piese prețioase cu care să-ți completeze ținutele. Dar de-a lungul timpului au început să apară mai multe variații ale metalului și acest lucru a făcut ca, în prezent, oamenii să se gândească mai puțin la cum găsesc cel mai bun preț la aur și să fie mult mai interesați de culoarea și valoarea acestuia.

Cum definim aurul alb și aurul galben?

Aurul galben este un metal moale, foarte versatil și ductil, care poate fi considerat cel originar, deoarece definește aurul așa cum se găsește el în stare naturală. Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință, acesta provine din reacțiile de fuziune nucleară dintre stele. Se pare că metalul prețios a luat naștere înainte formării sistemului solar, în urma unor gigantice explozii stelare, iar prezența sa pe suprafața pământului se datorează, în principal, ploilor de meteoriți care au avut loc cu aproape 4 miliarde de ani în urmă. Metalul galben este foarte moale, iar pentru a fi prelucrat trebuie asociat cu alte metale compatibile care să-i crească rezistența și durabilitatea.

Aurul alb reprezintă o variație de culoare a aurului galben. Acesta a devenit popular în prima jumătate a secolului al XX-lea și se obține prin asocierea cu alte metale. În procesul de aliere se păstrează proporția de aur pur, dar se fac ajustări pentru celelalte metale care sunt incluse în compoziția finală. De exemplu, o bijuterie din aur alb de 18K conține 18 părți de aur pur și metal alb, precum palladium, într-o proporție mai mare în cadrul celor 6 părți rămase. O asociere din care rezultă aurul alb poate include aur pur, palladium și zinc.

Ce asemănări există între aurul alb și aurul galben?

Ambele tipuri de aur se bucură de proprietăți precum strălucire, compatibilitate cu pielea, formă care se păstrează în timp, rezistență și durabilitate în condițiile purtării intense. Aurul alb și aurul galben au aceeași greutate și același grad de puritate, ambele fiind marcate cu un singur katraj care ne spune de fapt cât aur pur include piesa respectivă. Altfel spus, o bijuterie din aur galben de 18K va avea exact aceeași valoare ca și un confecționată din aur alb de 18k.

Care sunt diferențele dintre aurul alb și aurul galben?

Modul în care se obțin aceste tipuri de aur sunt identice, dar marea diferență între ele constă în faptul că metalul alb are în compoziția sa aur galben și alte aliaje. Totodată, aurul galben se deosebește de cel alb și în ceea ce privește prețul, fiind mai ieftin datorită elementelor de aliere utilizate. Față de metalul alb care are o rezistență crescută la zgâriere datorită băilor galvanice cu rodiu prin care se tratează, aurul galben se poate zgâria mai ușor pentru că este mai moale. În ceea ce privește întreținerea pieselor, aurul alb este mai dificil de întreținut, deoarece stratul superficial de rodiu se deteriorează în timp și are nevoie de revizii periodice realizate de specialiști.

Dacă este să privim metalul prețios în sine, trebuie să recunoaștem că ar fi o greșeală să diferențiem aurul alb de cel galben. Produsul este același pentru că materia primă nu se schimbă, ci doar se modifică elementele de aliere care conduc la obținerea unei anumite nuanțe. În concluzie, ambele tipuri de aur sunt la fel de prețioase și strălucitoare, iar alegerea unuia în favoarea celuilalt ține doar de preferințele personale ale fiecăruia.

 

loading...
loading...