ASTĂZI E ZIUA TA – GICĂ HAGI

Cu bune și rele, cu bucurii și dezamăgiri, Gică Hagi rămâne cel care a scos din case sute de mii de români, pentru a sărbători victoriile echipei naționale. Pe străzi, oamenii scandau „Hagi președinte”. Au fost momente unice, când am simțit cu adevărat ce înseamnă mândria de a fi român. Iar aceste amintiri nu pot fi șterse de niciun contestatar.

Astăzi, când suntem bombardați de presă cu fotbaliști de toată jena, dorul de jucătorul Hagi crește proporțional cu nostalgia legată de performanțele echipei naționale. Acum, așteptăm în zadar să apară un nou Hagi. Ne uităm în jur și privirea nu se oprește la niciunul din cei care astăzi își spun fotbaliști. Ne este dor de fentele și pasele lui Gică, de golurile sale atât de spectaculoase, de șuturile sale care păreau ghidate de cel mai performant radar.

h2

Au fost vremuri atât de frumoase pentru fotbalul românesc. Componenții echipei naționale jucau la echipe de prim rang ale Europei, și erau titulari, nu lustruiau băncile de rezerve și nu erau împrumutați de la o echipă la alta. Amintiri…amintiri cu Hagi debutând la Farul Constanţa, apoi trecând pe la Sportul Studenţesc și Steaua, saltul la alt nivel, cu evoluţii senzaţionale sub tricourile Realului din Madrid, Barcelonei, Bresciei sau Galatei. Dar, mai mult decât toate realizările sale la echipele de club, oftăm după vremurile când echipa naţională, cu Gică Hagi căpitan, ne oferea cele mai mari bucurii trăite vreodată ca suporteri ai tricolorilor.

h3

După retragerea din activitatea de jucător, Gică s-a dedicat proiectului legat de academia sa de fotbal, locul unde scoate pe bandă rulantă tinere talente. Bineînțeles, are mulți contestatari, deși a băgat doar banii lui, munciți de el, fără a primi ajutor de la autorități. Inspirat de modelul academiilor văzute la marile cluburi ale Europei, dar și cu gândul la ceea ce a însemnat pentru cariera sa proiectul numit Luceafărul, care a dat majoritatea componenților Generației de Aur, Hagi a reușit să pună pe picioare o echipă care a câștigat titlul de campioană.

Este pasionat de ceea ce face, pune suflet, se ceartă cu mulți, pentru că nu-i place blazarea, comoditatea și suficiența. Se agită mult, deranjează, susține sus și tare că fiul său va fi un mare fotbalist, deși la vârsta lui Ianis, Gică fusese deja desemnat căpitan ale achipei naționale de către Mircea Lucescu. Ianis nu are explozia tatălui său, este greu să confirmi când ștacheta a fost atât de sus, dar felul în care își impinge copilul și îl susține mereu îi face cinste tatălui Gică Hagi.

h4

Pe mulți îi deranjează titulatura de Rege al fotbalului românesc, acordata lui Gică de presă, după un moment de euforie. Pentru a lămuri lucrurile, Gică a ținut să precizeze: „Vă rog să nu îmi mai spuneți rege. La fotbal nu există faraoni, boieri, regi, există muncitori. Eu sunt muncitor, mie îmi place să muncesc. Iar un rege muncitor, în trening şi pe teren, nu merge”.

Cam acesta este omul care astăzi împlinește 53 de ani. La mulți ani, Gică Hagi!

Cristian Huluban

loading...
loading...