Arome orientale: 5 preparate arăbești care-ți încântă papilele gustative

Când vorbim despre gastronomia Orientului Mijlociu ne gândim deseori la un spațiu cultural unitar, însă această regiune este compusă din aproape 20 de țări, care au fiecare propriile rețete tradiționale, tehnici și ingrediente. Bucătăria orientală include, așadar, o gamă vastă și variată de preparate, care încântă toate gusturile. Una dintre bucătăriile dominante în această zonă este cea arabă. Găsim în gastronomia arabă mâncăruri delicioase cu carne sau doar din legume, precum și rețete internaționale care își au, de fapt, originea aici. Este cazul baclavalei, a salatei de vinete ori a bamelor cu carne, de exemplu. Poți gusta o mulțime de preparate gustoase în această zonă, așa cum sunt și cele 5 pe care te invităm să le descoperi în continuare.

1.Humus

Humusul este unul dintre preparatele arăbești care au cucerit lumea. Se face doar din ingrediente vegetale, ceea ce îl face ideal pentru vegetarieni, însă este apreciat de toți gurmanzii. Humusul conține piure de năut, tahini (o pastă de susan), usturoi, ulei de măsline, condimente, și suc de lămâie. Este un aperitiv delicios, care se servește cu lipie arăbească și legume, dar este incredibil și ca umplutură pentru sandvișuri. Se poate păstra în frigider mai multe zile, ceea ce îl face util pentru persoanele care n-au timp să gătească zilnic. 

2.Falafel

Dacă întrebi pe cineva care este cel mai faimos preparat arab și nu îți răspunde humus, atunci sigur îți vor spune falafel. Acest preparat prăjit are o formă sferică și se face din năut, ceapă și condimente. Se servește de obicei cu o pâine subțire sau împachetată într-o lipie numită taboon. Falafelul este însoțit de obicei de legume, murături, salate sau un sos cald. Se servește ca aperitiv sau pe tava numită meze, alături de alte preparate.

3.Tabouleh

Tabouleh este o salată specifică lumii arabe, în special Libanului. Există și o variantă turcă, numită kisir. Tabouleh se prepară din bulgur, pătrunjel tocat fin, roșii, ceapă verde sau uscată, suc de lămâi, ulei de măsline și puțină apă. Se condimentează cu mentă proaspătă, sare și piper negru. Gătirea acestei salate este simplă, reușita fiind dependentă mai mult de calitatea ingredientelor. De asemenea, o porție de tabouleh de calitate necesită stoarcerea suficientă a bulgurului după înmuierea în apă și opărirea roșiilor tăiate cuburi. Salata delicioasă se servește pe frunze de lăptuci, ca aperitiv, gustare, sau, mai rar, ca garnitură la preparatele din pește.

4.Shish taouk

Această rețetă de kebab este un deliciu cu origini otomane, care astăzi este popular în întreg Orient Mijlociu. Ingredientul de bază este carnea de pui frăgezită timp de cel puțin 4 ore într-o marinadă cu condimente, iaurt, suc de lămâie și usturoi. Se poate găti fie ca frigărui, fie ca un grătar obișnuit. Carnea tăiată cuburi se frige și se servește alături de legume, orez, iaurt, toum (un sos libanez de usturoi), humus sau tabouleh. Shish taouk se poate consuma și învelită într-o lipie, alături de roșii, lăptuci și napi murați.   

5.Kafta

Kafta sunt un tip de chiftele care se întâlnesc în meniurile tradiționale ale multor țări, din zona Golfului Persic până în Iran, Pakistan și Balcani. De fapt, cuvântul chiftea vine chiar de la denumirea orientală a preparatului. În țările arabe, Kafta se prepară dintr-un amestec de carne tocată de miel, vită sau mixtă, amestecată cu mirodenii și ceapă. În unele zone se folosesc și ouă, bulgur sau șofran. Se prăjesc sub formă turtită, rotundă sau la capătul unui băț. Kafta se servește cu salate, tahini sau cu un sos picant.

Mâncarea din zona Orientului Mijlociu este recunoscută ca fiind una dintre cele mai aromate și gustoase din lume. Cele 5 preparate pe care ți le-am prezentat sunt adevărate delicatese, care merită încercate de orice gurmand. Le poți mânca la restaurant sau poți face online o comandă libaneză, ca să te bucuri de gustul lor la tine acasă.

loading...
loading...