Alimente bio: 8 motive pentru care merită să le consumi

Probabil că auzi des despre alimentele bio, eco sau organice. Industria acestor produse s-a extins considerabil în ultimii ani, astfel încât poți găsi alimente bio în orice supermarket, dar și în magazinele online. Cele mai multe produse alimentare se găsesc și în varianta bio, de la fructe și legume, la carne, pește, lactate și chiar uleiuri. Chiar dacă au prețuri mai ridicate decât alimentele convenționale, acestea prezintă și anumite beneficii. Acestea sunt cele care justifică, de altfel, costul mai ridicat. Totuși, acest lucru nu înseamnă că alimentele care nu sunt bio nu sunt sănătoase, ci doar că variantele bio au unele beneficii suplimentare. Dacă ai resurse financiare pentru a adăuga acest tip de produse în coșul de cumpărături, iată care sunt motivele pentru care ar trebui să o faci cu încredere.  

1.Conțin mai puține pesticide

Pesticidele (insecticide, fungicide, erbicide) utilizate în agricultură rămân în vegetalele cultivate sau în solul respectiv pentru o perioadă lungă de timp. Ba, chiar, în timp, se acumulează în sol, afectând și următoarele recolte. Pesticidele au numeroase efecte negative asupra sănătății umane printre acestea fiind și creșterea riscului de cancer. Vegetalele bio conțin mai puține pesticide decât cele convenționale. Termenul de aliment bio, eco sau organic se referă la un aliment care a fost produs folosind doar substanțe naturale, în întreg procesul de producție. 

2.Nu conțin organisme modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) sunt obținute prin tehnici de inginerie genetică, prin modificarea materialului genetic al unui organism în laborator, cu scopul de a-i conferi proprietăți noi. În cazul alimentelor bio, nu sunt utilizate organisme modificate genetic. 

3.Nu au hormoni, antibiotice și subproduse animale

În unele cazuri, animalele care sunt crescute în scopuri comerciale primesc hormoni de creștere. Altora li se administrează antibiotice pentru prevenirea infecțiilor. Hormonii de creștere din alimente pot produce disrupții hormonale în organismul uman, în timp ce antibioticele pot crea tulpini bacteriene rezistente chiar la aceste medicamente. Există situații în care animalele sunt hrănite cu subproduse animale nedestinate consumului uman, însă acestea cresc riscul unor boli, cum ar fi boala vacii nebune. Alimentele bio nu conțin hormoni, antibiotice și nici nu sunt hrănite cu subproduse animale.

4.Sunt mai proaspete

Deoarece alimentele bio nu conțin conservanți artificiali, poți fi sigur că acestea sunt într-o stare proaspătă. Conservanții fac produsul să dureze mai mult. Deși produsul se poate altera mult mai repede, cel puțin este mai natural. 

5.Sunt prietenoase cu mediul

Industria agricolă care nu utilizează pesticide sintetice este mai puțin nocivă pentru animalele din împrejurimi, dar ajută și la reducerea poluării solului și apei. Toate acestea ajută și la creșterea fertilității solului. 

6.Au mai mulți nutrienți

Deși studiile nu au demonstrat că vegetalele bio au un conținut nutritiv mai bogat decât cele obișnuite, acestea au dovedit faptul că lactatele, carnea și peștele bio sunt mai nutritivi decât produsele obișnuite de același tip. Se pare că acestea ar fi mai bogate în acizi grași Omega-3 cu până la 50% și ar conține mai multe minerale și vitamine. 

7.Au gust mai plăcut

Deoarece alimentele bio sunt proaspete, iar unele pot fi mai bogate nutritiv, gustul este, la rândul său, influențat pozitiv. Astfel, alimentele bio sunt mai gustoase și îți aduc aminte de alimentele din grădina bunicii. 

8.Aduc beneficii pentru sănătate

Per total, toate avantajele menționate mai sus aduc un beneficiu principal major: sănătatea. Fiindcă sunt mai naturale și nu conțin substanțe nocive, cum ar fi pesticide sintetice sau organisme modificate genetic, alimentele organice sunt asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta unele afecțiuni.

Prin urmare, alimentele bio sunt superioare celorlalte produse care se regăsesc pe rafturile magazinelor. Alege doar produsele bio care au pe ambalaj semnul produselor ecologice. 

 

loading...
loading...