A KIND OF MAGIC

Ce vă spune numele Farrokh Bulsara? Nu mare lucru, nu-i așa? Dar dacă adăugăm că acesta este numele real al celui care a devenit o legendă a muzicii sub pseudonimul Freddie Mercury, se schimbă totul.

Fostul lider al trupei Queen ar fi împlinit astăzi 71 de ani. Freddie a fost mai mult decât o voce de excepție, un pianist și chitarist de mare talent. A fost un artist complet, compozitor, textier și producător muzical. Cântecele celebrei formații Queen, devenite majoritatea adevărate hituri, au fost îndrăgite de oameni de pe toate meridianele, transformând formația britanică în una din cele mai iubite și apreciate trupe din istoria muzicii. Așa a ajuns brandul Queen să vândă peste jumătate de miliard de albume.

Despre felul în care era privit Freddie Mercury de alte nume mari ale muzicii rock, ne putem convinge din declarația dată de Axl Rose: „Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat multe lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decât el”. Queen a trecut cu brio testul cel mai edificator, cel al timpului, piesele compuse de Freddie Mercury fiind și astăzi la fel de îndrăgite.

f2

Deși era conștient că boala care îl macină nu va putea fi învinsă, Freddie, aflat în ultimul an de viață, ține neapărat să înregistreze celebra piesă The Show Must Go On. Văzându-l cât e de slăbit, fără vlagă, colegii săi îl roagă să modifice puțin piesa, astfel încât Freddie să poată duce până la capăt acest cântec-testament. Roger Taylor, Brian May și John Deacon, cu ochii în lacrimi, asistă la acest test de voință incredibil. Prietenul și colegul lor, cel care emana atâta energie pe scenele din întreaga lume, ajunsese acum doar o umbră. Dar Freddie nu a acceptat rugămințile colegilor săi și reușește să finalizeze o piesă care va deveni o capodoperă.

1986, London, England, UK --- Freddie Mercury And Queen Live at Wembley Stadium --- Image by © Denis O'Regan/CORBIS

Rândurile acestea, chiar dacă se vor un remember, nu pot descrie totuși impactul uriaş avut de Freddie Mercury în istoria muzicii rock, recunoșterea venind odată cu includerea trupei Queen în Rock and Roll Hall of Fame. În urmă cu un an, colegul şi prietenul lui Freddie, chitaristul Brian May, a dezvelit o placă comemorativă dedicată fostului lider al trupei Queen. Fixată pe casa unde a copilărit Freddie, placa are culoarea albastră, astfel fiind marcate în Marea Britanie clădirile cu importanţă culturală şi istorică. Este încă o dovadă a respectului de care se bucură cel mai mare solist vocal din istoria rock-ului în rândul concetăţenilor săi.

Freddie a iubit viața, și-a iubit familia și prietenii, dar, mai presus de orice, a iubit muzica. Moștenirea lăsată de el aduce trupei Queen zi de zi noi fani. Chiar dacă nu mai este printre noi, Freddie rămâne o prezenţă constantă în inimile a milioane de oameni, un talent uriaş, care a revoluţionat istoria rock-ului.

Freddie Mercury statue in Montreux, decorated for what would have been the singer's 60th birthday on Sept 2

Cristian Huluban

loading...
loading...