8 lucruri pe care să le știi înainte de a-ți începe viața sexuală

Începerea vieții sexuale este o etapă unică, importantă din viața fiecăruia, care poate forma întreaga percepție asupra sexului. Dacă nu ai trecut încă prin această etapă, este posibil să ai un sentiment de teamă și multe întrebări în legătură cu acest subiect. Cum va fi? Ce ar trebui și ce nu ar trebui să fac? Care este momentul potrivit pentru prima experiență sexuală? Va fi dureros? Cum îmi va influența viața? Află acum răspunsurile la întrebările tale!

  1. Partenerul/partenera influențează prima experiență sexuală.

Primul contact sexual este un moment unic al vieții. Atunci când partenerul sau partenera este o persoană de care ești atașat emoțional, experiența va fi mai specială și mai plăcută, iar marele pas va avea loc natural. Mai mult decât atât, apropierea față de partener/ă te va ajuta să scapi de inhibiții. 

Dacă prima experiență sexuală are loc în compania unei persoane abia cunoscute, pentru care simți doar atracție sexuală, este posibil ca situația să devină stânjenitoare. De asemenea, în acest caz, experiența s-ar putea transforma într-o amintire neplăcută. Iar din punct de vedere psihologic, prima experiență îți va forma percepția cu privire la sex. Curiozitatea față de viața sexuală ți-ar putea trezi tentații pe care mai târziu ai putea să le regreți. 

  1. Așteaptă momentul potrivit!

Nu te grăbi să experimentezi sexul dacă nu ești pregătit/ă din punct de vedere fizic și psihic, deoarece acesta poate deveni o amintire neplăcută.

Din punct de vedere fizic, momentul potrivit este atunci când corpul este dezvoltat complet, iar organele sexuale sunt destul de mature. Contactul sexual precoce poate provoca hemoragii sau dureri puternice.

Creierul este cel care primește informații despre tot ceea ce se întâmplă în corpul tău și transmite semnale. Dacă mintea nu este pregătită să accepte această experiență nouă, ai putea experimenta un sentiment de repulsie. 

Momentul potrivit pentru începerea vieții sexuale este atunci când există dorință, o conexiune puternică între parteneri, comunicare în legătură cu acest subiect și, cel mai important, atunci când are loc natural. Nu îți începe viața sexuală dacă te simți forțat/ă de partener/ă.

  1. Asigură-te că te protejezi!

Sexul neprotejat favorizează sarcina și contactarea bolilor cu transmitere sexuală. Folosește prezervativul încă de la început! Prezervativul protejează ambele sexe de agenții patogeni. 

Vaccinul anti-HPV pentru fetele tinere este o metodă prin care virusul Papilloma uman – responsabil de apariția cancerului de col uterin – poate fi ținut la distanță. 

  1. Lubrifierea are un rol important.

Preludiul este o etapă care nu ar trebui neglijată. Dacă vaginul nu este destul de lubrifiat de secrețiile vaginale naturale, contactul sexual poate fi îngreunat și dureros pentru ambii parteneri. 

  1. Nu-ți seta așteptări prea mari!

Unele persoane nu simt neapărat plăcere încă de la primul contact sexual. Orgasmul poate să lipsească. De asemenea, persoanele de sex masculin care au contact sexual pentru prima dată experimentează o ejaculare precoce, iar primul act sexual are o durată foarte scurtă. 

Nu lăsa dezamăgirea să-ți altereze percepția asupra acestei experiențe. Încercați din nou, iar lucrurile se vor îmbunătăți.

  1. Primul contact sexual ar putea fi dureros.

Vaginul este prevăzut cu o membrană numită himen. În timpul primului act sexual acesta se poate rupe sau extinde, ceea ce ar putea cauza durere și chiar sângerare. Cu toate acestea, doar o parte dintre fete sângerează si simt durere la prima experiență sexuală. Durerea diferă ca intensitate de la o persoană la alta sau poate chiar să lipsească. 

În cazul băieților, experiența nu este dureroasă decât în cazuri speciale – infecții ale penisului, vaginul nu este bine lubrifiat, prezervativul nu este bine poziționat, vaginul este prea strâmt. 

  1. Vorbește deschis cu partenerul!

Comunicarea eficientă între parteneri te va pregăti pentru prima experiență sexuală și o va face mai plăcută. Nu trebuie să-ți fie teamă să recunoști că nu ai mai avut niciun contact sexual în trecut. Persoanele de sex feminin care urmează să aibă primul act sexual trebuie să menționeze acest lucru partenerului, pentru ca acesta să acorde mai multă atenție și blândețe în timpul sexului.

De asemenea, discuțiile cu alte persoane apropiate pot alunga nedumeririle și teama. Informează-te mai mult despre ce presupune actul sexual. Poți apela și la medicul ginecolog sau urolog, dar și la articolele despre viața sexuală.  

  1. Ingrijirea personală este importantă pentru viața sexuală.

Igiena zonelor intime influențează nivelul de atracție dintre parteneri. În cazul femeilor, chiar și modelul lenjeriei intime poate influența percepția partenerului. Parfumul este un puternic afrodisiac pentru ambii parteneri. 

Așadar, ține cont de aceste sfaturi înainte de a-ți începe viața sexuală, iar totul va deveni mai simplu. 

loading...
loading...