Dificultățile financiare sunt adesea cauza conflictelor apărute în relațiile de cuplu. La nivel global, divergențele legate de bani reprezintă unul dintre motivele cel mai des întâlnite care conduc la divorț, așa că puțin sunt cei care abordează această problemă în mod corect. Finanțele personale trebuie gestionate cu grijă când îți împarți viața cu o altă persoană, indiferent de datorii și de buget. Chiar dacă nu pare foarte romantic, sentimentele nu înlocuiesc situațiile de impas și nici nu acoperă cheltuielile neprevăzute, iar asta se traduce în realitate prin faptul că partenerii au valori sau scopuri diferite.
În general, nu sumele de bani sunt adevăratul motiv de dispută, ci mai degrabă felul în care cei doi abordează gestionarea lor. Deoarece creează multă presiune emoțională și este o provocare pentru administrarea eficientă a cheltuielilor în doi, vom prezenta în continuare câteva sfaturi utile pentru planificarea bugetului de cuplu.
1. Discutați deschis despre situația financiară
V-ați ales unul pe celălalt pentru a fi parteneri în viață, dar și pentru gestionarea finanțelor. Pentru a stabili un buget eficient pe care să-l respecte fiecare dintre voi este esențial să împărtășiți cu sinceritate orice situație legată de sursele de venit, cheltuielile sau datoriile voastre. Asigurați-vă că fiecare înțelege starea financiară a cuplului și așteptările pe care le are celălalt. Nu este deloc neobișnuit să descoperiți că aveți opinii diferite cu privire la gestionarea banilor, însă comunicarea și onestitatea pot ajuta la dezvoltarea unui plan reciproc de cheltuieli și economii.
2. Decideți împreună cum se împart cheltuielile
Bugetarea în doi nu este deloc ușoară, de aceea este indicat să constituiți câteva reguli de bază pentru gestionarea eficientă a banilor. În primul rând, puneți pe hârtie toate cheltuielile lunare, inclusiv plata chiriei, ratele bancare, facturile la utilități și costurile legate de hrană. Adăugați și o sumă aproximativă pentru ieșiri în oraș sau alte activități de divertisment și, în funcție de veniturile fiecăruia sau alte criterii care vă avantajează, stabiliți partea de contribuție a fiecăruia dintre voi. Luați în considerare datele la care încasați salariul și cum veți proceda în cazul unor cheltuieli neprevăzute. O soluție utilă este să apelați la un credit obținut online prin intermediul viaconto.ro dacă aveți nevoie de bani pentru plata unor facturi scadente sau apariția unor situații neașteptate.
3. Evaluați obiceiurile personale de consum
Dacă ați stabilit nevoile comune pentru gospodărie, luați în considerare și obiceiurile individuale. Poate fi vorba despre abonamente la sală sau la saloanele de înfrumusețare, anumite hobby-uri sau vicii. Dorințele personale reprezintă de regulă cauza apariției tensiunilor în cuplu, pentru că cheltuielile unui dintre parteneri pot fi destul de mari, mai ales dacă sunt deja stabilite obiectivele comune. Este important să înțelegeți că într-o relație de succes partenerii înțeleg nevoile diferite ale celuilalt și adoptă compromisuri care să nu afecteze prea mult bugetul sau situația financiară a celor doi.
4. Stabiliți obiective financiare
Planificarea unor achiziții semnificative pe care doriți să le realizați împreună nu vă permite doar să comunicați mai bine și să organizați viitorul, ci și să economisiți împreună. Indiferent că vă gândiți la cumpărarea unei case, plata datoriilor de pe cardul de credit sau crearea unui fond de pensii, acest lucru vă face să vă luați angajamente financiare pentru un scop comun. Realizarea unor planuri pe termen scurt sau lung vă va ajuta să gestionați mai bine finanțele și să aveți întotdeauna priorități în calitate de cuplu.
5. Creați un fond de rezervă
Stresul unui impas financiar poate fi copleșitor pentru un cuplu. Întotdeauna apar evenimente neprevăzute în buget, iar acestea pot fi gestionate cu ușurință dintr-un fond de urgență. De asemenea, o mică rezervă vă ajută să evitați acumularea unor datorii cu impact major asupra veniturilor din lunile următoare. Spre deosebire de contul de economii dedicat strict obiectivelor stabilite, fondul de rezervă va fi constituit doar pentru acele situații neprevăzute, care adesea au nevoie de rezolvare rapidă.
6. Reduceți gradul de îndatorare
Ca și cuplu, este important să vă bucurați de independență și stabilitate financiară. Prin urmare, stabiliți-vă cu atenție prioritățile și nu acumulați datorii prea mari. De exemplu, înainte de a decide achiziționarea unui nou autoturism, evaluați situația actuală, ce datorii înregistrați deja și ce evenimente vă așteaptă în următoarele 2-3 luni. Pe lângă obligațiile curente, pot apărea o nuntă sau un botez ce implică costuri mai ridicate și vă destabilizează bugetul de cuplu. Așadar, înainte de a vă angaja în noi investiții, reduceți gradul de îndatorare actual ca să vă bucurați de un trai decent și să nu vă stresați din cauza datoriile pe care trebuie să le achitați.
7. Eliminați cheltuielile inutile
În cazul în care sumele cheltuite lunar depășesc valoarea veniturilor, încercați să reduceți din cheltuieli. Cu siguranță, banii se risipesc și pe lucruri mai puțin folositoare, iar bugetul creat vă va arăta de unde se poate tăia pentru a nu întâmpina dificultăți financiare. Pe lângă faptul că vă ajută să evitați situațiile de a rămâne fără bani, planificarea atentă a cheltuielilor este ideală pentru a economisi mai mult.
Este deosebit de plăcut să-ți împarți viața cu cineva, însă asta nu înseamnă că e și simplu. În orice relație apar conflicte legate de partea financiară, dar pot fi depășite ușor dacă cuplurile învață cum să facă față cheltuielilor și datoriilor. Administrarea eficientă a banilor se poate învăța, mai ales dacă discutați deschis despre situația financiară și lucrați împreună pentru a realiza un buget eficient pe termen lung.