6 sfaturi: Cum să fii un părinte bun

Nimic nu se compară cu bucuria de a fi părinte. Nu există rețete magice în acest sens, însă sunt experiențe/ sfaturi/ povești care te pot ajuta să fii mai aproape de modelul de părinte care ți-ai dori să fii. 

   În aces sens, îți recomandăm câteva cărți de parenting de la Curtea Veche care  te vor ajuta cum să-ți înțelegi, să-ți susții și să-ți responsabilizi mai bine copilul.

   Nu transforma creșterea copilului într-o competiție. Uneori, părinții cer mult de la copiii lor. Mulți proiectează în propriul copil ceea ce ei înșiși nu au putut să fie și să facă. 

  Autoarea Brené Brown vorbește în capitolul despre parenting din cartea Curajul de a fi vulnerabil  despre dorința, nu întotdeauna benefică, a părinților de a-și educa copiii să îndrăznească cu orice preț, într-o cultură a eternei formule „nu e de-ajuns”. 

   Petreceți cât mai mult timp cu copiii voștri. Momentele acelea în care le citești povești sau când ei îți povestesc cum s-au îndrăgostit de colega de bancă. Așa că, oricât de ocupat ai fi, încearcă să-ți faci timp și să nu ratezi aceste momente unice. 

   În cartea lui Zig Zaglar, Putem crește copii buni într-o lume negativă, găsim o serie de sfaturi de calitate despre multe dintre frământările părinților.

        Respectă-ți și responsabilizează-ți copilul. Cu siguranță, vrei ceea ce este mai bun pentru copilul tău. Însă, uneori, te ferești să-i spui anumite lucruri pentru a nu-l împovăra. 

    Cartea Cum iubești un copil, a lui Janusz Korczak nu oferă o rețetă, ci spune: „Un copil îi este egal unui adult și trebuie tratat cu același respect și aceeași responsabilitate.“

    Ascultă cu atenție ce spune copilul tău. Uneori, copilul tău îți dezvăluie lucruri pe care nu le înțelegi așa cum el și-ar dori. Fiind prinși cu diverse treburi, părinții nu acordă poate atenție totală cuvintelor unui copil. 

   Cartea Mami, tati, mă auziţi? Pentru o mai bună înţelegere a copilului,  de Jacques Salomé, ne invită să descoperim incredibila bogăţie a limbajelor prin care copilul încearcă să se dezvăluie şi să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut şi de pericole, în perioada primei copilării. 

   Descoperă limbajele iubirii copiilor tăi. Fiecare copil îşi exprimă şi receptează cel mai bine iubirea într-un limbaj propriu. De aceea, este important ca părinţii să descopere şi să înveţe principalul limbaj de iubire al acestora.

   Pentru a afla cât mai multe lucruri despre acest subiect, îți recomandăm cartea Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman Ross Campbell

    Rămâi alături de copilul tău orice s-ar întâmpla! Uneori, ca părinte simți că lucrurile te cam depășesc și că nu reușești să găsești acea conexiune între tine și copilul tău. Trebuie să aveți răbdare și să rămâneți alături de copiii voștri, orice s-ar întâmpla!

       Cartea Un părinte mai bun, scrisă de Adele Faber și Elaine Mazlish este un ghid practic care te va ajuta să diminuezi conflictele și să comunici mai bine cu copiii tăi.

        

loading...
loading...