5 variante de împrejmuire a curții și grădinii

 Atunci când îți amenajezi o proprietate, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este delimitarea hotarelor și împrejmuirea perimetrului. Cea mai bună soluție în acest sens este construirea unui gard, iar în cele ce urmează îți prezentăm principalele variante pe care le poți alege.

Gardul din plasă

Plasa reprezintă un fel de soluție universală pentru orice fel de gard, indiferent că vrei să împrejmuiești un teren agricol, grădina sau chiar întreaga curte. Gardurile de plasă sunt preferate de mulți proprietari, pentru că se montează ușor și sunt ieftine.

Există două tipuri de plasă pentru gard, respectiv plasa împletită, care se găsește sub formă de suluri numite și „valuri”, și plasa sudată, disponibilă sub formă de panouri. Pentru împrejmuirea curții, se recomandă plasa sudată, panourile de gard zincat de dimensiunea 1700×2000 fiind cele mai potrivite pentru o astfel de lucrare.

Gardul din lemn

Lemnul conduce în topul preferințelor, atunci când vine vorba despre construcția unui gard, fiind, de altfel, unul dintre cele mai vechi materiale de construcții. Din acest motiv, mulți asociază, inconștient, termenul de „gard” cu lemnul, așa că aproape nici nu mai iau în considerare altă variantă, când trebuie să se apuce de treabă.

Lemnul e ieftin, ușor de prelucrat și are o durată de viață îndelungată, dacă este întreținut cum se cuvine. Un alt avantaj este acela că un gard din lemn poate fi simplu, îndeplinind strict rolul pentru care a fost construit, dar poate puncta foarte bine și la capitolul estetic, dacă îți dorești acest lucru. Așadar, dacă îți dorești un raport bun calitate-preț, gardul din lemn poate fi opțiunea cea mai potrivită.

Gardul metalic

Metalul este folosit la construcția gardurilor după ce oamenii au început să-și dorească un material mai rezistent decât lemnul, vulnerabil, în timp, sub acțiunea intemperiilor și a altor factori externi. Astfel, au început să apară gardurile metalice, cu o durată mai lungă de viață, dar care are și ele un inamic: rugina. De aceea, pentru a te bucura cât mai mult de un gard din metal, trebuie să îl vopsești periodic, însă, înainte trebuie să îndepărtezi orice punct de rugină apărut pe suprafața acestuia.

Costul unui gard metalic este mai mare decât în cazul celor două modele enumerate anterior, însă compensează prin durata de viață mai mare.

Gardul din beton

Dacă îți dorești un gard trainic și solid, care să-ți asigure un grad mai mare de protecție casei sau grădinii, alege un gard din beton. În această situație, trebuie să te aștepți, din start, la costuri mai ridicate și o construcție mai laborioasă.

Varianta cel mai des folosită este reprezentată de panourile prefabricate din beton, însă, dacă dorești o construcție mai originală, poți turna singur betonul, după forma și aspectul dorit. O astfel de variantă este recomandată, în special pentru partea de fațadă, însă, în funcție de buget, poți împrejmui cu gard turnat întreaga proprietate. Un astfel de gard protejează curtea și grădina de vânt, fiind și o baieră fonică în calea zgomotelor supărătoare venite din exterior.

Gardul din piatră

Piatra este un material natural care poate fi procurat cu ușurință chiar și fără nici un cost, principalul său avantaj fiind durabilitatea. Un gard de piatră bine făcut poate rezista zeci de ani, fără intervenții majore, păstrându-și calitățile în tot acest timp. În plus, un gard din piatră este foarte aspectuos, potrivindu-se atât pentru o curte amenajată în stil rustic, cât și pentru o curte modernă.

Deși nu este o lucrare greu de realizat, construcția unui gard trebuie făcută în prezența unei persoane cu experiență în domeniu, pentru că sunt lucruri care pot scăpa unui neinițiat. Așadar, dacă nu ai mai construit un gard până acum, apelează la ajutorul cuiva care să te supravegheze și să te îndrume, când e cazul.

 

 

loading...
loading...