5 sfaturi utile pentru amenajarea unei terase

Terasa este locul ideal de relaxare în grădina casei sau în curte, iar gradul de confort pe care ți-l oferă depinde în mare măsură de modul în care știi să o amenajezi. Nu trebuie să faci rabat de la confort atunci când te hotărăști să-ți amenajezi o terasă, iar pentru aceasta trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante.

Alegerea locului cel mai potrivit

Acesta este primul pas în momentul în care începi să-ți pui planul în aplicare, și trebuie să ai grijă ca terenul să aibă o suprafață suficientă pentru a putea amenaja terasa exact așa cum îți dorești. Este indicat ca locul ales să fie unul umbros, având în vedere că vei utiliza terasa cu precădere în sezonul cald, iar nimic nu te protejează mai bine de razele soarelui decât umbra naturală.

Pregătirea terenului

Odată ce ai ales locul și ai stabilit că suprafața este suficient de mare pentru proiectul pe care îl ai în minte, următorul pas este pregătirea terenului pentru amplasarea terasei. Această etapă presupune îndepărtarea buruienilor, a rădăcinilor și a pietrelor,  după care poți trece la nivelarea terenului. De asemenea este necesar ca în faza aceasta să verifici și calitatea solului, pentru a ști cum să procedezi în etapa următoare.

Fundația

Dacă vei constata că solul este moale și argilos este recomandat să schimbi amplasamentul, pentru că un astfel de teren nu este stabil, iar în timp, terasa se va deplasa și vor apărea crăpături în fundație, din cauza denivelărilor.

În cazul în care terenul este stabil, poți opta pentru o fundație din beton sau pentru o variantă mai simplă, cu cărămizi așezate direct pe pământ, peste care se aplică mortar. Îți recomandăm prima variantă, pentru că o fundație betonată este mai stabilă și împiedică creșterea buruienilor. În cazul în care folosești alte materiale precum dale de piatră sau plăci din lemn, iarba și buruienile se vor dezvolta printre acestea, ceea ce va duce la deteriorarea structurii.

Montarea acoperișului

Indiferent cât de adăpostit este locul în care ai amplasat terasa, este necesar să montezi și un acoperiș care să o protejeze pe timp de ploaie și pe vânt puternic. Dincolo de rolul de protecție, un acoperiș de terasă trebuie să asigure și o bună circulație a aerului, pentru ca atmosfera să nu devină una sufocantă în zilele călduroase.

Cele mai practice soluții sunt copertinele pentru terasă, realizate din materiale ușoare, impermeabile și respirabile, pe care le poți găsi aici: https://favi.ro/produse/categorie/copertine. Sunt foarte ușor de montat, existând și modele retractabile, pe care le poți întinde sau strânge oricând dorești, în funcție de vreme.

Alte materiale recomandate pentru acoperișul unei terase sunt trestia și lemnul, ambele permițând o bună circulație a aerului și oferind protecție împotriva intemperiilor.

 446

Sursa foto: FAVI.ro

Cele mai bune materiale pentru podea

La acest capitol ai la dispoziție o multitudine de variante, iar în cele ce urmează îți prezentăm materialele care sunt folosite cel mai des.

  • Gresia de exterior – este mai ieftină decât gresia pentru placarea suprafețelor interioare ale locuinței, având și o serie de alte avantaje. Vorbim de un material solid, foarte rezistent, care se montează cu ușurință și este la fel de ușor de curățat. Punctează și la capitolul estetic, fiind disponibilă într-o gamă variată de modele și culori.
  • Lemnul – conferă un aspect plăcut terasei, însă o astfel de podea este mai greu de întreținut, întrucât lemnul se poate umfla din cauza umezelii. Lemnul de salcâm este cel mai rezistent la umezeală, însă poți opta și pentru lemnul de brad tratat cu uleiuri speciale.
  • Nisipul sau pietrișul – este cea mai simplă și mai ieftină variantă, potrivindu-se perfect ,mai ales cu mobilierul metalic al terasei.
  • Gazonul – este ideal dacă dorești să păstrezi un aspect cât mai natural al terasei. Este suficient să achiziționezi câteva rulouri de gazon și să le întinzi pe suprafața terasei pentru a rezolva problema și pentru a nu avea mari bătăi de cap cu întreținerea.

Elementele de mobilier și decorațiunile țin de preferințele personale ale fiecăruia, însă spațiul respectiv nu trebuie să fie foarte aglomerat, așa că un ultim sfat este să te rezumi doar la strictul necesar, pentru a păstra și libertatea de mișcare.

 

 

 

 

loading...
loading...