În materie de igienă orală, lucrurile sunt destul de simple și nu apar schimbări majore de la un an la altul. Sunt însă anumite lucruri pe care medicii stomatologi le adaugă în mod regulat la setul de reguli ce țin de îngrijirea danturii. Iată 5 sfaturi de care să ții cont în anul 2020, primite direct de la specialiștii în materie de sănătate orală!
Sfaturi pentru igiena orală
Medicii de la clinica de stomatologie denttaglio.ro îți oferă 5 sfaturi de preț cu privire la îngrijirea și sănătatea orală:
1. Adaptează-ți arsenalul de îngrijire dentară la tendințele momentului
Dacă în urmă cu 10 ani era la modă să te speli pe dinți cu o periuță rigidă și cu sare sau bicarbonat de sodiu, acum specialiștii ne îndeamnă să ne adaptăm la vremurile pe care le trăim. Așadar, putem înlocui periuța de dinți clasică cu una electrică, cu perii moi, care să nu agreseze gingiile. Te poți consulta cu medicul tău pentru a alege cea mai potrivită periuță de dinți, în funcție de nevoile danturii tale. De asemenea, pasta de dinți folosită ar trebui să conțină fluor. Pe lângă ața dentară, ar trebui să ne facem un obicei și din a curăța spațiile dintre dinți cu o periuță interdentară.
2. Folosește zilnic apă de gură cu fluor
Pe lângă perierea dinților de două ori pe zi, specialiștii în stomatologie ne îndeamnă să folosim în mod regulat și o apă de gură pe bază de fluor. Aceasta va contribui la reducerea plăcii bacteriene, însă totodată îți va împrospăta și respirația.
3. Adoptă o dietă care să nu îți afecteze dantura
Unele alimente favorizează apariția cariilor, așa că ar trebui evitate sau consumate cu mare atenție. Zahărul, fie el chiar și sub formă naturală – în fructe sau sucuri naturale, creează mediul perfect pentru apariția cariilor, de aceea trebuie evitat. Când nu avem încotro și consumăm zahăr, stomatologii ne recomandă să ne clătim imediat gura, asfel încât să îndepărtăm reziduurile rămase pe dinți. Când este posibil, la câteva minute după clătire, este indicat să se perieze și dinții.
4. Bea cât mai multă apă
Hidratarea este importantă pentru sănătatea organismului, însă în aceeași măsură și pentru sănătatea orală. Cât timp te hidratezi corespunzător, vei menține un mediu echilibrat în cavitatea orală. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Sucurile, ceaiurile și cafeaua îndulcite cu zahăr nu sunt recomandate întrucât favorizează tartrul și cariile. De asemenea, pot pigmenta dinții, creând efectul de îngălbenire.
5. Mergi la control stomatologic o dată la 6 luni
Dacă în trecut era recomandat să mergi la dentist cel puțin o dată pe an, acum specialiștii recomandă controalele o dată la 6 luni. În acest fel, se poate interveni la timp pentru prevenirea unor situații neplăcute cum ar fi cariile dentare. Nu trebuie să aștepți să ai probleme sau dureri pentru a apela la ajutorul medicului, ci ideal ar fi să mergi înainte ca sănătatea orală să fie afectată de diverși factori.
Dantura este importantă nu doar pentru rolul ei funcțional, ci și pentru stima de sine. Cu cât dinții tăi arată mai bine și zâmbetul tău este mai frumos, cu atât mai bine te vei simți în pielea ta.
Sănătatea orală necesită eforturi constante, nu doar îngrijiri ocazionale. Fă-ți un obicei din a respecta rutina de îngrijire a dinților cu strictețe și nu vei avea probleme. De fiecare dată când apar dureri sau sensibilitate la nivelul dinților ori gingiilor, apelează din timp la medicul stomatolog, nu aștepta ca situația să se înrăutățească pentru a lua măsuri. De fiecare dată, problemele dentare neglijate și netratate corespunzător cu ajutorul specialistului, se înrăutățesc pe măsură ce trece timpul, niciodată nu dispar de la sine.