5 sfaturi ca să-l înveți geografia pe copilul tău

Geografia e o materie care polarizează: elevii se îndrăgostesc de ea sau i se opun vehement, fără a exista prea des o cale de mijloc. Indiferent de modul în care ne raportăm la ea, însă, nu putem nega că este imperios necesară ca obiect de studiu. Pe elev îl ajută să deprindă capacitatea de a se orienta și să-și răspundă la întrebări dificile, care-i apar inevitabil în minte: de ce este cerul albastru? E mai frig la Polul Nord sau la Polul Sud? Aflată ca orientare undeva între știință a naturii și știință umanistă, disciplina va fi foarte utilă în dezvoltarea gândirii critice a copilului și îi va oferi numeroase abilități de viață. În plus, este o materie de teză în ciclul gimnazial și una dintre materiile de Bacalaureat – altfel spus, locul pe care-l ocupă în curriculum este unul cât se poate de important. 

Fie că ai un copil pasionat de domeniu, fie că necesită un imbold pentru a învăța, un lucru este cert: cunoștințele de geografie nu trebuie să-i lipsească celui mic. Ce ai putea face, ca părinte, pentru a te asigura de retenția informației? Din fericire, există numeroase materiale-suport și, așa cum am spus și mai sus, nenumărate situații în care copilul își poate pune cunoștințele în practică:  

1.De la general spre particular

La fel ca-n școală, studiul geografiei începe de la dispunerea continentelor și oceanelor pe Glob, continuă cu aprofundarea particularităților continentului european și ajunge la detalierea hărții fizice și politice a României. Dacă vrei să-țic ajuți copilul să învețe geografia, îți recomandăm să-i cumperi materiale care să-i prezinte, treptat, diverse aspecte ale lumii în care trăim, de la mapamond până la ceea ce el numește acasă.

2.Ajută-l să gândească în sistem

Mai ales în cazul hărților politice, este important ca școlarul să înțeleagă și să învețe raportul între diversele unități administrative. Îți recomandăm să păstrezi abordarea general-particular. Astfel, consultând diverse hărți, îi poți explica diferența între granița fizică, condiționată de relief, și cea politică (exemplul cel mai la îndemână fiind granița SUA – Canada); îi poți arăta, pe hartă, care sunt statele membre ale UE și care sunt județele și reședințele aferente în cazul țării noastre. 

Fiindu-i explicate legăturile dintre teritorii, informația i se va întipări mult mai bine în minte: înțelegerea este întotdeauna de preferat purei memorări în domeniul pedagogic. 

3.Apelează (și) la hărți 3D

Este important ca actul învățării să facă apel la cât mai multe simțuri. O experiență sinestezică se va întipări mult mai ușor în mintea învățăcelului, iar harta 3D, cu precădere fizică, își propune să creeze acest efect și în știința geografică. Cu ajutorul ei, copilul va sesiza mai ușor diferențele de relief de la o zonă la alta și va vedea cu mai mare acuratețe întinderea unei câmpii sau a unui lanț muntos. 

Ideală pentru a pune materia învățată în perspectivă, harta 3D funcționează cel mai bine alături de o hartă bidimensională, unde sunt mult mai ușor de distins indicațiile textuale, la fel de necesare pentru învățarea geografiei. 

4.Scurt exercițiu: harta mută

În orice proces de învățare, evaluarea joacă un rol esențial. Dacă vrei să testezi cunoștințele fiului sau fiicei tale, îți recomandăm să faci o mică investiție într-o hartă mută. Astfel, copilul va trebui s-o completeze, uzitând de toate informațiile pe care le-a dobândit la școală și alături de tine, eforturile pe care le-ai depus și materialele pe care i le-ai pus la dispoziție. 

5.Hărțile interactive

Recomandăm hărțile interactive pentru fixarea detaliilor – așadar, pentru momentul în care copilul tău are deja o cunoaștere în profunzime a geografiei și vrea să se supună la o provocare. În general, hărțile interactive cartografiază spații restrânse, precum teritoriul României, prezentând minuțios patrimoniul cultural, resursele disponibile și atracțiile turistice. Deși are un caracter facultativ, dat fiind nivelul care trebuie atins pentru ca ea să fie citită cu acuratețe, harta interactivă încununează toate eforturile pe care copilul tău le-a depus anterior. 

Așadar, studiul geografiei este susținut de numeroase materiale: hărțile vin în toate formele, paletele cromatice și zonele de interes. Dacă sună dificil din punct de vedere logistic, îți recomandăm să te îndrepți către atlase, care aduc laolaltă toate tipurile de hărți pe care le necesită un astfel de studiu. După ce faci o selecție atentă, comandă online atlasul de care ai nevoie și invită-ți copilul să descopere toate aspectele fascinante ale lumii. 

 

loading...
loading...