5 recomandări de care să ții cont după ce îți cumperi mașină

Ești de curând fericitul posesor al unui autoturism sau intenționezi să-ți cumperi o mașină nouă ori second-hand în viitorul apropiat? Atunci trebuie să știi exact ce ai de făcut imediat după ce ai bătut palma cu vânzătorul. Chiar dacă ai primit cheile autovehiculului, mai este necesar să urmezi câțiva pași înainte de a o conduce legal și în deplină siguranță pe drumurile publice. Descoperă mai departe câteva recomandări cu privire la lucrurile pe care trebuie să le faci după ce ai încheiat procesul de vânzare.

1.Încheie o asigurare RCA

Nici un autoturism nu poate fi condus pe drumurile publice fără o poliță de asigurare de răspundere civilă validă, încheiată la o societate autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Este important să știi că RCA-ul e obligatoriu prin lege și că în lipsa unei astfel de polițe poți fi pasibil de sancțiuni.

2.Înmatriculează sau înscrie mașina pe numele tău

După ce îți cumperi un autoturism trebuie să-l înmatriculezi înainte de a-l pune în circulație. Însă, există și opțiunea să alegi o mașină deja înmatriculată, caz în care ai obligația de a transcrie dreptul de proprietate pe numele tău, în calitate de nou proprietar. Pentru acest lucru vei avea nevoie de mai multe documente, în funcție de țara din care este achiziționată mașina sau dacă aceasta este nouă ori second hand. 

Printre actele necesare la dosarul de înmatriculare al mașinii se numără copia asigurării RCA, cartea de identitate a autoturismului, viza de la organul fiscal, documentul care atestă dreptul de proprietate, dovada efectuării inspecției tehnice periodice, actul de identitate al solicitantului sau dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare. Procedura poate dura câteva zile, în funcție de gradul de ocupare al ghișeelor din orașul unde înmatriculezi mașina.

3.Înregistrează autoturismul la administrația locală

Dacă este pentru prima dată când cumperi o mașină trebuie să știi că, la fel ca în cazul clădirilor, vei plăti pentru aceasta un impozit anual la direcția locală de taxe și impozite. Prin urmare, trebuie să declari autoturismul la administrația locală prin depunerea mai multor documente solicitate de instituție. Costul va fi stabilit în funcție de tipul mașinii și capacitatea cilindrică a motorului.

4.Optează pentru o asigurare facultativă

Polița RCA nu acoperă toate tipurile de daune, de aceea ar fi indicat să închei și o asigurare CASCO, mai complexă, dacă nu vrei să scoți bani din buzunar de fiecare dată când mașina ta pățește ceva. În general, șoferii aleg o astfel de poliță pentru autoturismele noi sau cele rulate, dar nu mai vechi de 10 ani. Asigurarea CASCO este de ajutor pentru riscuri suplimentare cum ar fi ciocnirile, lovirile, zgârieturile, incendiile, calamitățile naturale, furtul, actele de vandalism, etc. Mai mult, polița CASCO se poate extinde și în afara țării, după clauzele alese. Ca să afli prețul asigurării de acest tip poți verifica un calculator CASCO online. Însă, ia în considerare faptul că mașina trebuie înscrisă legal în circulație, respectiv înmatriculată provizoriu sau definitiv, pentru ca asigurarea suplimentară să acopere eventualele daune.

5.Achiziționează accesorii esențiale pentru autoturism

Pentru siguranța ta și confortul tău este recomandat să îți cumperi și câteva elemente indispensabile unui șofer bine pregătit. Astfel, poate fi vorba de huse de protecție, covorașe pentru interior și portbagaj, lichid de parbriz și antigel, suport auto pentru GPS sau telefonul mobil ori chiar lanțuri, nisip și o lopată dacă îți achiziționezi autoturismul în sezonul rece. Dacă vei pleca la drum cu un copil mic vei avea nevoie și de un scaun special, iar dacă te preocupă în aceeași măsură siguranța și respectarea prevederilor legale trebuie să-ți dotezi vehiculul și cu cauciucuri de iarnă și de vară, roată de rezervă, chit de pană, stingător de incendiu, trusă medicală, triunghiuri și vestă reflectorizante.

Dacă ți-ai cumpărat o mașină second-hand, este indicat să iei în calcul și o inspecție amănunțită pentru a te bucura așa cum se cuvine de achiziția ta. Chiar dacă imediat ce ajungi în postura de nou proprietar trebuie să mai urmezi câteva etape consumatoare de timp, trebuie să știi că fără lucrurile menționate nu vei putea să folosești autoturismul în condiții de maximă securitate și respectând prevederile legale.

 

loading...
loading...