Când vine vorba despre educația copiilor, există două tipuri de părinți. Pe de o parte, sunt cei care stau alături de micuț ori de câte ori acesta își face temele sau învață, supraveghind fiecare pas. Apoi, sunt părinții care nici măcar nu știu dacă odrasla sa are teme de făcut sau nu.
Un lucru este cert: orice părinte își dorește ca micuțul să adore învățătura și să fie ambițios la școală. Pentru a-l ajuta în acest sens, este nevoie de mult tact și răbdare, însă totul va fi mai ușor dacă folosești metodele de mai jos.
1. Pune accent pe învățătură, nu pe note și calificative
Mulți părinți își învață copiii că notele primite în catalog sunt extrem de importante. Acest lucru nu numai că pune o presiune imensă pe micuți, dar îi și face să se focuseze doar pe a obține cel mai bun calificativ.
Astfel, ei se vor concentra pe memorarea și înțelegerea superficială a conceptelor, scopul principal fiind nota mare, și nu deprinderea unor informații și abilități.
Așadar, când îți încurajezi copilul, pune mereu accentul pe cunoștințele uimitoare ce îl vor ajuta în viață. Arată-i avantajele unei culturi generale vaste și entuziasmează-l, fără să menționezi notele de la școală.
2. Nu transforma învățătura într-o povară
Majoritatea părinților stabilesc reguli ca „după ce înveți, primești ceva dulce” sau „doar dacă faci temele acum, poți ieși apoi în parc”. Chiar dacă recompensarea copilului pare o idee bună, ar trebui să renunți la această practică.
Când plăcerile și dorințele celui mic sunt condiționate de învățătură, acesta va privi cititul sau efectuarea temelor ca pe o povară necesară. Prin urmare, vor învăța doar din necesitate și din dorința de a fi răsplătiți, iar pasiunea pentru noi domenii și subiecte va pieri.
3. Amenajează-i un spațiu special
Copiii sunt foarte sensibili la stimuli. Din acest motiv, un micuț care are o întreagă poveste construită în jurul învățăturii, cu birou și accesorii atractive, va fi mult mai motivat decât un copil care nu dispune de aceste lucruri.
Așadar, dacă vrei ca prichindelul să învețe cu plăcere, amenajează-i un loc special. Cumpără un birou potrivit pentru el, găsește online scaune de birou mici pentru copii și decorează colțișorul după preferințele lui.
Vei vedea, în scurt timp, că fiul tău începe să petreacă din ce în ce mai mult timp în spațiul de lectură și învățare.
4. Învață alături de el
De cele mai multe ori, copiii se comportă asemenea părinților, și nu ținând cont de predicile verbale oferite de aceștia. Cu alte cuvinte, dacă tu acorzi timp învățăturii, același lucru va face și micuțul tău.
Dacă vrei să îi stimulezi curiozitatea și interesul pentru informații noi, oferă-i un exemplu. Citiți împreună, urmăriți un documentar, vizitați muzee. Când te implici direct în educația copilului tău, acesta va fi mult mai interesat și mai atras de noi idei și informații.
5. Abține-te de la remarci răutăcioase și reproșuri
Chiar dacă micuțul tău trece printr-o perioadă mai puțin bună la școală, încearcă să nu ai un comportament nepotrivit. Nu ridica tonul, nu-l învinovăți și încearcă să privești lucrurile din perspectiva lui.
Dacă simți că este demotivat, discută cu el pe un ton liniștit și fii deschisă. Încearcă să îl înțelegi și să îl asiguri că, indiferent de situație, are întotdeauna sprijinul tău.
În caz contrar, copilul tău se va îndepărta și nu va mai fi dispus să poarte discuții sincere, din teama de a fi judecat și certat.
Nu în ultimul rând, atunci când micuțul dorește să îți povestească ceva ce tocmai a învățat, ascultă-l cu entuziasm și curiozitate. Pune-i întrebări suplimentare și felicită-l pentru noțiunile interesante pe care le știe!