5 lucruri la care să reflectezi, înainte de a începe propriul tău business

Mirajul de a fi proprietar determină mulți tineri să se arunce în afaceri, crezând că se îmbogățesc ușor, în timp ce alţii muncesc pentru ei. Lucrurile pot funcționa și așa, însă, până acolo, este un drum lung care trebuie străbătut cu efort, muncă neîntreruptă, bani aduși de acasă sau de la bancă, birocrație, angajați pe care trebuie să-i învețe cum să lucreze, clienți nemulțumiți și alte situații neplăcute care, pe mulți, îi pot face să regrete decizia.

Bineînțeles, o afacere are și părți bune, dacă funcționează. Satisfacția de a lucra pentru tine și de a construi ceva de la zero nu este egalată de nimic altceva, susțin mulți antreprenori, de aceea trebuie să fii acolo pentru a te bucura de această experienţă. Dar, pentru a şti dacă antreprenoriatul este pentru tine, iată la ce întrebări să-ți răspunzi înainte să faci planul de business:

1.Ești pregătit să muncești mai mult decât la un job full-time?

Cel puțin cât timp va fi un start-up, vei fi implicat, zi și noapte, în businessul tău ca să te asiguri că totul funcționează așa cum ți-ai propus. Vei negocia cu furnizorii și vei curăța localul sau biroul, vei face și vânzări şi vei căuta oameni ca să-i angajezi. Partea bună este că, atunci când ai totul sub control, lucrurile vor prinde viteză, iar afacerea se va dezvoltă.

Dacă, atunci când ești angajat ai un program de 8-9 ore și te poți deconecta de job când pleci de la birou, atunci când ai un business nu te mai bucuri de acest lux. Pare greu de crezut, dar realitatea le-a dovedit multora că antreprenoriatul înseamnă să îți sacrifici viața personală. Partea bună este că te vei simți împlinit pentru că reuşeşti să-ţi crești afacerea ca pe un copil, de la idee la un brand de încredere. 

  1. Vrei să te îmbogățești peste noapte?

Dacă răspunzi afirmativ, atunci o afacere nu este răspunsul. Şanse mai mari ai dacă joci la loto. Cel puțin în primii doi-trei ani sau poate chiar mai mult, în funcție de specificul activității și piață, doar vei investi și, eventual, vei ajunge la break-even (adică, nici nu pierzi, dar nici nu câștigi). Chiar și până la a obține profit poate trece o perioadă destul de lungă care necesită multă muncă.

Astfel, dacă scopul tău este să te îmbogățești rapid, mai ai de așteptat sau, mai bine zis, de lucrat la așteptările tale. Doar pentru că deschizi o afacere, nu înseamnă că că vei deveni milionar.

2.Ai o pasiune sau doar vrei să ai o afacere?

O pasiune este mai ușor de transformat în business decât dorința de a fi proprietar. Când ești pasionat de ceva anume, te vei dedica 100% să-ți crești afacerea și să faci lucrurile să funcţioneze perfect. Să lansezi un business doar pentru că știi că altele, la fel, merg strună, momentan, nu este o variantă câștigătoare. Nu înseamnă că nu va funcționa, însă, dacă nu te încântă ce faci, s-ar putea să regreți alegerea făcută și să renunți, după o perioadă scurtă de timp.

3.Îți place să lucrezi cu oamenii?

Chiar dacă la job lucrezi în echipă și interacționezi cu mulți clienți, atunci când ai o afacere lucrurile nu mai stau aşa. Practic, trebuie să intri în contact cu tipologii diferite, iar, astfel, s-ar putea să descoperi că este mult prea copleșitor pentru tine. De asemenea, trebuie să înveți cum să gestionezi o echipă și cum să comunici, astfel încât să îi motivezi pe angajați să obțină rezultatele dorite pentru businessul tău.

4.Ești dispus să riști?

A avea o afacere înseamnă să fii pregătit și să îți asumi diverse riscuri. Însă, acest lucru nu înseamnă să iei decizii doar pentru a vedea ce schimbări pot apărea, ci să acţionezi calculat şi strategic.

În fond, pentru a fi un antreprenor de succes ai nevoie şi de fler, descris de mulţi proprietari de companii ca un al şaselea simţ în afaceri. Este o calitate extrem de importantă pentru că te ajută să faci alegeri înţelepte, să ştii când să rişti şi pe ce să pariezi, pentru a creşte un business solid. La fel de important este să fii la curent cu tot ce se întâmplă la nivel de economie, legislație și mediu de business în România, așa că urmărește cele mai importante știri din domeniu pe BankNews.

Să fii antreprenor înseamnă să trăiești la intensitate maximă. Iar propria intuiţie îţi va spune dacă este cazul să ai o firmă, după ce îţi răspunzi la întrebările de mai sus. Oricum ar fi, lasă pasiunea să te conducă acolo unde excelezi prin pricepere şi dedicare.

loading...
loading...