5 cauze ale sensibilității pielii

Intrând mereu în contact cu diferite microorganisme care ne înconjoară, pielea noastră poate dezvolta un grad de sensibilizare crescut. Dar, această problemă nu este influențată doar de factorii externi ai mediului inconjurator, ci și de factorii interni, precum stresul sau depresia. 

Roșeața sau iritarea la nivelul pielii sunt un indiciu pentru pielea cu tendinta alergica, însă cu toate acestea, sensibilitatea pielii nu este o problemă întotdeauna vizibilă, ci poate fi asociata si unor senzatii pe care o persoana le poate resimti la nivel cutanat, precum mancarimile constante in anumite zone sau arsurile. 

În acest sens, am descris în următoarele rânduri, o listă generală cu principalele cauze ale sensibilității pielii. 

1.Sindromul premenstrual

Sindromul premenestrual este o cauza cu care reprezentantele genului feminin cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, se confrunta in mod regulat. 

Cel mai întâlnit simptom legat de sensibilitatea pielii, în cazul sindromului premenstrual, este apariția acneei. După modul cum este tratată sau nu acneea, pielea poate deveni mai sensibilă în contact cu anumiți factori. 

2.Nivelul scazut de eficienta al barierei cutanate

Bariera cutanată reprezintă una dintre cele mai importante componente ale pielii, întrucât aceasta se ocupă de apărarea, regenerarea și conservarea pielii. În cazul în care această barieră întâlnește anumite obstacole, sau nu mai funcționează la nivelul său maxim, pielea este predispusă la sensibilizare. 

Cauzele pentru insuficiența barierei cutanate pot fi:

 • Vârsta (în special, peste 40 de ani);
 • Lipsa somnului și oboseala;
 • Anumite produse de îngrijire sau cosmetică;
 • Tratamente pentru acnee prea puternice sau recomandate ineficient;
 • Fumatul excesiv;
 • Consumul de alcool excesiv;
 • Umiditatea scăzută în locuință;
 • Hidratarea insuficientă. 

3.Depresia, anxietatea și emoțiile puternice

Depresia este un factor intern care cauzează sensibilitatea pielii, fiind în corelație directă cu stresul, anxietatea și emoțiile puternice. Acești factori afectează organismul uman la nivel mental, fizic și emoțional. 

În cazul emoțiilor puternice, terminațiile nervoase ale pielii transmit semnale de alertă către creier, vasele de sânge încep să se dilate, fiind vizibilă roșeața în anumite zone de pe suprafața acesteia. De obicei, este localizată pe obraji, urechi sau gât. 

4.Poluarea

Poluarea în zone foarte circulate si cu o activitate industriala intensa, de obicei aflate la periferia localitatilor, este un inamic puternic al pielii. Intrând în contact, în fiecare zi, cu straturile de ozon degajate de diferite vehicule, scutul de protecție al pielii este afectat. 

Odată afectat acest scut de suprafață, pielea devine mai uscată și este predispusă la o sensibilitate mai mare față de ceilalți factori externi. 

5.Schimbări bruște de temperatură

Schimbările bruște de temperatură reprezintă un factor extern care afectează pielea, prin eliberarea moleculelor de histamină. Simptomele acestei cauze se transpun în: 

 • Furnicături la suprafața pielii;
 • Prurit;
 • Roșeață cauzată de dilatarea vaselor de sânge, de obicei la temperaturi extreme (vara sau iarna). 

Un medic specialist in dermatologie, poate stabili un diagnostic, pe baza evaluarii, oferind apoi cele mai bune solutii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, această problemă necesită și schimbări ale stilului de viață. Mai ales că, anumite cauze, cum ar fi cele externe, nu pot fi evitate. 

 

loading...
loading...