5 activități pe care le poți desfășura iarna, în casă, cu copilul tău

Sezonul rece pare să-și intre în drepturi în adevăratul sens al cuvântului: temperaturile scad de la o zi la alta, soarele cu dinți își face apariția doar la amiază, se întunecă tot mai devreme, iar diminețile și nopțile sunt din ce în ce mai friguroase.

Tocmai de aceea ai început să rărești ieșirile în natură cu micuțul tău sau cel puțin să le scurtezi durata. În câteva săptămâni, când temperaturile vor tinde spre 0 grade, cel mai probabil că veți petrece o și mai bună parte din timp în casă. 

În astfel de zile va fi necesar să diversifici activitățile pe care le veți desfășura împreună, căci copiilor le place să încerce tot timpul lucruri noi. Îți propunem în continuare 5 activități pe care le poți desfășura iarna, în casă, alături de micuțul tău:

Cititul cu voce tare

Pentru o sesiune de citit relaxantă, nu ai nevoie decât de două „ingrediente” esențiale:

  • un loc cât mai confortabil, cu o atmosferă prietenoasă – poate fi vorba de canapeaua din sufragerie sau de covorul pufos din dormitor, iar în ceea ce privește crearea atmosferei, o pătură moale și o lumânare parfumată pot fi mai mult decât suficiente;
  •  o carte de povești pentru copii, care să-i stârnească interesul celui mic.

După ce vă veți cuibări în colțul cel mai cosy al casei, cu cartea în brațe, tot ce rămâne de făcut este să începi să-i citești cu voce tare. Cu siguranță va fi fascinat de vocea ta blândă! În cazul în care știe și el să citească, puteți citi pe rând – fiecare câte un paragraf sau câte o pagină.

Gătitul 

Puii  de oameni au o curiozitate greu de stăpânit, iar aceasta se manifestă inclusiv în micul univers gastronomic al locuinței voastre – despre bucătărie este vorba, firește! 

O zi rece de iarnă poate fi prilejul perfect de a-l invita pe cel mic să te însoțească în una dintre misiunile tale culinare. Va fi încântat să-ți descopere secretele din bucătărie și să te ajute cu prepararea rețetei.

Te sfătuim să te orientezi către o rețetă cât mai ușoară și, bineînțeles, pe placul micului ucenic de bucătar și să-i dai sarcini simple, sigure, adecvate vârstei sale.

Board games

O idee excelentă de activitate care poate strânge în jurul mesei, într-o seară de iarnă, toți membrii familiei sunt jocurile, mai precis jocurile de societate, cunoscute și sub denumirea populară de board games

Dincolo de faptul că jocurile de societate vă aduc pe toți laolaltă, acestea au efecte pozitive în dezvoltarea copiilor, printre care antrenarea abilităților sociale și „activarea” laturii creative. 

Vizionarea desenelor/filmelor animate

O altă idee de activitate ideală atât pentru diminețile leneșe de iarnă, cât și pentru serile în care vă strângeți toți membrii familiei în living, în fața televizorului, constă în vizionarea desenelor sau a filmelor animate. 

Pentru ca alegerea filmului pe care îl veți viziona să fie rapidă, poți consulta categoriile de filme pentru copii de pe aplicațiile de streaming – precum Netflix, HBO GO, Amazon Prime. Prezintă-i-le celui mic și lasă-l să-și aleagă filmul preferat!

Yoga

Poate că nu știai, dar există exerciții de yoga adaptate nivelului de dezvoltare fizică și psihică a celor mici. Astfel, acestea reprezintă versiuni simplificate ale exercițiilor efectuate de adulți și, mai mult decât atât, sunt concepute în așa fel încât să răspundă nevoii de „dinamism” și de joacă a copiilor.

Dacă micuțul tău are o energie debordantă, sunt șanse mari să-i placă să desfășurați împreună, în casă, o sesiune de yoga. Ba chiar s-ar putea să te prindă și pe tine acest tip de mișcare, dacă nu ai mai încercat până acum!

Te încântă ceea ce citești, însă nu știi de unde să începi? Nu-ți face griji: există jocuri educative și distractive pentru copii care implică mișcări de yoga. 

Așadar, sezonul rece nu vă împiedică nicidecum să vă bucurați împreună de o multitudine de activități antrenante. Într-adevăr, paleta activităților din timpul verii este mai cuprinzătoare, pentru că puteți petrece mai mult timp în natură, dar asta nu înseamnă că activitățile desfășurate în casă nu pot fi și ele, la rândul lor, distractive și diversificate.

 

loading...
loading...