Materialele didactice contribuie semnificativ la dezvoltarea psihică armonioasă a copiilor, de aceea este important ca părinții să știe care sunt tipurile potrivite în primii ani. Cu siguranță ai observat deja că cei mici își pierd repede interesul pentru anumite jucării și materiale didactice, așa că trebuie să te ghidezi după ceea ce îi atrage pe ei. Și vei observa că tendința se îndreaptă spre modelele care le permite să se joace, care le menține atenția mai multe ore la rând.
Îți prezentăm în continuare câteva tipuri de materialele didactice importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
1. Materiale didactice de matematică și logică
Inițiază-l pe cel mic cu răbdare în tainele matematicii și ale logicii! Materialele didactice potrivite îl vor ajuta să își îmbunătățească abilitățile de rezolvare a problemelor, îi vor stimula gândirea logică și vor contribui la acumularea de cunoștințe elementare matematice.
Seturile cu diferite forme translucide și carduri sunt la mare căutare în această perioadă. Prin identificarea și asocierea figurilor reprezentate pe carduri, năzdrăvanul tău va învăța să diferențieze culorile, va exersa orientarea în spațiu și va dobândi primele noțiuni de topologie.
Nu vei da greș dacă vei opta pentru materiale didactice de matematică și logică ce au drept activitate asocierile de forme și culori. Cel mic va fi captivat ore în șir de noile provocări pe care le are în fața ochilor.
2. Materiale didactice pentru dezvoltarea limbajului
Sprijinirea copilului este esențială pentru depășirea barierelor limbajului, cea mai eficientă metodă fiind joacă. Cu ajutorul materialelor didactice potrivite, copilul învață și se distrează în același timp. Spre exemplu, poți alege seturi cu imagini, cu diferite activități și să îl inviți pe cel mic să povestească acțiunea. Nu îl presa, ci lasă-l să povestească cu cuvintele lui la început, după care îi poți prezenta și versiunea ta.
Extrem de apreciate sunt și materialele audio cu povești clasice în diferite limbi. Jocul are mai multe obiective: dezvoltarea capacității de a înțelege secvențele temporale prin ordonarea corectă a scenelor, însuşirea noțiunii de trecere a timpului, învățarea noțiunilor temporale (înainte, după aceea, apoi), dezvoltarea aptitudinilor de ascultare, stimularea şi îmbogățirea limbajului, asimilarea de structuri lingvistice complexe și învățarea altor limbi.
Descoperă mai multe materiale didactice în libraria online Editura Diana.
3. Jocuri educative Montessori
Copiii nu se împacă prea bine cu rutina, așa că părinții sunt nevoiți deseori să dea dovadă de creativitate. Ca să scapi de această grijă, investește în jocuri educative Montessori. Aceste activități nu sunt rezervate doar pentru orele de la grădiniță ori de la școală, ci pot fi încercate cu succes și acasă.
Jocurile educative Montessori au beneficii unice pentru dezvoltare, micuțul tău va învăța să aibă mai multă încredere în el, își va extinde limitele treptat, își va dezvolta independența și inteligența, devenind un caracter puternic.
4. Materiale didactice despre bunele maniere
Încă un set de materiale didactice care contribuie la dezvoltarea personalității unui copil este cel bazat pe bunele maniere. Cel mic poate învăța atât cum să se comporte acasă, în cadrul familial, cât și la grădiniță, la școală ori în alt cerc social. Sunt extrem de utile și materialele didactice care prezintă soluționarea conflictelor în diferite situații, cum ar fi acasă ori la școală, cu accent pe consecințele luării unei decizii bune sau rele.
Ghidează-te după înclinațiile și aptitudinile copilului tău atunci când alegi materialele didactice. Deși joaca pare o simplă formă de distracție, își pune puternic amprenta asupra comportamentului copilului tău.