Achiziția unei mașini second hand nu este un proces atât de simplu precum pare! Deși se pot găsi multe modele la prețuri accesibile, o parte din ele au și defecte ascunse. Pentru a te asigura că nu întâmpini probleme, urmează sfaturile de mai jos!
-
O mașină ce merită achiziționată are deobicei prețul mai mare decât cel de pe piață
Chiar dacă te-ar putea tenta ideea de a cumpără la un preț cât mai mic, această strategie nu este întotdeauna eficientă. Majoritatea mașinilor ieftine au mulți kilometri, se vând fără îmbunătățiri, se află într-o stare estetică neplăcută sau au accidente în istoric. De aceea, evaluează-ți posibilitățile de achiziție într-un mod cât mai realist! Odată ce știi prețul pieței, asigură-te că ai un buget mai mare decât acesta. Nu uita să iei în calcul cheltuielile de înmatriculare și cele pentru o revizie generală! Iar dacă dispui de o sumă mică de bani, încearcă să alegi o mașină ușor de întreținut și care să nu consume mult, pentru a ți-o putea permite.
-
Mașinile din alte țări nu te vor costa mai puțin decât cele din România
Singura excepție sunt mașinile din Anglia, care au volanul pe dreapta. Dacă vrei însă să achiziționezi mașini second hand din Europa, acestea au prețuri similare peste tot. Ținând cont de faptul că sunt implicate și costuri de deplasare sau cele pentru verificarea istoricului de service, investiția de care vei avea nevoie va fi chiar mai ridicată.
Totuși, este mai bine să-ți cumperi un autovehicul rulat în altă țară decât la noi, motivul fiind drumurile. În Germania de exemplu autostrăzile sunt mai bune decât în România și asta scutește din uzură. În plus, nemții sunt mai atenți la întreținerea mașinii, iar combustibilul lor este unul mai calitativ. De aceea, un autovehicul rulat ani de zile acolo s-ar putea să funcționeze încă impecabil.
-
Scepticismul te poate ajuta să faci alegerea potrivită
Oamenii care își vând mașina nu sunt neapărat cinstiți! Prin urmare, fă cât mai multe verificări și nu te lua după ce-ți spun aceștia. Caută urme de rugină la caroserie și observă nivelul și consistența uleiului de motor. Dacă sunt prezente particule strălucitoare din metal acolo, acest lucru poate indica o problemă la pistoane. Bateria și cureaua de distribuție nu trebuie să fie mai vechi de câțiva ani, deoarece în acest caz va fi necesară o investiție nouă.
Lonjeroanele sunt strâmbe și se văd urme de sudură? Atunci cel mai probabil mașina a avut un accident și ar fi bine să întrebi despre asta. Un alt aspect pe care trebuie să-l verifici este uzura pedalei de frână. Dacă arată ca nouă după 300.000 de kilometri, înseamnă că e ceva în neregulă.
-
Mașinile de la dealeri sunt opțiuni mai sigure
Deși unele persoane care se ocupă cu mașini pot să nu prezinte seriozitate, nu se poate spune același lucru și despre dealerii autorizați. În afară de faptul că vei cunoaște istoricul de service și al proprietarilor, autoturismele de la ei au deseori o vechime între doar 6 luni și 5 ani, precum și rulaje reale care nu depășesc 120.000 de kilometri! Majoritatea provin din flota constructorului sau sunt mașini întoarse din leasing, verificate complet din punct de vedere tehnic și cu problemele remediate înainte de vânzare.
Un alt avantaj de care vei avea parte este acela că se eliberează o factură, împreună cu o garanție și servicii de întreținere. Evident, prețul pe care îl vei plăti va fi și el mai mare decât în situația în care ai cumpăra automobilul de la o persoană fizică. Totuși, tranzacția va fi mai sigură și vei știi că n-o să întâmpini probleme. Iar dacă vrei o mașină mai scumpă și nu dispui de toți banii necesari, se poate întocmi rapid și o schemă de finanțare, pentru plăți eșalonate.
Merită să-ți cumperi o mașină second hand?
Deși aproape oricine își dorește o mașină nouă, cele la mâna a doua reprezintă deseori o decizie financiară mai inteligentă. Urmează sfaturile de mai sus și vei putea achiziționa una mai ușor!