Ce poate fi mai plăcut la finalul unei zile istovitoare, decât să savurezi o băutură fină în liniștea casei, stând relaxat în fotoliu sau pe terasa din grădină?… Băuturile din această categorie au un specific aparte, care le diferențiază de berea băută cu nesaț la meci sau de vinul care curge în valuri la un chef cu prietenii. Nu sunt băuturi „de cursă lungă”, rolul lor fiind acela de a-ți desfăta papilele gustative și mai puțin de a întreține buna dispoziție la o petrecere sau un grătar.
Dacă vrei să simți și tu acea senzație pe care ți-o oferă o băutură fină, îți oferim o listă cu licori pe care să le încerci.
Coniacul maturat
Numit și „apa vieții”, coniacul este o băutură cu o lungă tradiție, care începe de la jumătatea secolului al XV-lea. Vorbim de o băutură obținută prin distilarea unor soiuri de vin, a cărei calitate se îmbunătățește pe măsură ce se maturează. Pe piață vei găsi o sumedenie de soiuri de coniac, însă nu toate pot fi încadrate la categoria de băuturi fine. Acest lucru se poate spune despre un coniac maturat cel puțin doi ani în butoi de stejar. Procesul de maturare include o serie de etape, iar cu cât este mai îndelungat, cu atât coniacul devine mai fin.
Vermutul
Necunoscătorii confundă adesea vermutul cu vinul, însă este vorba de două băuturi diferite, deși se poate spune că au unele lucruri în comun. La bază, vermutul este un vin, însă având adăugate în compoziția sa o serie de ierburi aromatice și ceva alcool, care îi dă tărie. Ideea a fost inspirată din vinul pelin pe care îl produceau germanii prin secolul XVIII și căruia îi spuneau Wermut.
Italienii au preluat rețeta, iar pe lângă pelin, au adăugat în vin și alte ierburi aromatice, condimente și alcool. Astăzi avem trei sortimente distincte de vermut, respectiv extra sec, bianco (alb) și rosso (roșu).
Whisky
Celebra băutură nu mai are nevoie de nicio prezentare, pentru că vorbim de cea mai cunoscută băutură distilată din lume. Mulți sunt convinși că un whisky este cu atât mai bun cu cât este mai vechi, însă vârsta nu este un indiciu foarte elocvent pentru calitatea acestei băuturi. Whisky-urile scoțiene sunt lăsate la maturat cel puțin trei ani, iar cele americane doar doi, fiind folosite butoaie vechi din stejar.
Odată îmbuteliat în sticle sigilate cu dop de metal sau plută, whisky-ul nu mai îmbătrânește, păstrându-și aceleași caracteristici ani la rând. După ce sticla este desfăcută, whisky-ul rămas se va oxida în maxim 5 ani, în funcție de cantitate. Mai exact, cu cât cantitatea de băutură este mai mică, cu atât se va oxida mai repede, din cauza volumului mai mare de oxigen.
Lichiorul
Dacă îți plac băuturile dulci și ușor alcoolizate, atunci ar trebui să încerci un lichior. Și în acest caz vorbim de o băutură veche de peste 700 de ani, deși nu pare. Aceasta se obține prin distilarea fructelor întregi sau sucului scurs din ele, condiția fiind ca fructele să fie foarte bine coapte și perfect sănătoase. Fructele se presează în dispozitive care nu conțin metal, pentru a evita oxidarea, iar sucul rezultat se amestecă cu alcool și diverși aromatizanți. Există o gamă extrem de variată de lichioruri, însă licorile cu adevărat de calitate sunt cele produse doar din ingrediente naturale, fără coloranți, îndulcitori sau alte substanțe chimice. Lichiorurile nu sunt băuturi tari, având cel mult 21 de grade.
Acestea sunt principalele băuturi fine pe care le poți savura, iar dacă ți se pare că lista este prea scurtă, gândește-te că pentru fiecare din ele există o serie de sortimente care așteaptă să le încerci.