4 aspecte esențiale în domeniul construcțiilor

Ultimii ani au adus schimbări majore în toate sectoarele economice, iar domeniul construcțiilor nu face excepție. Provocări legate de prețul materiilor prime, dezvoltarea tehnologiei, asigurarea standardelor europene de calitate, dar și cerințe de siguranță și securitate în muncă, toate acestea sunt aspecte esențiale în evoluția actuală a site-urilor rezidențiale și industriale. Vă prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre aceste caracteristici ale șantierelor de construcții din țară și străinătate.

Integrarea tehnologiei în domeniul construcțiilor

Progresul galopant al tehnologiilor în IT, producție industrială, transporturi și logistică au un impact semnificativ asupra domeniului construcțiilor. Se utilizează în prezent drone pentru măsurători, fotografii și filmări ale locațiilor unde urmează să fie realizate blocuri, clădiri de birouri și hale.

Sunt folosite statistici și informații de tip Big Data pentru prognoze meteo, de trafic și de mediu, pentru o eficiență sporită a activităților pe șantiere, pentru transportul materialelor de construcții și pentru programarea adecvată a lucrărilor de exterior. 

Inteligența artificială (AI) și Machine Learning (ML) ajută la proiectarea predictivă, iar prin Internetul lucrurilor (IOT) se realizează în deplină siguranță și cu eficiență sporită diverse sarcini repetitive și procese tehnologice, fără consumuri de combustibili și cu protejarea superioară a mediului înconjurător.

Asigurarea condițiilor de securitate și siguranță în muncă în domeniul construcțiilor

Un aspect esențial în domeniul construcțiilor îl reprezintă asigurarea unui nivel optim de securitate și siguranță în muncă, mai ales în ceea ce privește lucrul la înălțime, manipularea unor dispozitive electrice și a unor materiale grele sau voluminoase.

Sunt necesare dotări moderne, care să respecte toate standardele de calitate. Specialiștii în activități industriale au creat sisteme performante, care sunt disponibile la producători autorizați, precum plase de protecție pe romnets.ro, astfel încât organizarea șantierului să fie realizată încă de la început conform reglementărilor europene de siguranță în construcții.

Echipamentele lucrătorilor sunt și ele adaptate la aceste norme de siguranță, un bun exemplu în acest sens fiind cizmele de lucru care se pot conecta la Wi-Fi, pot trimite coordonatele GPS și chiar pot semnala dacă muncitorii care le poartă au probleme de sănătate sau se află într-o zonă riscantă. 

Utilizarea materialelor ecologice în domeniul construcțiilor

Tehnologiile verzi au determinat o adevărată revoluție în domeniul construcțiilor, astfel că în ultimele decenii ansamblurile rezidențiale, clădirile de birouri sau halele industriale au fost proiectate și realizate cu materiale ecologice, pentru o rezistență în timp mai mare și un consum rațional al resurselor utilizate în construirea lor.

Această abordare prezintă mai multe avantaje: se reduc emisiile de carbon prin utilizarea unor materii prime și materiale care necesită mai puțini combustibili fosili, scade cantitatea de deșeuri și reziduuri industriale, iar durabilitatea clădirilor este mai mare. 

Aplicarea principiilor sustenabilității în domeniul construcțiilor

Pe lângă utilizarea unor materiale ecologice, domeniul construcțiilor a evoluat și prin aplicarea unor principii de sustenabilitate, realizarea de case pasive termic și independente energetic, proiectarea unor locuințe cu încălzire solară, dotate cu ferestre care permit utilizarea intensivă a luminii naturale.

Totuși mai sunt multe de făcut în acest sens, pentru că domeniul construcțiilor este în continuare un mare consumator de energie, include activități cu grad mare de risc și este o industrie care generează deșeuri  solide, poluare  externă și internă, transformă ireversibil diferite elemente de mediu și încă utilizează resurse convenționale ce nu pot fi substituite sau reciclate.

loading...
loading...