3 trucuri eficiente pentru a citi mai multe cărți

Îți amintești de zilele în care parcă aveai tot timpul din lume pentru lectură: în unele weekenduri preferai să stai în casă pentru a te bucura de un roman savuros. La finalul fiecărei luni, te cuprindea bucuria ori de câte ori contorizai numărul paginilor parcurse. Acum, însă, îți dai seama că lectura nu se mai numără printre prioritățile din viața ta. Ba mai mult, privind în urmă, constați că de-abia reușești să citești câteva pagini pe lună și, în plus, nu de puține ori s-a întâmplat să abandonezi unele cărți.

Fie că te-ai simțit copleșit de cu totul alte responsabilități în toată această perioadă, fie că, pur și simplu, nu ți-ai găsit starea pentru citit, avem o veste bună pentru tine: poți include din nou lectura în viața ta, într-un mod simplu și firesc. Iată 3 trucuri esențiale prin care vei reuși să crești semnificativ numărul paginilor citite într-o lună:

Citește în fiecare zi

„Nu am suficient timp să citesc în fiecare zi”, vei spune. Există două lucruri de care este bine să fii conștient: în primul rând, timp pare să nu fie niciodată, de aceea suntem nevoiți să ni-l facem chiar noi; în al doilea rând, nu ai nevoie întotdeauna de ore bune pentru lectură, așa cum probabil erai obișnuit. Este suficient să citești chiar și 5 sau 10 minute în fiecare zi – știm, pare puțin, însă la finalul unei luni vei constata că ai citit o carte aproape sau chiar integral. Până la urmă, și puținul contează, nu? Sau, altfel spus, mai bine puțin decât nimic.

În plus, gândește-te doar la numeroasele situații în care ai putea să valorifici timpul, în loc să privești în gol sau să scrollezi, fără un motiv întemeiat, pe rețelele de socializare: când stai la coadă, în mijloacele de transport în comun, când aștepți acel prieten care întârzie mereu. Dacă stai să aduni toate aceste minute, șansele să fie chiar mai mult de 10 minute sunt destul de mari.

Stabilește-ți un număr de pagini săptămânal sau lunar

Un alt truc care te poate ajuta să te împrietenești, din nou, cu lectura este stabilirea unui anumit număr de pagini pe care ți-ai dori să le citești într-o săptămână sau, dacă privești pe termen mai lung, într-o lună. Atenție, însă: este foarte important ca obiectivul tău să fie realist, în concordanță cu responsabilitățile pe care le ai de îndeplinit în perioada respectivă. În caz contrar, riști să fii dezamăgit când faci „bilanțul” paginilor citite. 

Începe cu pași mărunți: 10 pagini pe zi, spre exemplu. Dacă după un anumit timp îți dai seama că ai fi putut citi mai mult, poți crește numărul paginilor. Totodată, îți recomandăm să ții cont și de tipul de carte, precum și de nivelul său de dificultate: s-ar putea să ai nevoie de mai mult timp să parcurgi 10 pagini dintr-un text în limba engleză decât 10 pagini dintr-o carte de ficțiune scrisă în limba română.

Ascultă audiobook-uri

Audiobook-urile se bucură de un nivel din ce în ce mai mare de popularitate în rândul pasionaților de lectură, iar acest lucru se reflectă și în numărul în continuă creștere de astfel de cărți pe care editurile le includ în portofoliile lor. Ele sunt mai mult decât binevenite în secolul nostru, în care totul pare să fie pe repede-înainte, task-urile din viața fiecăruia dintre noi sunt din ce în ce mai numeroase și, deci, timpul devine din ce în ce mai puțin. 

Suntem convinși că și tu te-ai regăsit de nenumărate ori în această descriere. În plus, oricât de mult ai îndrăgi cărțile în varianta lor tipărită, trebuie să recunoaștem că nu ne putem bucura de ele în unele situații: când suntem la volan, de pildă. Astfel, și tu ai putea transforma timpul petrecut în trafic în timp pentru lectură. Iar dacă faci parte din categoria persoanelor care nu pot citi în aglomerația frecventă în mijloacele de transport în comun, poți rezolva această problemă ascultând audiobook-uri. Ai nevoie doar de o pereche de căști la tine și, bineînțeles, de cărți pe placul tău. Găsești o mulțime de variante în categoria de audiobooks pe Libris.ro.

Ține cont de trucurile de mai sus și suntem convinși că vei reuși să reclădești o relație stabilă de prietenie cu lectura!

loading...
loading...